En mann fra Sør-Helgeland er i Brønnøy tingrett dømt til 16 dager betinget fengsel for grovt uaktsomt Nav-svindel.

Arbeidet turnus

Bakgrunnen for saken er at mannen ble arbeidsledig, og da fylte ut meldekortene sine feilaktig. Mannen arbeidet som vikar for selskapet han hadde arbeidet for før, og hadde kortere kontrakter som fulgte samme turnus som da han var ansatt. Denne turnusen ga ham betalt for fridager.

«Han skulle derfor fordelt timene han arbeidet en uke på tre uker, og ført gjennomsnittet timer alle tre ukene. Det vil si at når han arbeidet 84 timer en uke, skulle dette blitt fordelt med 28 timer på hver uke i tre uker. Når tiltalte fylte ut meldekortene med å føre de timene han arbeidet på de dagene han faktisk arbeidet, i stedet for å fordele dem utover avspaseringsperiodene, medførte det at han fikk utbetalt for mye dagpenger», skriver tingrettsdommer Møyfrid Eggebø i dommen.

Fikk 78.000 for mye

Som følge av dette fikk mannen utbetalt 78.079 kroner mer enn han hadde krav på. Dette erkjente han i retten, men understrekte at han ikke gjorde dette for å få penger han ikke hadde krav på.

Det var i retten klart at tiltalte ikke hadde handlet forsettelig, og han skulle derfor heller ikke dømmes for forsettelig Nav-svindel. Retten måtte derfor vurdere om handlemåten hans har vært grovt uaktsom, som innebærer at tiltaltes handlemåte må ha vært «sterkt klanderverdig» og at han må være «mye å bebreide».

Hevdet å ha bedt Nav om hjelp

Tiltalte avviste at han hadde vært grovt uaktsom.

«At tiltalte noen ganger har ført opp timer på feil dager, og at enkelte timer ikke er ført opp i det hele tatt, mente tiltalte skyldtes at han har vært sløv ved utfylling», heter det videre i dommen.

Det fremgikk ikke av det skriftlige materialet tiltalte mottok hvordan han skulle fylle ut meldekortene, men ifølge retten ble man bedt om å ta kontakt med Nav for å få informasjon om riktig utfylling av meldekort om man arbeider turnus. Tiltalte hevdet å ha kontaktet Nav uten å få hjelp, men dette har ikke Nav notert seg.

– Må ha fått mer utbetalt som arbeidsledig

Ifølge retten har ikke tiltalte ført alle timene han har arbeidet, han har fylt ut timene på feil tidspunkt, og retten mener at han har forholdt seg «lite samvittighetsfullt til selve utfylling av meldekortene, som er ham å bebreide, sett hen til at dette er opplysninger som danner grunnlag for utbetalinger fra det offentlige». Retten mener videre at det er vanskelig å forstå at tiltalte ikke forsto at utfyllingen var uriktig. I klartekst begrunner retten dette slik:

«Tiltaltes utfylling av meldekort har ført til at han for noen av avspaseringsperiodene har fått utbetalt både dagpenger og lønn. Han må da ha fått høyere utbetalinger mens han gikk som arbeidsledig enn mens han arbeidet. Dette måtte tiltalte ha skjønt at ikke kunne være riktig, og burde medført at han gjorde nærmere undersøkelser. Retten finner at det her er mye å bebreide tiltalte, og at uaktsomheten da er grov.»

Samtidig er overtredelsen i grenseland mot simpel uaktsomhet, og derfor kommer retten til at straffen passende settes til 16 dager betinget fengsel. Han slipper å betale saksomkostninger.

Det er ikke kjent om dommen ankes, og om den således er rettskraftig.