
For å få det til trenger du mange ildsjeler.
Folkeliv, stolthet, stappfulle overnattingssteder og kasseapparater, for å nevne noe.
I over 20 år har Rootsfestivalen utviklet seg til å handle om mer enn bare musikk.
I over 20 år har Rootsfestivalen utviklet seg til å handle om mer enn bare musikk.
Folkeliv, stolthet, stappfulle overnattingssteder og kasseapparater, for å nevne noe.
For å få det til trenger du mange ildsjeler.


Kraften av frivillighet:
– Det hadde ikke blitt festival uten dem
I 2001 så Rootsfestivalen dagens lys for første gang på Tørrfiskbrygga i Brønnøysund. Mye har skjedd siden den gang, og festivalen har for lengst vokst ut av brygga og inn til sentrumsgatene.
– Vi selger over 9000 billetter i en by med 8000 personer. Vi kunne ha solgt flere billetter, men vi har ikke kapasitet til å ta imot flere folk. Det sier litt om hva Rootsfestivalen betyr for Brønnøysund og Sør-Helgeland, sier festivalsjef Morten Ragnar Horn.
Når vi møter han, er han og resten av gjengen bak festivalen godt i gang med innspurten til sommerens store begivenhet.
– Det er den største satsingen vi har gjort med tanke på bookingbudsjett og musikalske ambisjoner. Publikum har mye å glede seg til, sier Morten og ramser opp Europe, Madrugada, Dagny og Metteson.
Husk lyd!
– Essensielt med frivillige
En aktiv verdiskaper på Helgeland
- Helgeland Kraft er en stolt sponsor av Rootsfestivalen og frivilligheten på Helgeland.
- Kraftprodusenten sponser over 230 lag, foreninger og arrangement på Helgeland hvert eneste år!
- Har i tillegg til sponsorvirksomheten et eget gavefond.
- Deler også ut stipend til ungdommer som nærmer seg drømmen sin
Må skape sin egen moro
Utgangspunktet til Rootsfestivalen handlet om musikktypen roots, country og rock, men i dag handler det om noe mer enn det.
– Roots for oss handler om røtter, identitet og tilhørighet. Det handler om engasjement. Vi vil vise de som vokser opp her at du ikke nødvendigvis må dra til Trondheim eller Oslo for å delta på kule kulturopplevelser, sier Morten.
– Forskjellen er at det er ingen som ordner det for oss. Her må vi skape det på egen hånd, legger han til.

