Åpent om barnevern

Filmskaper Kathrine Haugen lager film om en barnevernssak i Trondheim, der moren i saken skal spille seg selv.
Kultur

Adresseavisen omtaler Haugens filmprosjekt i sin mandagsavis. Haugen har engasjert seg kraftig i barnevern på Sør-Helgeland de siste månedene, gjennom leserinnlegg og dialog med kommuner og leger.

Forskrekket over barnevernet

Nå vil hun filmatisere en reell historie om en ung mor i Trondheim som opplevde å bli fratatt sitt nyfødte barn. Ifølge Haugen ble dette gjort på ugyldige premisser.

- Jeg er forskrekket over måten en ung mor møtes på i en barnevernsak. Det at kvinnen føder og bærer fram et barn, blir ikke sett på som positivt, i stedet benytter barnevernet den minste anledning til å sykeliggjøre mor, sier Haugen til Adressa.

Moren i barnevernssaken skal spille seg selv i filmen, og navnene til de innblandede skal oppgis. Haugen har dermed blitt nødt til å ta stilling til de etiske dillemmaene på vegne av barnet i saken. Hun mener det vil være til det beste for barnet å få vite omstendighetene rundt omsorgsfratakelsen.

- I dette tilfellet kommer det fram gjennom filmen hvor mye mor har kjempet for å beholde barnet, mener Haugen.

Blir trilogi

Prosjektet skal være en spillefilm, ikke en dokumentar, og det skal benyttes skuespillere, presiserer Haugen. Innspillingen skal etter planen gjennomføres i Trondheim om et år, og filmen er del av en planlagt trilogi om barnevernssaker.

Barnevernsprosjektet stiller seg i sterk kontrast til tenåringsfilmen "Skvis", som er Haugens neste film som skal ut på norske kinolerret. Feel good-filmen som blir en oppfølger til hestefilmen "Til siste hinder" har norgespremière 5. oktober, og Haugen har både regissert, produsert og skrevet manus til filmen.

I dag, tirsdag, reiste filmskaperen til Oslo sammen med skuespiller Elise Strømberg Mærlie for å snakke med norsk filmpresse om filmen under Norsk Filminstitutts presentasjon av høstens kinofilmer, "Filmhøsten".