Fem ungdommer sitter samlet rundt et bord i ungdomsklubblokalene Harry Kafe på Gladstad. De har nettopp hørt gjennom «Perfect» av Ed Sheeran, og er enige om at sangen har et «skikkelig bra hook». Men her må man ha kontroll på begrepene.

- Et hook er et parti i låten som gjentar seg, og som alle blir gående og nynne på, forklarer Bindals-artisten Adrian Jørgensen, kjent fra blant annet The Voice.

Startet med Ed Sheeran

Han er engasjert av Vegadagan Ung for å gi deltagerne på bandcampen en skikkelig pangstart med eget låtskriverkurs, og da faller det naturlig å begynne med Ed Sheerans tekster.

- Her har vi en fyr som har stått og spilt på gata i England siden han var 11-12 år gammel. Han er jordnær, og har mye å by på i tekstene sine. Han har selvfølgelig mange overfladiske kjærlighetssanger også, men hør så enkelt han beskriver følelsene i denne teksten. Han beskriver kjærligheten akkurat slik jeg ville sagt det til kjæresten min, forklarer Adrian til de fem unge vegværingene.

Selv var Adrian Jørgensen 16 år da han skrev sin første sangtekst, etter å ha mistet en kamerat som tok sitt eget liv.

- Jeg valgte å skrive en låt som skulle være til ham og kjæresten hans. Jeg fremførte den senere på Norske talenter, forteller han.

Da hadde han spilt trommer og gitar i noen år allerede. Denne første låten fikk tittelen «When I am gone».

- Det å få vist den frem for publikum trigget noe i meg. Det skapte en nysgjerrighet og en iver etter å skape et eller annet, så jeg fortsatte å skrive låter. Jeg prøvde og feilet, sier Adrian som kom helt til finalen i The Voice i 2013.

Øver inn coverlåt

Nå er det imidlertid ungdommene Adam Karlsson, Adrian Johnsen, Andrine Møller, Rakel Røren og Isak Marken som skal få sjansen til å skape sin første pop-tekst. Sammen med instruktør Karl Angel Hovland skal de så ta teksten med seg videre inn i tre dagers bandcamp, der de skal øve seg på  samspill og det å knytte sammen teoretisk kunnskap fra musikkundervisningen på skolen med praktisk øving.

- Mange har hatt det så travelt med å lære seg å spille at notene har stått i vegen for dem, men det er en fordel å kunne lese noter når man spiller i band, sier Hovland.

Adam Karlsson nikker over gitaren, og innrømmer at noter, det kan han ikke.

- Når kurset er over skal de ha lært å spille sammen, og kunne forholde seg til et grunnleggende notebilde. Og får vi til disse tekstene nå, så jobber vi videre med disse låtene, det blir gøyest. Men vi skal også øve inn en coverlåt, og vi satser på å fremføre musikken på lørdag, sier en optimistisk Hovland.

Konsert om kvelden

For Adrian Jørgensen er låtskriverkurset en artig utfordring, samtidig som han synes det er fint å komme til Vega. Onsdag kveld holder han konsert på Harry Kafe, der han blant annet byr på en norsk versjon av superhiten "Despacito". Den unge pophelten fra Bindal holder fortsatt fast på musikerkarrieren, selv om han også jobber i det lokale lakseoppdrettsfirmaet Sinkaberg-Hansen.

- Det som skjer, det skjer. Musikken er en del av livet mitt, sier Adrian før han plukker opp gitaren og begynner å synge teksten som Rakel, Andrine og Isak har laget.