Var spesialjeger i syv år, nå spiller han i «Nobel»

Runar fra Brønnøysund var militær rådgiver og skuespiller i TV-serien.
Kultur

Søndag hadde storsatsingen «Nobel» premiere på NRK. Hovedrollen fylles av Aksel Hennie som løytnant Erling Riiser, og med på laget (på mer enn en måte) har han også brønnøyværingen Runar Horn Holmstrøm, som spiller rollefiguren Magne Sørås, som er med på løytnant Riisers lag i Afghanistan.

Begynte som rådgiver

De norske soldatene i serien skal forestille spesialjegere fra Forsvarets spesialkommando (FSK), Norges «skarpeste» militæravdeling.

Det passer bra, siden Holmstrøm har jobbet ni år i Forsvaret, syv av dem som spesialjeger i FSK.

– Jeg jobbet med regissør Per-Olav Sørensen med TV-serien før vi begynte filming, i preproduksjon, og var rådgiver på manus. Deretter jobbet jeg primært med de fremste skuespillerne, med å forberede dem for rollene de skal spille, sier Holmstrøm til BAnett.

Ville ha autentisk skuespiller

Det har vært et mål å gjøre serien så autentisk som mulig, og det er derfor Holmstrøm også ble hentet inn som skuespiller.

– Per-Olav sa at han ønsket at jeg skulle spille en av rollene og være en del av det. «Det er ingen som er mer autentisk enn du er», sa han. Da ble det slik at jeg fikk en rolle, og det ble et biprodukt av den militære rådgiverrollen. Men det ble mer enn jeg hadde trodd, sier han.

Han er kreditert som skuespiller i alle de åtte episodene av serien, som er filmet i Norge, Tsjekkia og Marokko. Etter filmingen bisto han også i postproduksjonen med å gå over de militære scenene, slik at de ble slik de ønsket dem.

– Jeg har jobbet med Nobel-prosjektet fra a til å. Det har vært en veldig omfattende prosess, fra militær konsulent på manus til å jobbe som militær konsulent under produksjonen samtidig som jeg spiller en rolle. Det var givende  og det utfordret meg på en helt annen måte, enn hva jeg er vant til.

Kompis med Aksel Hennie

Dette er den første seriøse rollen han spiller i.

– Jeg synes at det var utrolig interessant, for meg var det en positiv opplevelse og jeg hadde det utrolig kult. Vi fikk et veldig godt miljø. Det var egentlig intensjonen i starten at vi skulle etablere et forhold som en patrulje skuespillerne i mellom. Vi var en gjeng, og hadde et godt samarbeid og forhold. Vi har blitt en kompisgjeng.

– Hvordan er det å være kompis med Aksel Hennie?

– Aksel er en utrolig inkluderende fyr. Han angriper prosjektene med en vannvittig profesjonalitet, fordi han ønsker å gjøre det beste han kan, og være så autentisk og virkelighetsnær som overhodet mulig. Det er gøy å jobbe med ham, han er jo den beste i Norge på det han driver med, og jeg har jobbet med de beste i Norge på det jeg driver med, forteller Holmstrøm.

Brukte erfaringer fra Afghanistan

Skal vi tro ham har Hennie satt seg godt inn i materien.

– Jeg vil si at han forstår og tolker rollen som yrkesmilitær. Han har brukt mye tid på å lese det som finnes av bøker som beskriver spesialstyrkemiljøene i USA, Storbritannia eller for den saks skyld Norge. Man kan ikke forstå uten å ha vært der. Aksel har snakket med både meg og andre som har vært i Afghanistan, og har fått så mye forståelse han kan få. Man kan ikke forlange noe mer.

Selv fikk han brukt av sin erfaring fra Forsvaret og tiden i Afghanistan, der han har vært flere turer, i serien.

– Den erfaringen jeg har fått gjennom Forsvaret, både på trening i Norge, lederutdannelse, og i Afghanistan har jeg brukt for alt det er verdt. Det som er veldig viktig er at mitt ønske var å få Forsvaret og FSK til å fremstå professjonelt og bra. Det er den ypperste avdelinga vi har i Norge. Men det måtte ikke gå på bekostning av manus. Og det er enkelte ting i FSK som er sensitivt, og som jeg ikke kunne gå inn på.

Viser soldater som mennesker

– Får serien frem det du opplevde?

– Jeg er ikke interessert i å snakke om egne erfaringer. Serien er fiktiv, men jeg føler man klarer å vise en spesiell type mennesker som er flinke til det de gjør, men som likevel er mennesker som gjør tøffe valg i en presset situasjon. Man viser at dette er fedre og brødre og kompiser. Jeg føler at den treffer veldig bra, selv om det er en fiktiv historie. Men det er veldig virkelighetsnært.

Han opplevde hele veien å bli lyttet til fra produksjonens side.

– Per-Olav Sørensen har hørt på det jeg har kommet med, basert på mine kunnskaper og min erfaring. Han er så profesjonell at han skjønner at han må bruke av fagkunnskapen om temaet, sier han.