BILs A-lag ledet 3-0 etter første omgang i gårsdagens treningskamp i Mosjøen. 3. divisjonslaget slo kraftig tilbake etter pause og vant 4-3 over serielederen i 4. divisjon HeSa. Begge lag benyttet anledningen til å la hele troppen slippe til på Kippermoen kunstgress.

- Fantastisk førsteomgang

Divisjonsforskjellen var omvendt de første 45 minuttene.

- Vi spilte en fantastisk første omgang. De første 25 minuttene tok vi overgangene og kjørte over Mosjøen, sier Roy Arve Pedersen som ledet laget i Kjell Rune Stavangs feriefravær.

Andreas Stormo scoret kampens to første mål. Fredrik Kristiansen la på til 3-0.

- Mosjøen fikk også etter hvert noen overganger på oss, naturlig nok, så pauseresultatet burde vært 5-2 til oss. Vi gjorde noen bytter etter pause for å gi mest mulig spilletid til spillere som sannsynligvis kommer med etterhvert. Med så mange bytter ble det litt Hawaii i andre omgang. Mosjøen byttet også inn friskere spillere og hadde hell med det. Det stod 3-3 lenge til vi slapp inn en lompe på slutten. Alt i alt mye positivt og en god match som viser at vi holder godt 3. divisjonsnivå med toppet lag, sier Pedersen.

Finn Bredo-input

12 av de 15 gullguttene i Dana Cup er i A-stallen og hadde god matching i forrige uke. Mandag startet oppkjøringen til høstsesongen med Finn Bredo Olsen som gjestetrener. Han ledet to intensive økter mandag og tirsdag. På den første troppet hele 32 spillere, inkludert flere sommergjester, opp.

Brønnøyværingen har både spilt på og trent BILs A-lag, og har 20 års fartstid i Lyn, samt to sesonger i Stabæk. Han han sa opp i hovedstadsklubben i fjor sommer og jobber nå for Fotballprogresjon Norge i Sandnes. Der trener han grupper av unge spillere fra ulike klubber og utdanner trenere. 50-åringen har vært sentral i arbeidet i utviklingen av unge spillere i Lyn, og gleder seg over det han så på BIL-treningen.

- Det er flott å registrere at ferdighetene med ball er på et høyere nivå generelt og spesielt for danmarksfarerne. De er også vant til å trene mye. Det er et godt grunnlag for videre utvikling. Og endelig har BIL vunnet noe. Det skyldes god jobbing over tid av trenerteamet som har hatt denne gjengen siden de var lillegutter og som fortsatt er rundt laget, og trener "Sir Alex", Alexander Ediassen. Når nå fotballhallen er på plass har cupvinnerne og resten av lagene i BIL fått perfekte treningsforhold hele året, sier Olsen.

Kjell Rune Stavang satte ham inn i spillere, spillestil og behov i forkant. Kontringsspill var tema for de to øktene Olsen kjørte.

- Finn Bredo hevet hele gjengen flere hakk. Ekstra kult å se at de tingene vi trente på satt enda bedre mot Mosjøen. Vi raidet opp kontring på kontring som om vi ikke skulle ha gjort annet i hele år. Jeg håper vi kan få Finn Bredo hjem en gang i løpet av høsten også, enten før Åga- eller Innstranden-kampen, sier Andreas Stormo.

Det er Olsen åpen for.

- Hvis det er ønskelig og tidspunktet passer inn i kaldenderen min, så går det an å få til. Foran kampen mot Mosjøen jobbet vi med å systematisere kontringsspillet og øvde på flere varianter. Veldig artig å høre at de klarte å omsette det vi trente på i kamp. Nå er det viktig at dette ikke bare blir en "happening", men at dette brukes som en del av forberedelsene til første høstkamp, sier Olsen.

21 mann var i aksjon i Mosjøen, inkludert tre sommergjester.

- Litt surt at vi ikke holdt unna, men vi byttet hele laget i løpet av andre omgang, så vi ha tatt seieren hvis det hadde stått om poeng, mener Stormo.

To går til Mosjøen

Fire spillere flytter fra Brønnøysund før høstsesongen starter. Kvartetten har spilt majoriteten av vårkampene.

To har byttet klubb. 16-åringene Dennis Berg Smalsundmo og Stian Kristiansen skal begynne på idrettslinjen i Mosjøen og har skrevet under for 3. divisjonsklubben.

- Vi blir tatt opp A-stallen til MIL, så da ble valget lett, sier Smalsundmo som tok farvel med BIL i går, og ser fram til å få Espen Isaksen som mentor. Den tidligere Tippeliga-keeperen er daglig leder i Mosjøen ILs fotballgruppe.

Espen Øverås, som også akkurat er ferdig med grunnskolen, flytter til Bodø for å gå videregående med idrettslinje. Det er foreløpig ikke avklart om han fortsetter i BIL.

Fredrik Kristiansen skal studere idrett i Levanger.

- Jeg skal spille den første høstkampen, men det er usikkert hva som skjer etter det, sier vevelstadværingen.

Sindre Auståker Johansen var så vidt innpå igjen på tampen av vårsesongen etter nærmere ett år med skader. Men angriperen skal studere i Trondheim og fortalter moderklubben igjen.

Tommy Horn, som har flyttet hjem og spilte de to siste vårkampene, er tilbake som førstekeeper.

- Vi må stokke om litt, men det tror jeg skal gå bra. I første omgang mot Mosjøen viste vi at vi har 3. divisjonsnivået inne. Så jeg har tro på en meget god høst. Det blir viktig at vi eldste holder oss fit, sier Andreas Stormo.

Starter høstsesongen hjemme

BIL leder 4. divisjon HeSa på bedre målforskjell enn Åga, som også har 26 poeng etter de elleve første kampene. Instranden ligger på tredje seks poeng bak. BIL starter høstsesongen hjemme mot Drag lørdag 15. august.

Mosjøen sparker i gang sesongen igjen med naboduellen borte mot Sandnessjøen tirsdag.

I 5. divisjon Helgeland tar serieleder Vega i mot nestjumbo BIL 2 i høståpningen onsdag 19. august. Lørdag 22. august får tabelljumbo Sømna besøk av Radaasen fra Sandnessjøen.