- Jeg tør knapt å gå ut av huset, og jeg vet at det er andre som har det tilsvarende som meg. Du ser hvordan det ser ut her, hvordan jeg lever. Hva annet er det å forvente. Fastlegesituasjonen i Brønnøy går ut over pasientene, og jeg er en av dem. Må det gå liv før fastlegeordningen i Brønnøy bedres? Jeg vet det er flere som sitter hjemme og ikke tørr å gå ut. De frykter at de skal komme til å skade noen, uttalte en brønnøykvinne til BA  13.februar i år. Begeret har flytt over for kvinnen som igjen har mistet sin fastlege, etter de siste fastlegeoppsigelsene i januar som BA omtalte.

Ble tatt opp i kommunestyret

Fastlegesituasjonen i Brønnøy ble tema under siste kommunestyremøte i kommunen.

- Vi fikk en god orientering ved fagansvarlig Even Torkildsen i kommunestyret sist onsdag, sier opposisjonspolitiker Trond Horn (Sp) som er formannskaps-og kommunestyrerepresentant i kommunen.  Han har tillit til politisk og administrativ ledelse i Brønnøy i saken.

- Jeg har tillit til at de gjør hva de kan for å få på plass nødvendig lege-bemanning. At leger slutter plutselig, kan man aldri ha kontroll på. Torkildsen var inne på fordelene med lokal og langsiktig rekruttering. Lykkes man med det, vil erfaringer fra ansatte med lokal tilhørighet danne grunnlag for stabil bemanning ved legekontoret. Dette er jeg enig i.  Allikevel løser det ikke frustrasjon og fortvilelse til pasienter i nå-situasjonen til de som mister fastlege plutselig, sier Horn. Han presiserer at den enkelte pasient må tas vare på når fastleger plustelig slutter.

- Spesielt kronikere, langtidssyke og pasienter i rehabillitering, har et særlig behov for god, forutsigbar og sikker behandling. Det må være en administrativ oppgave å sikre dem, sørge for at det er noen som har oversikt, og ivareta den enkelte, inntil ny fastlege er på plass, sier han i en kommentar til BAnett etter møtet.

15 forskjellige lister

Brønnøykvinnen som har henvendt seg til BA, har dokumentert via Helfo-utskrift at hun i tiårsperioden 2008–2018 har blitt tildelt ni forskjellige fastleger, og stått på «liste uten fastlege» seks ganger. Av Helfo-utskriftet går det ikke frem hvor mange leger totalt hun har måttet forholde seg til. Hun mener det er flere ti-talls.

- Når en står på liste uten fastlege, så innebærer det en rekke forskjellig vikarleger. Jeg er også tildelt vikarleger når jeg har vært oppført på navngitt fastlegeliste. Dette fordi de aktuelle legene er på kurs eller andre typer opphold andre steder i landet fremfor å utøve pasientbehandling her. Jeg har snakket med andre. De sier de får nerver og angst av disse evinnelige legebyttene. Det er jo tross alt livet vårt som står på spill, sier kvinnen.

Lov om pasient-og brukerrettigheter fastslår at pasienter som har behov for langvarige og koordinerte tjenester, har rett til å få utarbeidet en individuell plan dersom personen selv ønsker det, jf. pasient- og brukerrettighetsloven §2-5.

Pasient som har alvorlig sykdom, skade eller lidelse, og som har behov for behandling eller oppfølging av spesialisthelsetjenesten av en viss varighet, har rett til å få oppnevnt kontaktlege.

Leger sier mot hverandre

Situasjonen gjør henne sint og oppgitt.

- Jeg må hele tiden forholde meg til nye leger. Alt blir veldig uforutsigbart. Jeg opplever at den ene legen sier noe, også kommer det en annen som er totalt imot hva den andre sa. Men jeg er ikke den som er verst stilt. Jeg har tross alt oppfølging fra et sykehus. Men mangelen på en fungerende fastlegeordning går direkte ut over min helse og mitt liv.

Sikre den enkeltes behov

- Med forutsigbarhet, mener jeg at administrasjonen må informere, skape oversikt og sikre den enkelte pasients behov, når en fastlege plutselig slutter sier Horn (Sp).

I BA 13. februar beklaget brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap) at pasienter opplever fastlegeordningen som utfordrende i Brønnøy kommune. Samtidig viste han til at dette ikke er enestående for Brønnøy.

