Opprinnelig skulle søknaden fra Marine Harvest komme opp til behandling i fylkesrådet tirsdag 13. februar. Slik gikk det ikke og saken ble utsatt. Fylkesråd for næring Ingelin Noresjø (KrF), sier det ikke ligger noen dramatikk bak denne utsettelsen. Fortsatt jobbes det administrativt i fylkeskommunen for å legge frem et saksfremlegg for fylkesrådet.

– Vi har ikke kommet så langt i saken og nå er det også vinterferie. Derfor har vi ikke rådsmøte igjen før i mars, sier Noresjø.

– Når vil saken tas opp til behandling?

– Jeg tør ikke gi deg noen dato for dette, for det vet jeg ikke, sier næringsråden.

Kystplan til megling

Mandag 26. februar møtes Vega kommune, fylkesmannen og Riksantikvaren i Bodø til megling om Vegas del av Kystplan Helgeland. Både Fylkesmannen og Riksantikvaren hadde innsigelser da kystplanen var ute på andregangs høring. I et brev til Vega kommune den 9. mars i 2017, viser Riksantikvaren til at Nordland fylkeskommune trakk innsigelsene de hadde til kystplanen etter første gangs høring. Dermed valge Riksantikvaren å gripe inn. De mener nasjonale kulturminneinteresser er truet. Riksantikvaren varslet samtidig om at de overtok saken som kulturminnemyndighet. Dermed ble Nordland fylkeskommune stilt på sidelinjen i denne saken.

– Avventer dere en behandling av oppdrettssøknaden fra Marine Harvest fordi dere venter på resultatet etter meglingen om kystplanen?

– Vi er klar over at det skal være et møte på mandag og det er interessant hvordan det går der. Kystplan Helgeland er vi skrevet ut av i og med at Riksantikvaren har overtatt. Når det gjelder akvakultursøknaden så er vi tildelingsmyndighet. Dette er to forskjellige saker, men vi er nødt til å se dem i sammenheng, sier Noresjø.

Tidkrevende behandling

Marine Harvest Norway AS søkte i april 2015 om etablering av ny lokalitet ved Rørskjæran. Fortsatt har ikke selskapet fått avklart om de får starte oppdrett her.

– Nå har det gått snart tre år siden de sendte søknaden. Det er ikke bra at det har tatt så lang tid, men dette sier noe om kompleksiteten i saken, mener fylkesråden.

Dette er den første konsesjonssaken hun har på bordet, men hun har likevel fulgt denne saken gjennom disse tre årene.

– Skal denne saken også behandles i fylkestinget?

– Når det gjelder tildeling av nye konsesjoner er det fylkesrådet som gir svaret ifølge konsesjonsreglementet, sier Ingelin Noresjø.

Trenger avklaring

Kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad i Marine Harvest sier at de gjerne skulle ha avklart denne saken for lenge siden.

– Helt fra starten av har vi hatt god dialog med både kommunen, sektormyndighetene og fylkeskommunen, og vi er i utgangspunktet like utålmodige som det store flertallet i Vega kommune. Denne saken involverer et vell av offentlige etater og organer, så vi skjønner at ting drar noe ut i tid. Vi har derimot på nytt kontaktet fylkesrådet for å få en status for fremdriften, og håper vi endelig kan nærme oss en avklaring. Vi mener fremdeles av vi skal kunne sørge flere trygge arbeidsplasser og god drift i kommunen, men det forutsetter selvsagt at vi snart får avklart om vi kan få drive oppdrett på Rørskjæran eller ikke, sier Eivind Nævdal-Bolstad.