I fjor høst ble Brønnøysunds første barnehage, Barnebo, lansert som et nytt allaktivitetshus for ungdom fra åttende klasse til og med avgangselever på BVS i kommunen. Nyheten ble godt mottatt da det på det tidspunktet var tre år siden det forrige ungdommens hus i Brønnøy, Slottet, ble nedlagt.

Bare en uke etter at Barnebo-prosjektet ble presentert, i begynnelsen av november, kom imidlertid kontrabeskjeden: Barnebo kunne ikke brukes likevel. Kommunen uttalte da at man i stedet jobbet for å få til et lignende prosjekt i den gamle sykestua i Innerveien ved Frøkenosen.

Dette arbeidet nærmer seg nå slutten og kommunens ansvarlige for prosjekt, Helsesøster og ungdomslos Ingalill Wallin Nilsen og psykisk helse- og ungdomsarbeider Brage Hansen, inviterte denne uken avisen inn i den gamle sykestua for å vise fram det som skal bli nytt ungdomshus i Brønnøysund.

Denne gangen blir det - garantert

Psykisk helse- og ungdomsarbeider Brage Hansen og helsesøster og ungdomslos Ingalill Wallin Nilsen gleder seg til å ønske brønnøyungdommen velkommen til sitt nye hus i Innerveien. Foto: Bård Pedersen

Hansen humrer litt når BAnett spør om han er sikker på at det blir ungdomshus i lokalene han viser fram denne gangen.

– Her blir det, helt garantert. Det har vi fått bekreftet nå både fra ledelsen i kommunen og eiendomsavdelingen, sier ungdomsarbeideren.

Etter flere år med lite eller ingen aktivitet rettet mot ungdom tok Nilsen og Hansen initiativ i fjor vår til en ambulerende ungdomsklubb på BBU og Salhus én gang i måneden. I løpet av februar, når det nye huset er klart, vil aktiviteten på denne fronten ta seg kraftig opp.

– Vi har trengt en fast plass å være, og nå får vi det. Hvor ofte det blir avhenger litt av hvor mange frivillige voksne vi får med oss. Vi trenger hjelp av stødige voksenpersoner som kan ha oppsyn på klubbkvelder. I utgangspunktet har vi en plan om aktivitet to kvelder i uka, sier Hansen.

Inventar er bestilt inn - dugnad trengs

Ungdomshuset får råderett over stua og kjøkkenet, et kontor samt kjelleren i den gamle sykestua. Samlet sett et ganske stort areal. Møbler, Playstation, projektor og lerret, en rekke brettspill og mye annet av nødvendig og etterspurt inventar er innkjøpt og kommer på plass i løpet av de neste ukene. Huset får også trådløst nett. For å komme helt i mål håper ungdomsarbeiderne å få hjelp fra befolkningen.

– Vi vil invitere til dugnad neste uke. Det trengs en del arbeid her, blant annet må det males en del - så vi håper at folk stiller opp og bidrar til dette, sier Nilsen og Hansen, som oppfordrer folk til å ta kontakt på ROP Ungs facebooksider.

Lokalene bærer preg av tidens tann og en oppjustering, blant annet maling av vegger, trengs. Nilsen og Hansen vil derfor invitere til dugnad neste uke.

Hansen er tydelig på at dette skal være et hus som styres av ungdommen selv. Dette gjelder både hva huset skal hete, for det mangler navn foreløpig, og hvilke aktiviteter og arrangementer som skal være der.

– Her blir det alle muligheter. Vi ser for oss at man kan ha for eksempel temakvelder, TV-spill, filmkvelder og leksehjelp. Det blir opp til ungdommen selv hva de vil bruke huset til, sier Hansen.

– Vi er også opptatt av at dette skal bli en plass for ungdommen der de kan møtes. Om det så er bare for å slappe av etter skolen. Man trenger ikke gjøre noe som helst, og vi er tydelige på at dette ikke er et hus for en spesiell gruppe eller for særskilte interesser. Dette huset skal være for alle, uansett hvem de er. Det er kjøkken her, så det er fullt mulig å stikke innom bare for å ta seg en matbit og snakke med andre ungdommer. Eller med oss, hvis noen har behov for det, sier Nilsen.

Ungdommen skal selv styre huset

Alt av aktivitet i huset får uansett én fellesnevner:

– Her er det rusfritt. Det sterkeste vi tolererer av drikke er brus, sier Nilsen.

– Ja, eller kanskje kaffe, da, flirer Hansen.

For å ivareta grunntanken om at huset skal være av ungdom for ungdom skal det etableres et husstyre. Dette gjøres første kveld, og alle som ønsker å delta i husstyret er velkommen til dette.

– Vi håper at ungdommen ønsker å være med på dette, sier Hansen.

På de månedlige samlingene som har vært arrangert på BBU og Salhus siden i fjor vår har kommunen tilbydd skyss til ungdom fra Velfjord, slik at de har hatt mulighet til å delta. Dette er et tiltak foreldre i Velfjord har satt stor pris på.

– Blir det en slik ordning også når ungdomshuset kommer i gang?

– Vi har veldig begrensede midler, så dette blir situasjonsbetinget. Hvis det skal være et arrangement av typen halloween-fest eller lignende, så kan vi få ordnet skyss. Vi forsøker også å få til en avtale slik at det kan skysses inn til ungdomshuset i alle fall én gang i måneden, slik det har vært siden i vår, sier Hansen.