Azure, Blue

ANNONSØRINNHOLD

Høye ambisjoner
og en liten dose galskap

– Slik ble Havida til!

Høye ambisjoner og
en liten dose galskap

– Slik ble Havida til!

Brønnøysundsbedriften tidligere kjent som SBS Teknikk er klare for å jakte større fisk i den blå næringen. Nå tar de sats under nytt navn og i ny drakt.

Det som startet som en god, gammeldags garasjebedrift, viste seg fort å være en virvelvind med gode ideer, høye ambisjoner og unike muligheter for Tomas Sund, Maya Eileen Sund og Frode Bakken. Nå står bedriften klar med ny drakt og nytt navn, men den lokale tilnærmingen og de trygge verdiene består.

– SBS Teknikk har vært «garasje-navnet» vårt i noen år nå, og vi er endelig klare for å satse større. Derfor har vi valgt å blant annet endre navn til Havida, forklarer Tomas Sund, daglig leder i bedriften.

Havida-eventyret hadde sin spede start i 2015, helt først kun med Frode og Tomas. Men de fikk lære at gode ideer og høye ambisjonsnivå ikke er en sikker oppskrift for å lykkes, og Maya ble raskt en viktig brikke i brønnøybedriften.

– Hun skulle først bare «hjelpe til», men det er takket være henne at det til slutt ble en bedrift av oss. Det var praktisk at noen klarte å sette ideene våre i system, det var sånt vi ikke fikk til, ler Tomas.

– Jobben min er rett å slett å holde kontroll på ideene og prosjektene til resten av gjengen, skyter Maya inn.

DETTE ER HAVIDA:

  • Ble etablert av gründerne Tomas Sund, Maya Eileen Sund og Frode Bakken i 2015, den gang under navnet SBS Teknikk.
  • En Brønnøysund-basert bedrift som leverer fullservice overvåkningssystemer til havmerder.
  • All produksjon skjer lokalt i Brønnøysund.
  • Har i dag 24 ansatte, og håper å bli flere med tiden.
  • Det nye navnet, Havida, representerer både livet (vita på latin) og havet

Havet og livet

Hvorfor Havida? Tomas forklarer at navnet, som så mange andre av deres ideer, kom sent på kvelden etter en lang arbeidsdag.

De ønsket noe som var lekent, og samtidig konkret opp mot jobben som leveres. Det nye navnet representerer derfor både havet og livet ­– sistnevnte hentet fra ordet vita på latin.

– Vi leverer jo utstyr som sikrer livet på merdene i havet, så navnet føltes veldig naturlig. Det er lekent, moderne og føles som oss, forteller han stolt.

Maya nikker og er enig. Den lokale forankringen og det tette båndet til både næringen og havet er på mange måter nøkkelen til den suksessen de allerede har oppnådd.

– Målet er at Havida skal være den foretrukne samarbeidspartneren når teknologi møter blå næring. Det klarer vi ved å fortsette satsingen på å produsere og utvikle våre produkter på naturens og havets premisser, forklarer Maya.

Gjennom de årene Havida har eksistert, har kundegrunnlaget langt kysten vokst i jevn fart. En av de som har tatt i bruk Havidas produkter er forsøk- og forskningssenteret LetSea. Ute i merdene forsker de på bærekraftige løsninger for fiskeoppdrettsnæringen.

­– Tjenestene og produktene Havida leverer til havbruksnæringen gjør produksjonen enklere for oss. Installasjonen på merden er fort gjort, og det kommer med høy kompetanse og god service, forteller forskningstekniker John Håkon Voll i Letsea. 

Husk lyd!

Unike produkter for næringen

Teknologi som bedrer næringen

For gründerne i Havida har målet alltid vært å tilby smarte teknologiske løsninger som kan gjøre havbruksnæringen bedre, både for fisken og for produsenten.

– Teknologi er med på å gjøre havbruksnæringen mer bærekraftig, og her ønsket vi å bidra med vår kunnskap, forklarer Tomas.

For med bakgrunn fra subsea-næringen for Tomas, og Frodes bakgrunn som elektroinstallatør, så de en mulighet til å lage smartere produktløsninger til havbruksnæringen. Resultatet ble et unikt kameraovervåkingssystem som hjelper røktere og holde kontroll på både fisk og teknikk ute på merdene.

