30. mars åpnet utstillingen "No Spectators: The Art of Burning Man" på Renwick Gallery. Det ligger i Washington D.C. og er et av museene i Smithsonian Institution, som er USAs nasjonalmuseum.

Spruter ild

Blant utstillerne er den amerikanske kunstneren Duane Flatmo, som bor i Humboldt County nord i California. Han har mange kunstneriske uttrykk, men er ved siden av sine veggmalerier mest kjent for sine robot-skulpturer. "Tin pan dragon" er laget av resirkulert alumium.

- Den er pedaldrevet, så fire personer kan trå den. Den er styrbar, så hodet kan beveges og den spruter ild, forklarer han på museets egen video (se over).

Dragen ble bygget for arrangementet Burning man, som hvert år bygger en midlertidig by i ørkenen i Nevada. Burning man beskrives som et eksperiment innen samfunnsbygging og kunst og har blitt arrangert siden 1986. I 2015 tiltrakk arrangementet seg 70.000 mennesker, og i år arrangeres Burning man 26. august til 3. september.

Utstillingen på Renwick museum er første gang den mangfoldige kunsten fra Burning man stilles ut i Washington.

Flytter fra Velfjord

Flatmo har også vært med på TV-programmet "Junkyard Wars", hvor deltakerne konkurrerer om å bygge noe av brukte materialer.

BAnett har vært i kontakt med den amerikanske kunstneren, som forklarer slektstilknytningen slik:

- Min har het Øystein Flatmo. Han var født nær Hommelstø og flyttet til USA da han var 19 år gammel, slik at han aldri så mesteparten av familien sin igjen. Hans mor var Eva Theresa Estensen og hans far var Olav Bendiksen. Han endret det til Flatmo etter at de hadde bodd på den gården. Far sa alltid at vi var vikinger, forteller Flatmo, som avslutter med et "skol!", en amerikanisert utgave av skål.

Kreativ slekt

Arne Flatmo i Velfjord er søskenbarnet til Duane Flatmos far. Han bekrefter at han kjenner til sin idérike amerikanske slektning.

- Jeg er imponert over hva han har fått til. Han er artig å følge med på, vi har hatt sporadisk kontakt på nett. Duane er en mangfoldig og dyktig kunstner.

- Ser du noen slektstrekk i kreativiteten hans?

- Faren hans laget forskjellige kunstverk i tre. Og onkelen, Terje Flatmo, laget fine malerier og startet møbelbedrift i Namsos. Han restaurerte også en amerikansk bil for Namsos kommune, så det ligger nok litt i slekta å være flink med hendene. I likhet med meg spiller også Duane gitar, påpeker Arne Flatmo.

På dette opptaket spiller Duane Flatmo gitar - med miksmaster - og viser fram noen av sine farkoster i det kjente programmet Tonight show.

Utsnitt fra et av Duane Flatmos veggmalerier.