Sport Torghatten IL arrangerer Torghatten maraton for tredje gang lørdag 29. april.

- Fem uker før startskuddet går har vi fått inn 55 påmeldinger. Det betyr at vi er litt foran fjoråret, da endte vi opp med 338 deltakere, sier prosjektleder Liv Bentzen.

Nesten hundre unger

Det er fem distanser. Alle starter på Nordhus stadion. Maraton og halvmaraton er henholdsvis to og én runde rundt Torghatten. Øymila er ti km, Minimaraton er Toftrunden på 3,6 km, med og uten tidtaking. Og så er det et eget barneløp på stadion. I fjor deltok 242 voksne og 96 unger på løpsfesten.

96 unger deltok på barneløpet i fjor.

Åtte skal løpe 42.196 meter

Det første året var det én deltaker i maraton.

- I fjor var det tre og i år har vi fått åtte påmeldte til nå. Tre damer og fire menn, foreløpig ingen lokale. Tidligere Sport-71-medlem Beate Elvebakk skal løpe maraton, i år som i fjor, sammen med en venninne fra Lørenskog. Hun har også med seg en annen venninne som skal løpe halvmaraton, sier Bentzen.

Beate Elvebakk og Hege Kvitting fra Røykås Racing Girls løp maraton i fjor og skal gjenta bedriften siste lørdag i april.

Påmeldingen til halvmaraton har nå bikket 30.

- Blant de påmeldte er det sterke Sømna-paret Lasse Blom og Mari Brox. Og tidligere Bodø/Glimt-keeper Tor-Egil Moxness Horn, som også kommer fra Nordhus. Han statser nå på triatlon, forteller Bentzen.

STIL søkte om å få NM-status for halvmaraton-løpet.

- Vi fikk tilbakemelding om at vi hadde laget en spenstig søknad. Men dessverre arrangeres Sentrumsløpet i Oslo samme helg, sier Bentzen.

Hun utelukker ikke å søke igjen, men foreløpig er det fullt fokus på årets løp.

Hvordan realisere drømmer?

"Vårens vakreste eventyr" på den lokale sportsfronten innledes som vanlig med motivasjonsforedrag i Nordhus samfunnshus kvelden før.

- I år har vi hentet mentaltrener Morten Åsli i samarbeid med Libirs. Han har skrevet boken "Kunsten å fly", med undertittel "en metode for deg som vil endre ditt liv". Det er en veldig god bok som handler om å ta styring og hvordan realisere sine drømmer, forteller Bentzen.

Jagerflyger, forfatter, mentaltrener og norgesmester i kampsport Morten Åsli. Foto: Sturlason

Tittelen henspiiler på Åslis egen drøm som ble virkelighet.

- Da han bodde i Mosjøen og var ni år gammel opplevde han tre jagerfly som suste over hodet hans. Der og da bestemte han seg for at han ville bli jagerflypliot. Det kan du bare glemme, så ukonsentrert som du er, sa læreren. Men drømmen ble realitet og han jobbet i Forsvaret i 19 år, der han i tillegg til å være flyger jobbet i operativ og strategisk stab, forteller Bentzen.

Flyulykken i Kebenkaise for fem år siden gjorde at han endret kurs i livet.

- Han mistet fem kolleger. Det gjorde at han stoppet opp og spurte seg selv om han hadde andre drømmer i livet. Han sa opp og er nå mental trener og har altså skrevet bok og holder foredrag, forteller Bentzen.

Åsli har utdanning fra Luftforsvarets Flygeskole, Krigsskolen, samt en mastergrad i ledelse fra Handelshøyskolen BI. Han er også tidligere aktiv utøver av fullkontakt-kampsport, og har flere NM-titler i tungvekt.

- Billettene selges på døra. Det blir også salgstands og utdeling av startnummer fredag kveld, sier Bentzen.

På løpsdagen er det i år påmelding fram til start.

- Vi oppfordrer til forhåndspåmelding med tanke på bestilling av startnummer. Prisen går opp 2. april. Påmelding gjøres på internettsiden vår. Det blir elektronisk tidtaking og EQ-timing sørger for to mellomtider. Lørdag kveld er det deltakermiddag på Kred med egen forhåndspåmelding, sier Liv Bentzen.

Arrangøren er inne i et jubileumsår. Det er 50 år siden Torghatten IL ble stiftet i 1967. Sammenslåingen med Sport-71, som har stiftelsesåret i navnet, skjedde i 2004. Reglene er slik at det er det eldste idrettslagets stiftelsesdato som framgår av vedtektene.

To oppkjøringsløp

Sør-Helgeland løpskarusell starter med Øymila lørdag 1. april. Deretter følger Svarthopen rundt 22. april.

- Det er fine oppkjøringsløp. I fjor stilte Brønnøysund Elektriske mannsterkt opp i Torghatten maraton. Vi utfordrer flere bedrifter til å gjøre det samme. Kjell Rune Stavang har meldt seg på 10-kilometeren, så nå håper vi at han får med seg flere kolleger fra SNN. Meld deg på og konkurer mot deg selv, oppfordrer Liv Bentzen.

Se deltakerlisten her.

Består av Tor Torgvær, Jan Erik Nerdal, prosjektleder Liv Bentzen, samt Tony Grimstad og Tonje Johansen.