Regionen Sør-Helgeland har hatt påkjørsler av 155 rådyr og elg i 2017. Det viser tall fra hjorteviltregisteret. Året før var det registrert 122 påkjørsler. Det er dermed en økning på 33 tilfeller fra året før.

Prikkene på kart fra Hjorteviltregisteret viser påkjørsler av elg og rådyr på Sør-Helgeland siste år. Her på Hjorteviltregisterets interaktive kart, kan du selv gjøre søk.

Av disse fikk 126 av påkjørslene dødelig -eller "ikke funnet" som utfall. I tilegg er det registert 46 tilfeller av avliving som følge av sykdom eller skade. Av alle påkjørslene er 119 av tilfellene totalt, rådyr.

På Vega er det også registrert et stort antall påkjørsler av vilt siste år. Kart fra Hjorteviltregisteret, som viser antall påkjørsler i perioden januar 2017-18.

Rykker ut etter påkjørsel

Å finne viltet etter en påkjørsel, kan være en stor utfordring. I Brønnøy og Vega er det gjort 32 søk etter skadde dyr uten resultat i fjor.

I Sømna har det vært 13 påkjørsler av vilt i 2017.

-Det fordeler seg slik: 2 elg, hvor 1 dyr ikke ble funnet etter ettersøk og 1 dyr ble friskmeldt. 11 rådyr, hvor 8 døde dyr og 2 dyr ikke ble funnet etter ettersøk og 1 dyr ble friskmeldt, opplyser fagkonsulent Trond Grønmo på landbrukskontoret i Sømna.

- Mye trening på blodspor må til for å få et effektivt samspill mellom hund og fører, sier Beate Solli Nilsen. Hun har ti års erfaring fra ettersøk på hjortedyr.

Beate Solli Nilsen og golden retrieveren Lizzie, er godkjent ettersøksekvipasje for hjortevilt. De er del av Sømna kommunale fallviltgruppe  og Sømna ettersøksring. Fra 2016 ble det bestemt at ekvipasjer (hund og fører) som påtar seg ettersøksoppdrag på vegne av det offentlige,  skal ha et ekstra videregående kurs utover hva som kreves for ettersøk ved jakt.

Stor lettelse å kunne finne viltet

Sammen med med sin toårige golden retriever Lizzie har Solli Nilsen slik kursing og godkjennelse.

- Jeg tok kurs i ettersøk før jeg tok jegerprøven for 10 år siden, og tok det videregående kurset i fjor da det kom krav om det. Det er en stor lettelse å finne viltet slik at dyret slipper å pines, sier Nilsen. Beate Nilsen, Bjørn Åge Nilsen, Verner Fjerdingøy og Magnor Grøttheim utgjør  Sømna kommunes fallviltgruppe.

Elg som har bevegd seg rundt i terrenget på beinpipe. Funnet under jakta i Sømna. Foto: Sømna Viltnemd, 2017.

Ta med pyntebånd

Hundeførerne Tora og Bernt Frilstad i ettersøksringen for vilt,  oppfordrer billister til å oppbevare et fargerikt bånd, eller lignende i bilen.

-Det er ikke noen god følelse når en har startet å gå etter et vilt som er påkjørt eller skutt, for så å ikke finne det. Det er et stort ansvar å få resultat av ettersøk. For å kunne gjøre slikt søk effektivt, så må hundefører som skal gå sporet,  vite hvor påkjørselen skjedde. Hvis bilfører henger et merke på stedet, så vil det lette ettersøksarbeidet betydelig. Det samme gjelder jegere som melder skadeskyting av vilt. Hvis jeger merker av skuddstedet, og retning så sparer vi mye tid,  sier Frilstad.

Sømna har  også fått en egen ettersøksring med hundeekvipasjer som etter avtale rykker ut under jakta:  Fra venstre Bernt og Tora Frilstad med Odin, Lasse Davidsen med Shakira, Verner Fjerdingøy med Kira, Magnor Grøttheim, Alexander Larsen med Kajsa og Beate Solli Nilsen med Lizzie. Foto: Bente Milde

Les mer i BAs papirutgave fredag