Denne uken har startet friskt, veldig friskt. Det har blåst kraftig fra øst både mandag og tirsdag, noe som har medført trafikale problemer både i lufta, til lands og på vannet.

Statsmeteorolog Trond Lien opplyser at det verste nå er forbi.

- Tirsdag er den absolutt verste dagen, og det var mer vind i morges enn det er nå på formiddagen, men det vil nok fortsatt blåse ganske kraftig også onsdag og torsdag. Vinden minker imidlertid en del allerede utpå formiddagen onsdag, der ventes det sørøstlig stiv kuling, sier Lien.

Tirsdag har det blåst sterk kuling og opp mot storm utsatte steder på Helgeland. Men dette er middelvind, altså snittstyrke på vinden over en time, og med østlig vindretning er det kastevindene som er den største utfordringen.

- Vindkastene kan bli temmelig sterke. På flyplassen i Brønnøysund er middelvinden akkurat nå liten kuling, men nå nettopp var det vindkast opp mot 25 m/sek. Det er veldig sterke kast, vinden kommer i støt, sier Lien.

Det er en rekke faktorer som gjør at østavinden blir såpass variabel i styrke, ifølge meteorologen.

- Men i hovedsak skyldes det de høye fjellene våre innover mot land. Dette gjør at vindfeltet blir veldig opprevet, og så kommer vinden i kast. Det er andre faktorer som spiller inn, blant annet atmosfæriske forhold, men man kan si at hadde landskapet her vært mer flatt, så hadde vi også fått jevnere vind - da også jevnt sterkere. Men på grunn av det vi kaller mekanisk turbulens, forårsaket av fjellene, så får vi denne vindtypen som går mye opp og ned, sier Lien.

Etter hvert som vinden løyer utover uka så går temperaturen også ned. Allerede i løpet av tirsdagen vil temperaturen falle under null, og utover i uka blir det minusgrader.

- Det blir kaldere og kaldere fram til torsdag, mens man hele tiden har relativt mye vind fra sørøst. Det blir med andre ord ganske srut og kaldt, oppsummerer meteorologen.