Insektentusiast Berit Bjørnerud fra Sømna er redd for at kantslåtten klipper vekk essensielle plantearter som vokser i vegkanten.

Er et spesielt område

– Veikanten har en magrere jord som tiltrekker en unik blomsterflora og holder på spesielle arter. Blant disse er kløver, tiriltunge, tistler og noen orkidéer. Noen av disse artene er essensielle for flere insekter, forteller Bjørnerud.

Bjørnerud forteller hun er glad for at Vegvesenet i hvert fall klipper 15-20 centimeter over bakken for å bevare de lavtvoksende planteartene, men mener fortsatt at det er flere steg man kan ta for å bevare insekter best mulig. Deriblant å heller bare slå én gang i året, og å kun slå de områdene der det er trafikkfarlig å ha høy vegetasjon.

Tror du det hadde gjort så mye for insektene å gjort dette?

Hvis man fortsetter, kan bestanden redusere. Bestanden reduseres allerede av andre faktorer som sprøyting, industrialisering av gårdsbruk og monokulturer, svarer Bjørnerud.

Tror du Vegvesenet kommer til å ta hensyn til det du foreslår?

– Jeg snakket med noen derifra nylig, og han lovte i hvert fall å videreformidle budskapet, men han nevnte også at de nylig hadde undertegnet femårskontrakter og at det ville bli vanskelig å endre noe nå, forteller Bjørnerud.

Gjør det ikke uten grunn

Stedfortreder for avdelingsdirektør vegavdeling Nordland John Mardal sier at Vegvesenet per dags dato slår vegkantene på Sømna to ganger i året. Disse er i periodene 5.-25. juni og 1.-31. august. Vegvesenet varierer antall ganger de klipper i året i ulike geografiske områder ut i fra blant annet omgivelsene, type vegetasjon og hvor fort vegetasjonen vokser.

– Vi fikk råd av Bioforsk, som hadde utført feltarbeid, da det ble bestemt hvor mange ganger det skulle klippes på Sømna. Vegvesenet har til førsteprioritet å opprettholde trafikksikkerheten, men har også et ansvar om å ivareta det biologiske mangfoldet. Det eneste vi gjør er å ikke klippe så lavt at man klipper de lavtvoksende artene som for eksempel kløver, blåklokke og tiriltunge. De høytvoksende må nesten klippes for å opprettholde trafikksikkerheten, forteller Mardal.

Skåne overiktlige strekninger?

Bjørnerud sier hun har stor forståelse for at trafikksikkerheten er viktig.

- Men det må jo være lov å gjøre vurderinger. Min oppfordring er at kantslåtten tas så sent som mulig og at maskinkjører løfter opp slåmaskina over oversiktlige strekninger, slik at for eksempel prestekrager og tistler ikke klippes. Vegvesenet har andre steder i landet laget prosjekter der det bare klippes  en gang og man har spesielle tiltak for bevaring og etablering av blomster og insekter. Insektlivet her i området er lite utforsket, det burde det gjøres noe med, sier hun.