I festivaluka er det rundt 250 frivillige på plass. Det er mange oppgaver som skal løses. Alt fra transport, opprigg, servering, vakthold og rydding.
Festivalen er driftet av entusiaster, og det ligger utallige mange dugnadstimer bak festivalen.
En gjenganger blant de 250 frivillige er Ann Kristin Lorentsen, som har vært frivillig siden 2013.
– Jeg var en ivrig festivaldeltaker før den tid, så jeg har vært med hele veien, smiler Ann Kristin.
Hun startet med å jobbe backstage for festivalen, men gjennom det hun kaller sin «voksenjobb», var hun godt vant med å sette opp turnuser og skaffe de riktige folkene til rett sted.
I tillegg har hun et godt nettverk i regionen og kommer lett i kontakt med folk – derfor ble hun raskt frivilligansvarlig for festivalen.
Å være frivillig er kjempeartig og lærerikt. Man blir en del av et unikt fellesskap og det er godt å få til ting sammen.
ANN KRISTIN LORENTSEN
Husk lyd!
– Veldig givende
Enorme ringvirkninger for næringslivet
Hun legger ikke skjul på at det kan også være slitsomt til tider. Hun forteller at spesielt ukene før og selve Roots-uka kan bli svært hektisk.
– Da jobber jeg mellom 12-15 timer hver dag, men det er uten tvil verdt det, sier Ann Kristin, og legger til:
– Rootsfestivalen betyr enormt mye for folk i regionen. Det er en møteplass og hele byen deltar. Det arrangeres klassetreff og mange som ikke bor her til daglig må ta turen hjem til Rootsen. Det gir jo også enorme ringvirkninger for næringslivet, det myldrer av folk og havna er full av båter. Det føles utrolig meningsfullt å bidra til dette, legger hun til.
– «Alle» kommer hjem da. Festivalpass er noe man ønsker seg i julegave når man bor utenbys, sier Miriam med et smil.
En av dem som tidligere har bodd utenbys, men som alltid måtte ta turen hjem til Rootsfestivalen er Miriam Laumann.
– Det er en helt spesiell stemning – ikke bare på festivalområdet, men i hele byen! Folk er i godt humør og du føler deg velkommen overalt. I tillegg til at det gir mye til næringslivet, så gir det jo også muligheter for lokale musikere. Det er en fin arena for dem, legger hun til.
– Jeg skal jobbe som frivillig under festivalen, så festen blir uten meg. Jeg har gitt folk beskjed om at platten er disponibel uten meg, ler hun.
De siste elleve årene har hun bodd i Brønnøysund og har hvert år invitert inn til plattfest under festivalen. Festen blir ikke helt den samme i år.
– Mye artigere enn folk tror å være frivillig
Miriam skal jobbe med sosiale medier under festivalen, og har allerede fått en liten smakebit på frivilliglivet.
– Akkurat nå blir jeg faset inn og får opplæring av andre flinke frivillige. Det er utrolig hvor mye kompetanse vi har her. Jeg tror folk tar det litt for gitt hvor mange dyktige mennesker som står på for å lage en god festival, sier Miriam.
– Og det ser jeg veldig frem til – så langt har det vært kjempegøy! Det er som nevnt en livlig og flink gjeng som man kan lære mye av. Det er mye artigere enn folk tror å være frivillig, og det er heller ikke dumt å ha på en CV, tenker jeg.
Nå er hun spent på å ta fatt på sin første festival som frivillig.
– Frivillighet er på mange måter limet i et lokalsamfunn. Det må til uansett om du holder på med badminton, sjakk eller skal skape festival. Som frivillig i Rootsfestivalen får du være med på noe stort og gøy, møte interessante folk og gratis konserter. Men det viktigste er at du får være med på å skape noe som betyr mye for menneskene som bor her.
Frivilligheten står sterkt på Sør-Helgeland, men Miriam, Ann Kristin og Morten forteller at de alltid er på jakt etter folk som ønsker å bidra.

– Frivillighet er på mange måter limet i et lokalsamfunn. Det må til uansett om du holder på med badminton, sjakk eller skal skape festival. Som frivillig i Rootsfestivalen får du være med på noe stort og gøy, møte interessante folk og gratis konserter. Men det viktigste er at du får være med på å skape noe som betyr mye for menneskene som bor her.
Frivilligheten står sterkt på Sør-Helgeland, men Miriam, Ann Kristin og Morten forteller at de alltid er på jakt etter folk som ønsker å bidra.
Rootsfestivalen har eksistert over 20 år og sikter stadig høyere. Dagens festivalsjef Morten tør ikke å spå hvordan festivalen vil utvikle seg i løpet av de neste årene, men frivillighet og ildsjeler kommer fortsatt til å være viktig:
– Målet vårt er å rekruttere inn nye og yngre folk, som ønsker å ta Rootsfestivalen videre. Vi ønsker ikke å legge noen føringer for dem. Håpet er at ungdommen skal ta over og lage sin versjon av festivalen. Jeg tror fremtiden er svært lys for festivalen, sier Morten avslutningsvis.
Helgeland Kraft heier på Rootsfestivalen og deg!
For hva hadde Helgeland vært uten frivilligheten? Uten deg?
I Helgeland Kraft sin visjon om å være en aktiv verdiskaper ligger også å samarbeide tett og bredt med frivilligheten. For barn, ungdom, voksen og enda mer voksen betyr de frivilliges arbeid veldig mye for trivsel og bolyst.
Derfor er vi utrolig stolte av å ha en felles historie i samarbeid med store deler av det frivillige arbeidet på Helgeland over mange år.

Om artiklene fra Brandstudio
Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brandstudio som er en del av mediehusets annonseavdeling.
Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Annonsørinnholdet fra Brandstudio merkes tydelig, så leseren kan oppfatte at innholdet er betalt for og produsert i samarbeid med en annonsør.
© Copyright Polaris Media