Karenstiden etter tildeling av utleiekontrakt for nytt registerbygg gikk ut forrige uke. I fredagens Brønnøysunds Avis har Søren Nielsen AS, som vant anbudet på nye registerlokaler, en annonse der de varsler oppstart av planarbeid for de nye lokalene som er planlagt.

I annonsen skriver Søren Nilsen at det aktuelle planområdet er på 10 dekar. Det skisserte arealet inneholder både eksisterende registerbygg og lokalene der havnekontoret og skipsekspedisjonen holder til.

"Eiendommene som inngår helt eller delvis i planområdet er Havnegata 42-48 og Torghattens gate 18, gnr. 104; bnr. 95, 154, 224, 230, 486, 487, 488, 490, 517 og 812.", står det i annonsen.

Slik blir det aktuelle planområdet skissert i Søren Nielsen-annonsen.

33 meter over havet - sju etasjer

Bygget oppgis å ha et areal på 14.760 kvadratmeter og en utnyttelsesgrad på cirka 14.000 kvadratmeter BRA (bruksareal). Det er krav om konsekvensutredning for bygg over 15.000 kvadratmeter, dette bygget utløser dermed ikke dette kravet.

Det er planlagt fra fire til sju etasjer og en maksimal høyde på 32,8 meter over havet. Dette er langt over det som i utgangspunkter er regulert for i området i dag - i forbindelse med regulering for Statsbyggs foreslåtte bygg - som er 22 meter over havet. Søren Nielsen ber derfor om at det samlede fotavtrykket (størrelsen på bygget) reduseres og at gesimshøyden økes i området i forbindelse med reguleringen.

Søren Nielsen ser for seg oppstart i januar og at det kan orienteres i planutvalget om prosjektet i mars. Det ønskes første gangs behandling politisk i planutvalget i mai, og eventuelt også et åpent informasjonsmøte samme måned. Et endelig reguleringsvedtak i kommunestyret ønskes 19. september, eller før. Dette vil gjøre det mulig for Søren Nielsen å iverksette bygging i løpet av høsten 2018 - slik selskapet har uttalt.

En foreløpig situasjonsplan av området, utarbeidet av Ratio Arkitekter (som tegnet Statsbyggs registerforslag).

Har ikke blitt enige om tomter

Dette betyr imidlertid ikke at Søren Nielsen har kommet i mål med forhandlingene om de nødvendige tomtene sør for eksisterende registerbygg. Styreleder Jon Syvertsen i Søren Nielsen gir følgende svar når avisen spør om forhandlingene med kommunen og havna har ført fram:

- Planen som annonseres tar høyde for noen endringer i plassering av bygget innenfor det området som er avmerket. I dette ligger det noe fleksibilitet. Det er viktig at planarbeidet som må følge en prosess kommer i gang og det er den altså nå. Vi planlegger byggestart i oktober 2018. Diskusjoner med kommunen og havna pågår fortsatt, sier Syvertsen.

Naboer og grunneiere får direkte varsel om planarbeidet som planlegges. Det er Oslo-firmaet Link arkitektur AS som håndterer planarbeidet for Søren Nielsen.

Krever sikring av alle havnefunksjoner. Pris: 30-50 millioner kroner

Havnesjef Sølvi Kristoffersen og Brønnøy Havn har i praksis tilbudt Søren Nielsen AS tomtene de trenger for å bygge nytt registerbygg på kaia - mot at Søren Nielsen sørger for at havnefunksjonene - både for gods- og passasjertrafikk - sikres også i framtiden.

BAnett har spurt havnesjef Sølvi Kristoffersen hvilke verdier det nå forhandles om. Kristoffersen opplyser at Brønnøy Havn har tilbudt Søren Nielsen AS tomten utbyggeren trenger i midthavna mot at alle havnefunksjoner sikres.

- Kostnaden med dette vurderes til mellom 30–50 millioner kroner. Brønnøy Havn har gjort de nødvendige undersøkelser i forkant for å kunne sikre verdiene i havna ved en eventuell kontraktinngåelse med Søren Nielsen AS. Søren Nielsen AS er kjent med innholdet i disse vurderingene, og er blitt tilbudt en avtale med Brønnøy Havn, skriver Kristoffersen i en epost til BAnett.

- Kan du si mer om hvordan man skal sikre havnefunksjonene?

- Vi skal opprettholde dagens funksjoner og det vi anser som realistisk fremtidsbehov for havna og deres brukere. Dette gjelder både gods og passasjertrafikk, sier Kristoffersen.

- Er det slik å forstå da at havna og kommunen ikke er ute etter å få et overskudd på dette?

- Havna skal gå i null. Så vi beregner ikke overskudd på dette, men havna skal heller ikke sitte igjen med tap. Det er komplisert å flytte på havnefunksjoner, men våre undersøkelser tilsier at vi skal få det til, sier havnesjefen.

- Den skisserte avtalen gjelder altså kun tomteareal som havna sitter på, eller er dette en samleavtale som også inkluderer tomter som kommunen står som eier av?

- Tomtene i havna tilhører havnekassen/havnekapitalen som forvaltes av Brønnøy Havn. Avtalen omfatter hele tomtearealet. Den tomten som eventuelt ville blitt vurdert av kommunen er nok Schrøderhaugen, men den er ikke aktuell i de videre forhandlingene, sier Kristoffersen.

- Havna skal gå i null. Så vi beregner ikke overskudd på dette, sier havnesjef Sølvi Kristoffersen.