Margunn Ebbesen var invitert for å stå for selve åpningen av Akvafutures nye anlegg i Andalsvågen. Med seg hadde hun stortingskollega Kjell-Børge Freiberg fra FrP.

Margunn Ebbesen sto for den offisielle åpningen av oppdrettsanlegget til Akvafuture i Andalsvågen med å slippe en laks ut i merden.

Slapp nyheten

Akvadesign søkte 18. desember 2015 om ti utviklingstillatelser til utvikling av sitt konsept med kompakte semi-lukkede anlegg. Søknaden ble avslått av Fiskeridirektoratet 30. juni 2016. Deretter behandlet Nærings- og fiskeridepartementet klagen og sendte saken tilbake til direktoratet for ny vurdering med sikte på tildeling av inntil to tillatelser. Fiskeridirektoratet vedtok 1. juni 2017 å gi tilsagn om én tillatelse. Akvadesign påklaget dette vedtaket når det gjelder antallet tillatelser. Klagen ble oversendt departementet 24. oktober 2017. Siden den gang har det vært stille rundt søknaden. Daglig leder i Akvadesign Anders Næss, hadde et håp om at det skulle komme gode nyheter denne dagen, men visste ingenting før Freiberg slapp nyheten etter den offisielle åpningen.

– Vi vet hva denne næringen representerer for oss i dag og hva den vil representere i fremtiden dersom vi finner løsninger på det vi trenger å finne en løsning på. Det er akkurat dette dere jobber for her. Vi må videre og det er brukt historisk mye penger på forskning, innledet Freiberg.

Han viste til at Akvadesign lenge har ventet på å få en avklaring angående utviklingskonsesjonene de har søkt på.

– Dere har ventet tålmodig. Selv gode søknader tar tid å behandle. Jeg har forståelse for at dere har vært utålmodige, men dere har tjent på at det har vært brukt tid på denne saken. Jeg har med konklusjonen fra fiskeriministeren som har fattet et vedtak om at Akvadesign får to konsesjoner, sa Freiberg til spontan applaus hos alle ansatte og ledelsen i selskapet.

Styreleder Brynjar Forbergskog sier det er svært viktig for Akvadesign å få flere konsesjoner for å være konkurransedyktige.

– En gledens dag

Styreleder Brynjar Forbergskog hadde sett frem til denne dagen.

– Vi har jobbet for dette i lang tid, men i dag er en gledens dag. Vi har ventet siden vi søkte før jul i 2015, men det gjelder å være tålmodig har jeg lært i min bransje, medgir Forbergskog.

Han viste til at de tre forskningskonsesjonene som Akvadesign har er konsesjoner med tidsbegrensning. En utviklingskonsesjon gir dermed forutsigbarhet for Akvadesign og datterselskapene.

– At vi nå får utviklingskonsesjoner gir oss en mye bedre plattform og en langsiktig horisont. Endelig var det vår tur og jeg vil rette en spesiell takk til Margunn Ebbesen og Kjell-Børge Freiberg. Dere har stått skikkelig på og jeg vet dere er opptatt av miljøvennlig lakseproduksjon. Vi har mange prosjekter på gang og vi er ikke i mål ennå, sier Forbergskog som understreker at hovedgrunnen til at han valgte å gå inn tungt på investeringssiden i selskapet, er miljøfokuset.

– Vi ønsker å komme med et prosjekt som er mer bærekraftig og vi har forventning om at dette blir tatt med når regjeringen legger frem nye konsesjoner. Vi har større ambisjoner enn å drive med utviklingskonsesjoner. Vi vil være konkurransedyktige, ellers har vi ingen fremtid, røper Brynjar Forbergskog og takker alle de ansatte for alt arbeidet som er lagt ned de siste årene.

Margunn Ebbesen har gledet seg lenge til å komme med de gode nyhetene til daglig leder i Akvadesign Anders Næss.

Trenger flere konsesjoner

Daglig leder i Akvadesign Anders Næss, støtter konklusjonen til styrelederen.

– Nå har vi fem konsesjoner. Dette er halvparten av hva vi trenger over tid. Vi må opp i seks til åtte konsesjoner som et minimum, anslår Næss.

Stortingspolitiker Kjell-Børge Freiberg sier han er veldig tilfreds med at partikollega og fiskeriminister Per Sandberg valgte å tildele to utviklingskonsesjoner til Akvadesign.

– Jeg tror det er viktig å se at utvikling av teknologi koster. Når det er ønske om at folk skal satse, må man også si ja til dem som tør å satse, sier Margunn Ebbesen.

– Vi setter pris på at dette signalet blir gitt, sier Næss.

Likevel er Ebbesen tydelig på at utviklingen av lukket merdeteknologi ikke gjør at man skal avvise den tradisjonelle formen for lakseoppdrett.

– Vi skal ikke sette en strek over åpen havbruksnæring, men det er viktig at denne næringen får bukt med luseproblematikken. Skal kommunene få inntekt fra Havbruksfondet må det gis arealtilgang. De beste arealene bør legges til rette for havbruksnæringen, sier Ebbesen.

– I Vega kommune er det en pågående sak om oppdrett og verdensarv. Hva mener du om dette?

– Jeg synes i høyeste grad det bør legges til rette på Vega også, sier Ebbesen.

Det nye oppdrettsanlegget i Andalsvåg består av åtte merder drevet med lukket oppdrettsteknologi.

Snart klare i Hamsundet

Den første fisken kom i merdene i det nye anlegget i Andalsvåg i november i fjor, deretter i desember og i januar. Det er smolt på cirka 100 gram som settes i merdene hvor de går til de er omlag 700 gram. Smolten blir i de åtte merdene til anlegget i Hamsundet er ferdig til å ta imot fisk i mai. I mai skal seks merder være klare og i august skal det være totalt ti merder i Hamsundet.

Akvadesign har i dag tre forskningskonsesjoner og to utviklingskonsesjoner.

– Vi skulle gjerne hatt flere for å komme opp i volum. Dermed kunne vi levert fisk hele året, sier daglig leder i Akvafuture Ola Dybvik.

Akvafuture har 14 ansatte, Akvadesign Systems har 14 ansatte, Akvadesign en ansatt og Akvafuture EHF en ansatt.

Driftsleder Johannes Grønmo sørget for at flagget vaiet i vind da stortingspolitikerne Kjell-Børge Freiberg (FrP) og Margunn Ebbesen (H) markerte åpningen av det nye oppdrettsanlegget til Akvafuture i Andalsvågen.