Seks sørhelgelendinger var blant de 1.947 deltakerne som stilte til start i historiens første poker-NM på norsk jord.

Kjemper om 1,4 millioner

Ida Løbeck Borgström (24) fra Vega er en av dem som kjemper om førstepremien på 1,4 millioner kroner. Lørdag spilte hun på samme bord som Aylar. Duellen ble direktesendt på TV2 Sport og Sumo.

- Det var artig å møte henne, og nervepirrende å sitte på TV-bordet. Fint å få dele det med en annen jente. For kvinnfolkene er jo ikke akkurat overrepresentert i denne sporten, sier 24-åringen, som har spilt poker i fire år.

Både hun og samboeren Kenneth Breivik (29) er blant de 809 som gikk videre til finaledagen.

- Vi kjøpte oss inn til NM main event, forteller Kenneth, som har 10 års fartstid i gamet.

Det koster 5.000 å kjøpe en plass. Det gir 30.000 "chips".

- Ida starter med 27.000, mens jeg har 14.000 før start i dag, forteller Kenneth.

Fem av seks videre

En utflyttet vegaværing ligger best an av sørhelgelendigene.

- Arne Pedersen, som nå bor på Elverum, har økt "stacken" sin til 47.000 chips. Han er en gammel "bridge-proff" som er god å spille kort, forteller Kenneth.

Tre sømnaværinger stilte også til start. Børre Westerberg ble slått ut lørdag, mens Mathuas Thrana og John Ivar Nygård er videre. Nygård kvalifiserte seg via en av de regionale turneringene, og starter dermed i pluss.

- Det kostet 1.500 og delta og jeg vant en billett til NM her på Gardermoen verdt 5.000. "Stacken" før start i dag er på 41.000, forteller Nygård.

Gjennomsnitt-stacken før spillestart i dag er 64.000.

- Det er nå det virkelig gjelder. For å forstå strukturen må man ha spilt litt turneringer, sier Nygård.

Å komme videre fra første dag med elleve og en halv times spill, er i seg selv en god prestasjon.

- Målet vårt var å klare det, så nå er alt bonus, sier Breivik.

Lovlig fra nyttår

De siste årene har NM blitt arrangert i Dublin. Fra nyttår ble det lovlig å spille poker med pengepremier i Norge, med visse restriksjoner.

- Jeg spilte jeg mye på nett inntil det ble vanskelig å overføre penger til utenlandske spillselskap. Ellers har det vært en del sporadisk spilling blant venner og når man har hvert på tur. Etter at det ble lovlig har det tatt seg opp litt med "live" poker blant venner. Loven tillater at en vennegjeng kan spille for inntil 1000 kroner hver, forteller Nygård.295 spillere får pengepremier. Ni kommer til finalebordet der det skal kjempes om en historisk NM-tittel - og en sjekk på 1,4 millioner kroner.

Verdensrekord

NM-startet torsdag og det spilles tre turneringer. Fredag ble vinneren i "Omaha" kåret. "Texas hold 'em" startet altså i går og norgesmesteren kåres i dag. Det skal også spilles en hurtigturnering i Texas hold 'em. Der skal alle spillerne fra Sør-Helgeland også delta.

De har allerede vært med å sette en verdensrekord. Det første norgesmesterskapet arrangert på norsk jord er det største, lukkede nasjonale mesterskapet i verden.