I 2014 begynte Tor Halvard Nilsen jobben med å sette sammen et ensemble av sangere han selv skulle velge ut til et nytt superkor. 120 personer har prøvesunget og 21 av disse utgjør nå Namdal Vokalensemble.

Koret og dirigenten er nå klare for sin femte turne, og denne gangen tar dirigenten ensemblet med til sine hjemtrakter. I helgen 30. september til 2. oktober skal byene Brønnøysund, Mosjøen og Mo i Rana som får besøk. Brønnøysund er først ut, med konsert i Brønnøy kirke fredag kveld.

Skrekkblandet fryd

- Jeg bor egentlig i Brønnøysund, men jobber i Namsos og har leilighet der, sier dirigenten som har blant annet har dirigert Kor i øyan i mange år.

Nilsen innrømmer at det derfor er med litt skrekkblandet fryd han nå tar med dette ensemblet til et området han både har bodd og arbeidet i store deler av sitt liv. Det er ikke få sangere og musikere han har ledet i alle tre byene gjennom årene, så han forventer et lyttende publikum som er spente på dette relativt nye ensemblet.

- Jeg både gleder meg og gruer meg. Jeg kommer med et ensemble som det er store forvenintger til, og skal presentere dette for gode musikere og gode venner. Jeg har en god porsjon ærefrykt i forhold til det. Jeg har stor respekt for korfolkene i Brønnøysund og gleder meg til å presentere et annerledes kor i byen der jeg bor, sier Nilsen til BAnett.

Tar med lokal solist

Ensemblet vil ta inn en lokal solist fra hver av byene som besøkes i anledning konserten. Fra Brønnøysund er det Siv Therese Aglen som skal synge sammen med namdalingene.

- Jeg har jobbet på alle disse tre plassene i flere år, og har ønsket å knytte til meg en sanger jeg har jobbet mye med på hver av disse stedene. Jeg har jobbet mye med Siv over flere år, vi har hatt et nært samarbeid og hun har blant annet gått dirigentkurs hos meg. Hun er meget engasjert i kor og jeg trenger folk som er gode å synge, som jeg har et godt samarbeid med og som vil fremme korsaken, sier Nilsen.

Konserten som presenteres på denne turneen har fått navnet «Peace». Repertoarmessig er spennet bredt. Publikum vil få både folketoner, musikalstoff og nyere kormusikk både fra inn og utland. Det vil også bli noen blikk tilbake i musikkhistorien.

Høyt nivå - og ambisjoner

Namdal Vokalensemble består av sangere som kommer fra distriktet Steinkjer i sør og Namsskogan og Nærøy i nord.

- Jeg ser fram til å presentere det vi jobber med. Dette er et litt spesielt kor, der jeg prøvesang veldig mange for å få 21 medlemmer. Vi øver hver tredje uke, så folk må kunne stoffet sitt 100 prosent når de kommer på øving. Vi går rett inn i musikken. Dette er en litt annen måte å drive kor på enn til vanlig, sier Nilsen, som ser på Namdal Vokalensemble som sitt eget kor.

- Når jeg dirigerte Kor i øyan så var jeg hyret inn, men i dette tilfellet er det jeg som har startet det, som har lagt bestillinger og som har byttet ut folk hvis det var nødvendig. Her er det ikke evig medlemsskap. Målet er å ha et nivå som hele tiden utvikler seg og at vi skal prøve å nå så langt som mulig. Dette fører selvsagt til at man bruker musikk med høyere vanskelighetsgrad enn det som kanskje er vanlig. Det er litt av spenningen med dette, å gjøre ting man ikke får gjort ellers. De fleste her er med i andre kor, men ønsker å synge mer og ta korsangen litt videre.

Tor Halvard Nilsen i kjent positur.