Ropstad til Rootsen

Hitmaskinen Donkeyboy kommer til Rootsen, det samme gjør Erlend Ropstad, sørlendingen som har utgitt en av 2019s mest bejublede plater.

Erlend Ropstad har begeistret mange med platen «Brenn siste brevet», som kom i januar.  Foto: Marthe Amanda Vannebo

Donkeyboy fra Drammen har en egen popteft. Singelen «Ambitions» toppet VG-lista i tolv uker i 2009.  Foto: Christian Bastesen

Kultur

Donkeyboy spilte på hangarfest i Brønnøysund i 2012, men ingen av de to artistene har spilt på Rootsfestivalen før.

Enkelt valg

Festivalsjef Per Martin Orvik er fornøyd med å ha fått hitmakerne i Donkeyboy til Brønnøysund igjen og betegner også bookingen av Ropstad som enkel å bestemme seg for.

– Det er en favoritt. Han har utgitt årets beste plater så langt i mine øyne. Og i kveld er han på Lindmo. Jeg har litt samme følelsen som da vi booket et studentband i 2002 og så kom de med flyet til Brønnøysund like etter å ha spilt på Roskildefestivalens største scene. De het Kaizers Orchestra.

Fra viser til rock

Oslo-bosatte Ropstad kommer opprinnelig fra Vennesla. Han startet med engelskspråklige viser, men gikk over til norsk på plata «Hva om det ikke er sånn som du tror at det er» i 2013.

Siden har han blitt stadig mer elektrisk i uttrykket til stigende anerkjennelse. Fire Spellemanns-nominasjoner har det blitt.

I januar kom plata «Brenn siste brevet», hvor han er over i rocken. Ifølge Aftenposten er platen et nytt høydepunkt.

«Ropstad er en artist i stadig bevegelse, en som har dyrket frem en særegen fortellerstil, samtidig som han hele tiden utvider de musikalske rammene.», mente Svein Andersen.

Ole Jacob Hoel i Adresseavisen kalte platen infernalsk bra.

«Erlend Ropstad blir sintere og sintere, men også bedre og bedre. Dette er hans mesterverk.», konkluderte han.

Logistikk

Før torsdag var fem av tolv hovedsceneartister klare for årets festival: Highasakite, Halvdan Sivertsen, UB40, Sondre Justad og Timbuktu.

Hvilke artister som spiller hvilken dag under festivalen 17. - 20. juli i år er det for tidlig å gå ut med, ifølge Orvik.

– Det er en kabal, og ting kan fortsatt endre seg. Det handler ikke bare om musikalsk miks, men også om logistikk. For eksempel må alle artistene som skal fly til eller fra festivalen på lørdag i år fly via Bodø. Og det må være hotellrom nok til alle. Så det må justeres etter hvert.

Flere om beinet

Årets festival er like over halvsolgt.

– Hvordan har bookingmarkedet utviklet seg?

– Det er tøffere en før, mange festivaler har kommet til. Man må være mer på hugget, treffe. Konsertbransjen er blitt mer forretningsmessig, med dyrere band og økt fokus på eksklusivitet. Men det er forståelig når det finnes flere festivaler. Vi kan ikke hvile på laurbærene. Det ser vi positivt på, det er publikum som vinner på dette.

Highasakite og Halvdan Sivertsen er klare for Rootsfestivalen

Med tre band ute av sekken har Rootsfestivalen solgt halvparten av billettene til årets festival.