– På mange merder i dag er det ofte flere ulike skapløsninger, - både til strøm, kommunikasjon, og annet teknisk utstyr for overvåkning og drift av anlegget. Mye utstyr krever mye vedlikehold for røktere og teknikere som jobber i anlegget.

– Her tenkte vi at det var forbedringspotensialer, så vi laget det vi kaller et komplett økosystem for strøm, sensor, - og kamerasystem for optimalisering av produksjonen i anleggene, forteller Tomas.

Maya stemmer ivrig i; ­
– Det er unikt, og det er vårt.

Overvåkningssystemet til Havida består av tre funksjoner i ett, hvor strømskap, kommunikasjon og distribusjon, samt overvåkning og styring leveres gjennom ett og samme system.

– Sensorikk og kunnskap om livet i merdene er avgjørende for å utvikle næringen videre. Ved å samle alle funksjonaliteter til ett system, legger vi til rette for bedre produksjon på naturens og havets premisser, forteller Tomas.

Lokalt, nært og ekte

Tilbake på forskningsflåta til LetSea er Tomas, John-Christian Måsøy og Kristian Myhra Wærstad på plass for å kontrollere at utstyret fungerer som normalt. Forskningstekniker John Håkon i LetSea er svært fornøyd med det tette samarbeidet de har med Havida.

– For oss er kameraovervåkning av fôringen helt essensielt. Det hjelper oss å ha god kontroll på fôringen, og forteller oss om fisken har det bra. Med utstyret Havida leverer kan vi også sjekke at merdene er intakte og at ingenting er ødelagt, forklarer han, og legger til:

­– Kamerasystemene de leverer kan faktisk vise fôringen helt nede på den mørke bunnen av merdene også, og det er gull verdt!

John Håkon mener produktene til Havida ofte gjør arbeidet deres enklere.

– Det er veldig praktisk. Det er lett å komme til, lett og montere, - man plugger det bare på ringen, og kan like enkelt ta det ned hvis det skal gjøres vedlikehold, forklarer han.

Det er likevel en ting John Håkon setter høyest hos Havida.

– De er veldig serviceinnstilt og tilgjengelige for kunden. Det er jo kanskje den største fordelen med å ha en norsk produktleverandør.

Husk lyd!

– Kameraovervåkning er avgjørende

– Nå må vi ut i verden!

På en plass hvor «alle kjenner alle», er gode kontakter, omdømme og bekjentskaper viktig, og for Havida har det betydd alt. Det har resultert i en bred kundeportefølje, nye ansatte og et godt rykte i næringen.

En av de som tidlig hørte om bedriften, og ønsket å bidra til å gjøre Havida til det de er i dag, er Tommy Vedal. Tommy jobber i dag som tilrettelegger for produksjon og service av utstyret til Havida, men jobbet lenge med gårdsbruk og anleggsarbeid.

– Jeg var faktisk nabo med Tomas og Maya tilbake i 2015, og kom i prat med Tomas om alle ideene de jobbet med, - om en ny bedrift for havbruksnæringen. Det syns jeg hørtes veldig spennende ut, og tenkte at «dette vil jeg være en del av», forteller Tommy.

Og slik ble det.

I dag er Tommy en av de som har vært med i bedriften fra den spede begynnelse, og han synes det har vært utrolig spennende å få være del av utviklingen til det som i dag er Havida.

– Hittil har vi ikke markedsført oss noe særlig ut over jungeltelegrafen og gode anbefalinger fra kunder. Jeg gleder meg til å bli mer synlig og fortelle hva vi har, hvem vi er og hva vi vil. Vi må ut i verden, smiler Tommy.

Tomas og Maya kunne ikke vært mer enig. For dem er målet å hele tiden utvikle seg som bedrift, og alltid kunne tilby produkter og tjenester som kommer både næringen og lokalsamfunnet til gode.

­– Det er fantastisk å få være med å bygge en slik arbeidsplass i havbruksnæringen, fordi det gir håp og optimisme i alle ledd, forteller Tomas.

– Jeg syns alltid det er spennende å se hva som blir det neste for oss og bedriften, avslutter Tommy med et smil.

ANNONSØRINNHOLD

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font