152 deltakere la ut på den drøyt to mil lange Sjøbergmarsjen i morges. Det er en pen økning fra de to siste årene med 110 i 2015 og 89 i fjor.

- Det var fint turvær da starten gikk, lett overskyet og i ferd med å lyse opp, sier Ole Arnold Bønå.

Til minne om falne motstandsfolk

Marsjen som har blitt arrangert siden 1984 er til minne om motstandsfolkene som ofret livet i våpentransporten fra Austerfjorden i Vevelstad til Eiterådalen i Vefsn i krigsårene 1942-44. Før avmarsj ble det tradisjonen tro lagt ned krans ved bautaen over de falne.

Tidligere stilte Forsvaret med båttransport og reserveoffiserforeningen NROF var medarrangør. Flere NROF-medlemmer er forstatt med som marsjledere. Men nå står Bønå gård og Kvalfors bygdelag igjen som arrangører med økonomisk støtte fra Vevelstad kommune.

Enveiskjøring

Det kreves både penger, mye planlegging og et stort apparat er i sving for å ivareta sikkerheten i fjellet. Arrangørene har gjort endringer i år for å berge marsjens framtid. Hovedgrepet er å gjøre den enveiskjørt.

– I år går vi fra Eiterådalen og så motsatt neste år. Så får vi evaluere hva som er best. Endringen er gjort både av hensyn til økonomien og sikkerheten for de som går marsjen. Vi har hatt en del ubehagelige opplevelser de siste årene. Den siste hendelsen måtte vi sette i gang søk. Det er dårlige kommunikajonsforhold over fjellet, men det viste seg heldigvis at alle kom fram i god behold, men mye senere enn antatt.

- Det er også en dyr marsj og finansiere. Så når vi arrangerer én vei halveres kostnadene og da kanskje man sitter igjen med noe økonomisk så marsjen kan utvikles til noe bedre og større, sier Bønå.

Det var satt opp leir med lavvoer for dem som ankom fredag kveld og Kvalfors bygdelag solgte mat. Et samarbeid mellom BIL og TTS sørget for gratis buss fra Brønnøysund grytdlig i morges. Ved ankomst Austerfjorden i Visten har Bønå gård middagsalg før hurtigbåtavgang med "Vegtind" til Forvik og Brønnøysund.

Deltakerrekorden på 243 skriver seg fra 1996.

Har du bilder fra Sjøbergmarsjen? Send dem til oss på mail jho@banett.no eller MMS 984 09 990.