Sveli sitt forfatterskap strekker seg fra tidlig på 1970-tallet og det er hovedsakelig naturskildringer fra Helgeland han har formidlet i bøkene sine. I tillegg til bøkene har han hatt en artikkelserie gående i Brønnøysunds Avis over mange år. I disse dager blir romanen som han utga i 1984, «Stien til Maajeh-tjokka» lest inn som lydbok i Oslo.

Det er tre kjente kunstnere fra regionen som står bak ideen til lydboken og som er i ferd med å gjennomføre denne viktige kulturdugnaden, av ren idealisme og foreløpig uten honorar. Arvid Svelis bøker er lest av mange på Sør-Helgeland, men nå er det nye generasjoner lesere og mange er de som sverger til lydbøker. Sveli har heller ikke de kommersielle forlagene til å hjelpe seg med å nå flere lesere.

Lydbøkene har gjort det enklere for mange som ikke tradisjonelt leser bøker å komme seg inn i bokverdenen. Nå kan man få et helt bibliotek på CD, mobil og nettbrett og utviklingen går fremover med rekordfart.

Ren idealisme

BA har snakket med to av de tre som har fått dette i stand; Bjørn-Peder Johansen fra Brønnøy og Magne Olav Aarsand Brevik fra Bindal, begge bosatt i Oslo til daglig. Den tredje heter Trond Nilsen og kommer fra Leirfjord, også han bosatt i Oslo hvor han driver sitt eget studio.

Brevik er til daglig skuespiller, lærer, kunstsamler, boksamler og pensjonist og forteller om ideen og fremgangen i prosjektet.

– Jeg har lest bøker og all slags litteratur siden jeg var en liten gutt, og spesielt av forfatteren Olav Duun som jeg har et nært litterært forhold til. Etter hvert begynte jeg å lese Arvid Svelis bøker og ble bergtatt av hans naturskildringer fra Helgeland. Da boka og romanen «Stien til Maajeh-tjokka» kom ut i 1984 ble jeg helfrelst på Svelis litteratur, og senere har jeg tenkt mye på at det han har skrevet måtte nå ut til så mange lesere som mulig. Jeg begynte selv å lese inn lydbøker allerede på 90-tallet, deriblant Olav Duun, og jeg har holdt på med det i snart 30 år. Jeg har framsnakket Arvid Svelis forfatterskap til flere lydbokforlag og undersøkt muligheten for en lydbokutgivelse av romanen, men det var liten interesse. Mest fordi han var ukjent i de kretser, og etter deres hode ikke kommersielt bra nok for det store lydboksalget, sier han.

Startet med et godt vennskap

– Bjørn-Peder Johansen og jeg er nærmeste naboer på Rodeløkka i Oslo. En gang vi satt og diskuterte norsk litteratur, fikk vi begge den ideen at nå var det på tide at romanen «Stien til Maajeh-tjokka» med Sveli kom ut som lydbok. En ting er å tenke det, men å gjøre det er litt verre, fordi det koster en god del penger. Vi ble da enige om at vi skulle starte prosjektet i litt feil ende, så nå håper vi på at sponsorpenger kommer inn etter hvert, smiler han.

– Vi tre som har startet denne «gratis kulturdugnaden» er meg som innleser, Trond som produsent og lydtekniker og Bjørn-Peder som en viktig rådgiver. Førstkommende onsdag er boka ferdig innlest og da er vi også i gang med å tigge penger til å produsere CD-en. Den skal trykkes opp i eks antall eksemplarer og det skal lages cover. Vår plan er at vi skal klare å få den ferdig utgitt til Velfjorddagan i juli 2018 og at hovedpersonen selv, Arvid Sveli er med oss på dagen. Vi ser fram til at forfatteren skal få den heder og ære han fortjener, sier Magne Olav Aarsand Brevik.

Brenner for Sveli

Bjørn-Peder Johansen jobber til daglig som anestesisykepleier på oljeplattform, men er også en allsidig musiker med flere plateutgivelser bak seg. Han er også en ihuga lesehest, og blodfan av Arvid Svelis bøker.

– En gang var jeg på besøk i det andre hjemmet til Magne Olav som ligger på Årsandøy i Bindal. Vi spiste «kjelost», delte mange historiefortellinger og spesielt av lokale forfattere. Der og da begynte vi å diskutere forfatterskapet til Arvid Sveli og begge var vi enige om at han burde leses av flere mennesker og spesielt den nye generasjonen av lesere, sier han.

–Jeg har tatt opp igjen min interesse av å gå i fjellet og Arvid Sveli er en fantastisk kilde til lokalhistorie. Det er vel ingen som har gått så mye på kryss og tvers i skogene på Helgeland som han, foruten samene da. Vi tre som har jobbet med denne lydboken har hatt en fin kjemi oss imellom. Det er stort for oss alle å få gjøre dette, men det viktigste av alt er at dette er livsverket og åndsverket til forfatteren Arvid Sveli vi får dele med andre, mener Johansen.

Kulturkvelder

Foreløpig er det usikkert hvor mange CD-er som blir laget.

– Men vi håper at dette blir årets julegave på Sør-Helgeland. Skulle interessen og etterspørselen etter lydboken bli god, planlegger vi etter hvert en reise til biblioteker, samfunnshus, kafeer og lignende, der vi vil fremføre tekster fra Svelis forfatterskap, sier Johansen.

– Jeg må få benytte anledningen til å berømme Magne Olav. Han gir en fantastisk stemme til handlingen i boken, også fordi han kjenner naturen og lokalhistoriene. Han er en flink skuespiller og en profesjonell innleser som passer meget godt til å formidle det skrevne ord. Han har et fantastisk driv gjennom hele historien og gjør den like fantastisk som den er skrevet, sier han.

Initiativtakerne håper å vise hvor stor en forfatter Arvid Sveli er.

– Jeg personlig har utrolig respekt for det livet han har levd og det han har skrevet. Det holder seg like godt i dag som da han skrev det ned første gangen. Vi ønsker å gi Sveli heder og ære nå mens han er en åndsfrisk mann og snart i sitt hundrede år. Vi vil med denne lydboken takke han for alt det fine han har skrevet og delt med folket. Han fortjener absolutt det aller beste, sier Bjørn-Peder Johansen.