Kommunen bør gi 150.000 kroner i tilskudd til alle som bygger ny bolig i Dønna, foreslår en ny boligpolitisk handlingsplan, skriver Helgelands Blad.

Ei egen prosjektgruppe har siden i fjor sommer arbeidet med å lage en ny, boligpolitisk handlingsplan for 2018 til 2021 for Dønna kommune.

Tirsdag forrige uke ble planen diskutert i Dønna formannskap. Tiltaket som ble mest kommentert, var forslaget om å gi et engangstilskudd på 150.000 kroner til alle som oppfører ny bolig i kommunen, i stedet for å subsidiere tomtekjøp.

Bestemme sjøl

– Jeg synes dette er positivt. Det vil gjøre det enklere for folk å bestemme sjøl hvor de skal bygge, sa Trine Sivertsen Hjortdahl (H).

Varaordfører Nils Jenssen (Sp) var enig.

– Samtidig stiller jeg spørsmål ved hvor mye det vil bety i den store sammenhengen. 150.000 er ikke mye når det koster flere millioner å sette opp et hus. Men det er det vi har råd til, sa han.

Formannskapet konkluderte med å vedta planen enstemmig, og videresendte den til kommunestyret for endelig behandling.

For rusmisbrukere

Øverst på ei ti punkts lang tiltaksliste står bygging av boenheter for vanskeligstilte personer. «Kommunen har i dag ingen bolig som er spesielt egnet for tunge rusmisbrukere. Dette medfører løsninger som gir betydelige årlige merkostnader i vedlikehold på grunn av hærverk samt at samordna hjelpetiltak ofte blir ineffektive», sier planen.

For å ivareta disse personene bedre, foreslås bygging av en egen bolig med to boenheter i kommunesenteret Solfjellsjøen i løpet av planperioden. Kostnadsanslaget er på fire til fem millioner kroner.

Punkt to på lista tar til orde for endret organisering av tildeling av omsorgsboliger, slik at de som har størst behov faktisk får disse boligene.

På tredjeplass kommer et forslag om å etablere byggeklare tomter på Solfjellsjøen.