Brønnøyværingen Kjell Arne Trælnes vant første løp i Tromsøkarusellen tirsdag. 37-åringen fra Sømna IL tilbakela 7 km på 23.32 på vinterføre.

– Det ble som forventet et jevnt oppgjør mot Kristian Ulriksen. En god sluttspurt gjorde at jeg sikret seieren med fire sekunder, sier Trælnes.

Han var i en begravelse og tok med seg løpet før han reiste hjem.

Sterk konkurrent

Kristiansen er ranket som en av Nord-Norges beste maratonløpere med 2.25 som pers. Det er til sammenligning seks minutter raskere enn Sør-Helgelands beste løper, Lasse Blom. Tromsøværingen kan også vise tider ned på 32-tallet på 10.000, og har løpt halvmaraton på 1.11. Trælnes har ikke løpt maraton, men har 33.27 som pers på 10.000 og 1.16 på halvmaraton.

Lørdag starter Sør-Helgeland løpskarusell med Øymila på Nordhus. Blom vant seks av åtte løp i fjor. Trælnes vant de to andre og tok seks andreplasser.

Gårsdagens seier dokumentrerer at Trælnes har skjøttet treningen godt gjennom vinteren. Treningsmengden er økt fra seks økter og åtte mil i uka forrige sesong.

— Det har blitt åtte-ni økter og 10-11 mil i uka siden oktober, så grunnlaget er meget bra, sier gårdbrukeren.

Det blir mange langøkter alene. Sømna IL har også to fellestreninger i uken på stadion.

— Vi kjører én intervalløkt og én langtur sammen. Det er varierende oppmøte på intervall, men på langturene så har vi vært opp mot ti stykker. Steinar Westerberg, Rolv-Jørgen Bredesen, Leif Magne Øverbust, Lars Tomas Kapelrud, Mari Brox og Lasse Blom faste deltakere, forteller han.

Skal være i toppform til høsten

Trælnes perset 14 ganger i karusell- og distanselløp i fjor. Han vant Hårekmila og kom på femteplass i NM i halvmaraton. Seieren mot Lasse Blom i "Trælnesfjellet opp" rangerer han også som et høydepunkt. Årets målsetning er tredelt.

— NM halvmaraton i Oslo og Hytteplanmila. Begge løpene er på høsten. Og så er målet å slå Dagfinn Olsens løyperekord i Viksjøen rundt, som er siste løp i løpskarusellen, sier Trælnes.

NM i halvmaraton er en del av Oslo maraton i september. Hytteplanmila er kjent som Norges raskeste 10 km. Milløpet arrangeres i Hole, rett utenfor Hønefoss i slutten av oktober, og har 2.500 deltakere hvert år.

Trælnes er klar på at Lasse Blom blir vanskelig å hanskes med i år også. Foruten seks seire i den lokale løpskarusellen løp læreren inn til en imponerende tiendeplass i København maraton med tiden 2.33,59 i fjor. Han ble nummer 25 av totalt 10.000 startende i Sentrumsløpet i Oslo, med tiden 31,33. Han løp inn til seier i halvmaraton under Alstahaug maraton på 1.10.26 og avsluttet sesongen med å løpe Nord-Norges raskeste 10.000 meter for året på 31.57,4 på Sømna stadion.

— Lasse har trappet opp treninga han også, så da er vi like langt, konstaterer Trælnes.

Oppkjøring tll Torghatten maraton

Årets første duell er Øymila på Nordhus lørdag.

— Vi ønsker flest mulig forhåndspåmeldinger med tanke på klargjøring av de elektroniske brikkene til tidtakingen, sier Arnfinn Torgnes i Sør-Helgeland løpskarusell.

Neste løp er Svarthopen rundt lørdag 22. april. Så er det duket for Torghatten maraton lørdag 29. april.

— Øygaloppen er en fin anledning til å teste løypa i Torghatten maraton og bestemme seg for hvilken distanse man skal løpe der, sier Torgnes.

Siste oppdatering viser at det er 64 påmeldte til de fem distansene.

— Jeg har akkurat meldt meg på halvmaraton, og håper på litt bedre forhold i år. De to første årene var det storm, sier Kjell Arne Trælnes.

Blom vant halvmaraton både i 2015 og 2016 – foran Trælnes.