– Det er Trafikkofrenes dag i dag. I Sømna har det de siste fem årene vært 12 trafikkulykker med personskade. I ulykkene har til sammen 3 mennesker blitt alvorlig skadd og 10 mennesker lettere skadet. Når en alvorlig ulykke rammer, har det stor innvirkning på både familie, venner og lokalsamfunn. Bilulykken i Velfjord i romjula preget mange her på Sør-Helgeland. Mange unge følte seg berørt av denne, slike ulykker gjør noe med oss,  sa Oppegaard.

Hun oppfordret til å vise omtanke og omsorg for alle som er berørt av trafikkulykker.

Oppleves heftig

Oppegaard kjenner på at hun også som mor er berørt av trafikkulykkene.

– Vi har et ungdomsmiljø. Vi vet at det med unge og uerfarne sjåfører også følger med større sjanser for trafikkuhell. Vi vet at jentene begynner å bli likere guttene angående aggresiv kjøring. Jeg har personlig opplevd at mine unger har hatt uhell. Det har vært rådyrpåkjørsler og slikt, noe som er ganske heftig. Jeg vet at de er i faresonen også, og hvor viktig det er å bruke bilbelte og sette ned farten, sier hun.

Menn over 45 år overrepresentert

I dag markerer også Nordland fylkeskommune Trafikkofrenes dag.  I løpet av 2017 har 8 mistet livet, 32 er blitt alvorlig skadd og 166 lettere skadd i trafikkulykker i Nordland.

Fylkesråd for samferdsel, Svein Eggesvik mener hans egen generasjon har mye å lære i trafikken.

– Det  som er et markant trekk i Norge for 2017,  er en overrepresentasjon av godt voksne menn med for stor fart som omkommer i møte- og utforkjøringsulykker. Over halvparten av alle omkomne, er menn over 45 år. Det er dermed de i min egen aldersgruppe som har mest å lære, og størst potensial til forbedring i trafikken. Denne trafikantgruppen er samtidig rollemodeller som påvirker barn og ungdom som ser opp til dem, konstaterer Eggesvik.