– Han ville ha et møte for å snakke om et samarbeid mellom oss i kommunen og dem. Jeg er glad for at de kom med et engasjement for vår brukergruppe og for at det finnes et engasjement utover det kommunale tilbudet, sier Anita Bøygard, som er ruskonsulent i Brønnøy kommune.

Torsdag møttes rus- og psykiatritjenesten Frelsesarmeens lokale ledelse, Helge og Bodil Østergreen.

– Vi hadde en vilje og et ønske om å hjelpe, men manglet overblikk, sier Bodil Østergreen.

Noen vippset 5.000 til julegryta

– Hvert år før jul har vi julegryteaksjonen. Vi var på Amfi, og av midlene vi samler inn der går det inn i aksjonen. Slik får folk i Brønnøysund være med på å gi til de som har et behov. Folk i Brønnøysund er med på å gjøre en forskjell. De dagene julegryta var ute i byen ble vi overveldet av hva som kom inn. Én person vippset fem tusen kroner! sier Helge Østergreen.

– Det sier noe om hjertelaget til folk i Brønnøysund, sier han videre.

Ifølge Bøygard er det utfordringer i rusmiljøet også i Brønnøy.

– Vi møttes på Kred før jul, og det ble et godt møte, med mange ideer og positiv energi. Vi sa noe om hvilke behov vi så, og hva vi ønsket oss. De kom med forslag og løsninger, og spurte om dette med mat og hjelp før jul til brukerne våre, sier hun.

Tror flere trenger julekasser

Rent konkret fikk det den effekten at det ble ordnet med kasser med julemat, julegodt og julebrus. De skryter av Rema-kjøpmann Sigleif Morks innsats.

– Han fant frem varene vi bestilte og ordnet med flott innpakning av kassene, sier Helge.

– Han bidro også med en sum til disse julekassene selv. For alle oss som jobber i psykiatritjenesten hos oss var det en fantastisk mulighet å få videreformidlet gavene til de som trengte det, sier Bøygard.

Hun er også opptatt av at det sannsynligvis er flere i Brønnøy som trenger slike julekasser - men som de ikke kjenner til. Hun håper flere tar kontakt før neste jul.

Fikk julegaver til barna

For noen var det ifølge dem muligheten til å få kjøpt julegaver til barna som var viktigst.

– Tilbudet ga oss også muligheter for å kjøpe inn gaver til barn av brukere som ikke kan ordne det selv. Det ble mange rørende historier, sier Bøygard.

Det var Line Skogmo fra rus- og psykiatritjenesten som fikk agere julenisse.

– Det var utrolig å få være med på, det var så mange glade folk. Glade og overraskede. De sto bare målløse, sier hun og holder armene ute i en talende gest.

– Vi snakker ikke om pompøse julegaver, men flotte og rause gaver, sier Helge Østergaard.

– Reddet jula for noen

Bøygard tror dette gjorde en stor forskjell for mange.

– Jeg tror dette samarbeidet gjorde en stor forskjell. Det reddet jula for noen, slår hun fast.

– Foreldre kunne plukke det de visste ungene ønsket seg. Jeg tror det var veldig viktig for dem, avslutter hun.