Stemmeseddelen under folkeavstemningen i Bindal vil se slik ut. Foto: Hildegunn Nielsen

Dette er det konkrete spørsmålet bindalingene skal ta stilling til under folkeavstemningen 26. februar. Det ble vedtatt i et utvidet formannskapsmøte mandag.

Fakta til folket

I siste kommunestyremøte før jul ble det vedtatt å sette ned et arbeidsutvalg vedrørende kommunereformen. Dette arbeidsutvalget består av formannskapet og en representant hver fra SV og V. Dette utvalget skal utarbeide et faktagrunnlag som skal være klart før folkeavstemningen holdes. Mandag var første møte i arbeidsutvalget. Det vanskeligste å ta stilling til for politikerne, var hvordan fakta i saken skulle nå ut til innbyggerne.

Rådmannen har laget et faktagrunnlag på 33 sider. Dette mener både rådmann og politikere er for omfattende for innbyggerne å ta stilling til. Derfor ønsker de å gjøre dette mer enkelt presentert slik at det er lett å sette seg inn i problemstillingene både ved å bestå som egen kommune, og å bli en del av en større kommune.

Eget hefte?

Elin Lian (SV) ville vite om det var mulig å synliggjøre for innbyggerne hvilke konsekvenser det ville få økonomisk gjennom budsjett og økonomiplan dersom Bindal fortsetter som egen kommune og dersom de blir en del av en storkommune.

– Vi vil ikke ha klar en ny økonomiplan og budsjett før til våren. Hva som vil komme som forslag her er det kinkig å si noe om. Dette er en diskusjon vi må ta i løpet av våren. Jeg foreslår at vi går gjennom punkt for punkt i mitt faktagrunnlag for å se hvordan vi kan komme i mål. Jeg kan ikke skyte fra hofta her og nå og si at kuttene kommer her og der. Vi vet ikke dette på nåværende tidspunkt, sier rådmann Knut Toresen.

Mona Hall (V) tok til orde for at det måtte utarbeides et lite hefte der det blir tydelig for leseren hva som er fordeler med å være egen kommune, og hva som er fordeler med å slå seg sammen og motsatt.

Arbeidsgruppa vedtok å møtes på nytt for å gjøre dette arbeidet den 29. januar.

Tre folkemøter

Politikerne ønsker at folket skal få mulighet til å stille de spørsmålene de brenner inne med i denne saken før folkavstemningen. Dermed ble det vedtatt at det skal arrangeres tre folkemøter for at flest mulig skal få mulighet til å få den informasjonen de trenger. Folkemøtene skal holdes i tidsrommet 12. til 15. februar på Kjella, Bindalseidet og på Terråk. Det er ennå ikke fastsatt når de ulike folkemøtene skal avvikles.

Fylkestilhørighet

Politikerne vedtok enstemmig rådmannens forslag til stemmesedler. Her skal bindalingene ta stilling til et helt konkret spørsmål om Bindal skal slå seg sammen med Nærøy og Vikna kommune fra 1. januar 2020. Det enkle svaret bindalingene skal krysse av på er ja, nei eller blankt.

– Vi har også snakket om fylkestilhørighet. Skulle vi også hatt med et spørsmål om vi skal være trøndere eller om vi skal fortsatt være nordlendinger, ville Elin Lian vite.

– Jeg tenker at dette blir neste steg. Om kommunestyret velger å fortsette å stå som egen kommune, vil fylkestilhørighet bli neste steg. Da blir det en ny folkeavstemning, sier rådmann Knut Toresen.