- At Brønnøy, som mange andre kommuner, har utfordringer med fastlegeordningen er et faktum, sa Hanssen. Han pekte samtidig på at kommunen nå gjør tiltak, i likhet med Stortinget slik BAnett omtalte 30 januar.

- Vi har allerede tatt inn erstattere for de hjemlene vi mistet, påpekte han og uttalte at kommunen har en god stamme av gode leger samt gode strategier for å ansette leger med tilhørighet til regionen. Han pekte også på at diskusjonen om fastlegeordningen går mange steder i Norge, og at den også er tatt opp med helseministeren.

— I forrige uke hadde vi første konferanse om en helse og omsorgsplan som kommunestyret skal ha til behandling etter sommeren. Herunder vil det også lages en god plan for legetjenesten som er navet i helsetjenesten, sa Hanssen.

Ikke sint på fastlegene

Brønnøykvinnen er tydelig på at sinnet ikke er rettet mot fastlegene.

- Jeg har stor sympati for fastlegene. De har for mye arbeid, og ikke betalt i forhold til det de nedlegger av tid. Jeg har blitt oppringt av lege som satt med papirarbeid klokka 23.30 på kvelden. Slik skal det ikke være. Brønnøy kommune må våkne, og betale det som er nødvendig for å holde på dem. Det går for mye penger til å lønne politikere og rådmann. Pengene burde heller vært brukt til å styrke fastlegeordningen. Få frem en handlingsplan. Jeg ser at det nå er flertall i Stortinget for endringer som skal gi flere fastleger, og kortere pasientlister. Men vi har ikke tid til å vente. Det må skje noe i Brønnøy nå, sier hun.

BAnett kjenner kvinnens identitet, men har grunnet sakens natur akseptert hennes ønske om anonymitet.

Umulig å vurdere forsvarlighet

Brønnøysunds Avis har spurt Helse og Velferdssjef Tove Karin Solli om brønnøykvinnen tilbys forsvarlig legebehandling, og om mentalt ustabile personer tilbys forsvarlig legebehandling i Brønnøy.

- Det er umulig for meg å ta stilling til om enkeltpersoner eller om ustabile personer tilbys forsvarlig legebehandling. Det er det Fylkesmannen i Nordland som kan vurdere. Det som er helt sikkert er at det ikke er heldig for noen å må forholde seg til mange leger og jeg har stor forståelse for at det ikke er tilfredsstillende for dem som er i denne situasjonen, sier Solli.

- Som helseleder i Brønnøy, hva er din kommentar til situasjonen kvinnen forteller om?

- Brønnøy kommune har i likhet med veldig mange kommuner i Norge, utfordringer med å rekruttere til alle fastlegestillingene. Brønnøy kommune har per dags dato 7 fastleger som har vært stabile over tid og vi har utfordring med å skaffe leger til de to siste stillingene. Vi er da som andre kommuner nødt til å bruke vikarleger for å oppfylle forpliktelsen kommunene har til å tilby nødvendige allmennlegetjenester til personer som bor eller oppholder seg i kommunen. For øvrig må vi benytte vikarer for våre faste leger i forbindelse med ferier, kurs (som oftest er pålagt i forbindelse med spesialist utdanning) og andre former for permisjoner som legene har krav på som øvrig ansatte i kommunen.

-  Hva kan Brønnøy kommune gjøre med situasjonen nå?

- På kort sikt løser vi ledige legestillingene med vikarleger som kan være over tid. På lang sikt må vi fortsette det arbeidet vi har påbegynt, å rekruttere leger som har ønske om å bosette seg i Brønnøy. Videre vil vi utarbeide en plan for legetjenesten i Brønnøy som må si noen om hvordan vi skal dimensjonere tjenesten. Det må også forventes at sentrale myndigheter gjør grep for å sikre at fastlegeordningen fungerer tilfredsstillende, sier hun.

-Men den enkelte pasient må ivaretas, sier opposisjonspolitiker Trond Sverre Horn (t.v) i bildet sittende sammen med Aasa Storlien og Kristoffer Aakerøy Moe - alle fra Senterpartiet i Kommunestyret i Brønnøy. Bildet er tatt i et tidligere kommunestyremøte. Foto: Bård Pedersen