Den kommunale barnehagen på Sund ble midlertidig stengt av kommunestyret høsten 2016. Nå ønsker en foreldregruppe gjenåpning.

– Det er et merkelig vedtak å legge ned den nyeste barnehagen i Sømna, med så gode lokaler og uteareal. Slik vi har forstått det er det muligheter for å søke på plass i Sund barnehage igjen nå, sier Joel Fredheim.

Kommunestyret satte døren på gløtt for gjenåpning med et vedtak i fjor sommer.

– Da ble det vedtatt at foreldre som ønsker å søke plass i Sund barnehage fra høsten 2018 kan gjøre det. Søknadsfristen er 1. mars, sier Øystein Johannessen.

– Uegnede lokaler i Vik

Foreldregruppen er ikke fornøyd med barnehagen i Vik.

– Vi vil på ingen måte nedsnakke de andre barnehagene da de har godt personale, men barnehagen i Vik er nå så nedslitt at det er utrivelige forhold der. Den har for lite plass og de har ikke engang et eget rom for å tørke klærne til barna. Dette resulterer i et mindre bra inneklima. Utearealene er heller ikke noe å skryte av da de er preget av tidens tann. Jeg mener barna har godt av en barnehage med lite miljø, og for søsken å ikke få være i samme barnehage er i våre øyne uholdbart, sier Fredheim.

Han kjører gjerne lenger for å benytte Sund barnehage.

– Jeg har hatt barn der tidligere og var meget fornøyd med det. At jeg måtte kjøre 20 minutter ekstra gjorde lite for vår del. Lokalene på Sund er meget gode og det er stor plass for barna å boltre seg i, både inne og ute, sier Fredheim.

Oppfordrer til å søke Sund

Sund barnehage har plass til 17 barn fra ett til seks år. Senterpartiets kommunestyrerepresentant Hilde Wågan Olsen er også blant foreldrene som ønsker gjenåpning.

– Vi har oppfattet det slik at om det bare ble søkere nok, så ville barnehagen på Sund bli åpnet igjen. Vi presiserer at dette ikke er kritikk til personalet i barnehagene, men et ønske om at barna våre får gå i den nye barnehagen på Sund. Både foresatte og barn som har benyttet seg av Sund barnehage har bare lovord å si om både lokalene og utearealene. Vi mener barna fort nok kommer inn i store miljøer hvor de kan bli oversett og håper derfor at flest mulig nå benytter sjansen til å søke opptak i Sund barnehage. Politikerne bør legge til rette for åpning når vi som ønsker det ber om det, sier Wågan Olsen.

Uviss kostnad

Øystein Johannessen sier gjenåpning vil bli en skjønnsmessig vurdering når antall søknader er klart. Foto: Jøran Horn

Det er ikke klart hva en gjenåpning vil koste.

– Kostnaden har jeg ikke oversikt over på det nåværende tidspunkt, sier rådmannen.

En åpning vil kreve en budsjettregulering. Rådmannen kan heller ikke si hvor mange søknader som må til.

– Det sier vedtaket i kommunestyret ikke noe om, så det blir en skjønnsmessig vurdering på opptaksmøtet medio mars, sier Johannessen.

Rådmannen bebuder at det kommer en barnehagesak til kommunestyret i løpet av våren.

– Den vil ta for seg barnehagestrukturen og investeringsbehovet, sier rådmann Øystein Johannessen.

Red. anm.: Saken er rettet. I første utgave av saken hadde avisen skrevet at Hilde Wågan Olsen var med og vedta rådmannens forslag til budsjett for 2018 i kommunestyret i desember 2017. Det er ikke korrekt. Brønnøysunds Avis beklager denne feilen.