Påstanden fra underleverandørene er at entreprenøren har halt ut tiden før regninger betales, og at de har plagdes med at det betales for sent.

Videre forteller disse underleverandørene at de har lagt ned arbeidet eller truet med å legge ned arbeidet for å få betalt.

Minst én underleverandør skal etter det BA erfarer ikke ha hatt slike problemer, og opplyser å ikke ha lagt ned arbeidet.

Hugaas entreprenør AS fikk i desember 2016 anbudet på Salhushallen fra Brønnøy kommune. Hugaas leverte et tilbud på 49,5 millioner kroner, som var 14 millioner billigere enn dyreste tilbyder.

I oktober i fjor skrev BA at seks lokale bedrifter har oppdrag som underleverandører, Bendiksen Entreprenører, Sinus, Rørlegger 1 AS, Helgeland Bygg, Øyvind Ellingsen AS og Brønnøy Blikk.

BA har vært i kontakt med flere av bedriftene, og overfor avisen har Bendiksen Entreprenør, Helgeland Bygg AS og Øyvind Ellingsen bekreftet slike problemer. Etter at BA onsdag kontaktet Hugaas er meldingene noe moderert.

Hugaas fornøyd med alle leverandører

Torsdag etter papiravisens trykketid opplyser daglig leder Roar Aarhaug i Hugaas i Hugaas Entreprenør Konsern AS, som er morkonsernet til Hugaas Entreprenør AS følgende i en SMS til BA:

Sa stopp, har fått garanti

– Vi har sagt stopp til noe mindre arbeid. Vi har annet arbeid ved hallen for Brønnøy kommune, ved at vi renoverer og etablerer avløp ved Jektskipperveien. Det pågår. Det resterende arbeidet vi har for Hugaas er inntil videre satt på vent, forteller Vidar Bendiksen onsdag.

Arbeidet det er snakk om er utenomhus, slikt som kantstein og belysning. Han forteller at situasjonen var god i begynnelsen, men at den har blitt verre.

– I korte trekk var det greit i starten, betalingen kom ikke til forfallsdato, men etter hvert. Men dette har bare eskalert utover våren, sommeren og særlig høsten. Vi har sagt stopp nå frem til vi har noen garantier og forskuddsbetaling på plass, sier Bendiksen, som også sier at han kjenner til andre underleverandører som har gjort det samme.

Torsdag har han snakket med prosjektleder Svein Berg, som har ansvaret for Salhushallen fra Hugaas Entreprenørers side.

– Jeg har hatt noen telefonmøter i dag og fått noen muntlige garantier. Oppgjør er garantert, og arbeidet fortsetter, sier Bendiksen til BA.

Salhushallen var en liten del av Bendiksens oppdragskatalog i 2017. Daglig leder Vidar Bendiksen og andre forteller om vansker med å få betalt fra entreprenøren. Foto: Simon Aldra

Handlet om solidaritet

Også Øyvind Ellingsen forteller om slike problemer.

– Det er jeg som fakturerer, og det er vanskelig å få betalt. Det kommer, men ikke når det skal komme, sier han onsdag.

– Har dere lagt ned arbeid?

– Ja, i en liten periode. Det var mest i medlidenhet og av respekt for de andre, sier Ellingsen.

– Det handlet mest om solidaritet?

– Egentlig, ja.

Ukjent entreprenør

På spørsmål om han har noen tanker om praksisen svarer han:

– Det er jo vanskelig å si, men man gjør seg opp noen tanker. De utnytter vel vår kassakreditt, men det vet man aldri. Det er alltid en risiko å være med på et slikt bygg med en entreprenør man ikke kjenner. Plutselig skjer det noe som det som skjedde på Berg, det har vi friskt i minne, sier han.

Det Ellingsen sikter til er Kolvereid-selskapet Multi-Bygg AS' konkurs i oktober i fjor, som rammet Plastsveis AS' nybygg på Berg i Sømna.

– Har lovet løsning

Torsdag har altså Svein Berg også vært i kontakt med Ellingsen.

– Jeg har snakket med ham, det er en løsning på det nå. De sier de skal betale utestående, og at det skal bli slutt på sent betaling, sier han torsdag, og bekrefter at de har utestående fra hovedentreprenøren.

– Det blir et veldig bra bygg, legger Ellingsen til.

Truet med stopp

Thor Reiersen hos Helgeland Bygg AS har også hatt de samme problemene.

Vi har fått betalt. Det har kommet sent, men vi har fått betalt. Det virker som om det er «litt til deg og litt til deg, og så må du vente», sier han.

– Har dere lagt ned arbeidet for å få betalt?

– Vi har truet med det, men da har det ordnet seg med en gang. Men de er jo vanskelige, vi har som sagt fått betalt, men stort sett forsinket, sier han.

Torsdag har også Reiersen fått lovnader om betaling.

– Hvis det er hold i det, er det greit! skriver han i en SMS til BA.

BA erfarer også at andre underleverandører har lagt ned arbeid for å få betalt. Dette skal ha vært tilfelle for østerrikerne som leverte klatreveggen i hallen. Videre erfarer BA at en annen lokal underleverandør skal ha lagt ned arbeidet flere ganger. Det har ikke lykkes BA å komme i kontakt med denne underleverandøren torsdag, for å finne ut hvorvidt vedkommende er fornøyd med Hugaas' løsning.