Vega sliter

Kommuneoverlege Sinne Simony Marken i Vega opplyser at hennes kommune ikke vil greie å oppfylle de nye kravene til legevakt. Altså vil legevakten på Vega kunne havne i en avvikssituasjon fra 1. mai.

– Slik det er i dag er det kun meg som oppfyller disse nye kravene for å være selvstendig i vakt eller bakvakt. I tillegg til meg har vi en turnuslege og en nyansatt lege som har begynt på sin spesialisering innenfor allmennmedisin, sier Marken.

Det betyr at kommuneoverlegen selv blir å betrakte som øykommunens eneste legevakt hele året.

– I praksis blir jeg alltid på vakt eller bakvakt. Det går ikke. Vi lyste ut to stillinger i fjor høst og fikk ansatt én ny lege, vi skal derfor lyse ut igjen nå på nyåret og håper å få inn en lege til med kompetanse til å gå selvstendig i vakt og dermed også være bakvakt, slik at vi kan dele. Den nyansatte legen holder på med spesialisering, men det vil ta tre år før han kan gå i vakt alene eller være bakvakt, sier Marken.

Hun håper at det vil bli gitt dispensasjoner fra disse kravene i en overgangsperiode, og har sendt høringssvar til departementet der hun ber om dette. Hun frykter i verste fall at det for Vegas del kan medføre sammenslåing av legevakten med en av nabokommunene.

– Det må være en dispensasjonsmulighet for små kommuner som trenger tid for å få på plass folk. Vi får det ikke til å gå rundt slik det er nå. Det er bedre enn å tvangssammenslå legevakter, for det er det som ellers tvinger seg fram. Greier vi ikke kravene, så får vi avvik og så må vi slå oss sammen. Men det blir for lang reiseavstand, og jeg frykter at dette igjen vil medføre at folk velger å ikke dra på legevakten når de trenger det, sier helsesjefen.

Har svart departementet

I høringssvaret til departementet skriver Marken at en interkommunal legevakt ikke er en god løsning for Vega.

– Den nærmeste legevakten ligger i Brønnøysund, og det tar cirka 40 minutter fra Vega med båt å komme dit i godt vær. Men pasienten må jo først komme til kaien, og det kan ta 20 minutter fra de fleste steder på Vega å komme seg dit, og Brønnøysund har legevaktsamarbeid med Sømna 10 prosent av tiden. Sømna ligger ytterligere 45 minutter unna Brønnøysund. Samlet ligger legevakten altså opp til 1 time og 45 minutter unna pasienten, og da har vi ikke tatt høyde for at om sommeren er mange av pasientene på øyene rundt Vega, og ikke bare på selve hovedøya, skriver Marken.

Hun viser deretter til en utredning gjennomført for Helse- og omsorgsdepartementet i 2015 av et utvalg fagfolk, med tittelen «Først og fremst». Utvalget kom blant annet fram til at avstand til legevakten har direkte sammenheng med antall kontakter til legevakten.

– Dette gjelder også av røde og gule henvendelser, altså henvendelser vi ikke ønsker skal reduseres. I samme dokument anbefales ikke lengre transporttid for 90 prosent av pasientene enn 40 minutters reisetid, 60 minutter for 95 prosent, skriver Marken.

Helsesjefen i Vega er ellers svært positiv til de foreslåtte endringene, som hun mener vil gjøre det lettere å rekruttere nye leger til distriktene på sikt.

– Det er et skritt i riktig retning for å rekruttere unge leger til kommunehelsetjenesten, fordi de i dag tror de skal stå helt alene uten hjelp. Vi vet at fastlegeordningen henger i en tynn tråd. Almennlegeforeningen sier vi må satse på veiledning, utdanning og færre pasienter på listene for å senke presset på unge leger. De unge legene sier selv at de trenger veiledning. Det prioriterer vi her, og det kan man gjøre bedre på vakt. Dette blir best når de unge legene vet at de har erfarne leger er på vakt, som får betalt for det, og som står klare til å trå til med veiledning og hjelp.

Bindal: Klar

Helse- og omsorgssjef Arne Aagaard Bangstad i Bindal. Foto: Hild Dagslott

Helse- og velferdssjef Arne Bangstad i Bindal sier at hans kommune er veldig godt rustet for å møte de nye kravene til legevakter. Bindal ansatte nylig sin femte fast ansatte lege, etter at kommunestyret i sommer ga grønt lys for å utvide staben fra fire til fem leger i kommunen. Blant argumentene fra administrasjonen var en oversikt for de neste tre årene som viser at kommunen anslagsvis må bruke like mye eller mer enn det koster å ha en lege ansatt på vikarbyråer for å få avviklet ferier, permisjoner og kursvirksomhet i forbindelse med spesialisering av leger.

– Vi tilfredsstiller den nye forskriften. Vi har to godkjente leger med spesialisering i allmennmedisin. De tre andre er alle under spesialisering, på forskjellige stadier. Dette er et treårig løp, og den ene er i permisjon for å gjennomføre delen av spesialiseringen som krever et års arbeid innenfor spesialisthelsetjenesten. En av de tre har allerede gjennomført dette. Slik det ser ut nå vil alle fem i løpet av 3–5 år være godkjente spesialister. Men kommunen er altså godt rustet allerede i dag, siden to av dem er spesialisert, sier Bangstad.

De nye kravene gjør imidlertid mange kommuner sårbare. I Bindals tilfelle så vil begge de to spesialistlegene i løpet av 2018 oppnå en alder som gir dem mulighet til å kreve seg fritatt for å delta i legevaktturnus. Bangstad er ikke bekymret for dette.

– Man kan be seg fritatt fra legevaktordningen, men kan også gjerne fortsette som legevakt hvis man selv vil. Hvis begge disse legene ber seg fritatt så må vi finne andre måter å organisere legevaktordningen på – mest sannsynlig i samarbeid med andre kommuner, sier Bangstad.

Søker dere samarbeid med andre kommuner for å styrke legevaktordningen?

– Vi har tatt initiativ til dette, og ser på samarbeid med andre kommuner. Vi innser at en fortsettelse av egen legevaktordning vil være sårbart og gjør det vi kan for å sikre dette på best mulig måte i framtiden, sier Bangstad.

– Hvordan anser du at Bindal ligger an på legefronten?

– Vi er veldig godt stilt og har fantastisk god dekning på fastleger. Det er nesten unikt for en så liten kommune i Norge, men vi er også sårbare ved behov for vikarer. Det er nærmest umulig for oss å få ansatt leger i vikariater hvis vi lyser ut selv. Går vi til vikarbyrå så får vi selvsagt leger, men dette er meget kostbart. Derfor vi har gått til det skritt å ansette en femte fastlege. For å kunne ha et dynamisk kontor der folk får reise, ta permisjoner, redusere stilling, få barn og annet så må vi ha en femte lege.

Sømna: Klar

Kommuneoverlege Rolv-Jørgen Bredesen i Sømna. Foto: Hild Dagslott

Rolv-Jørgen Bredesen, kommuneoverlege i Sømna, opplyser at hans kommune har tre fast ansatte leger pluss en turnuslege. Ifølge Bredesen ligger Sømna godt an i forhold til de nye kravene.

– De tre fast ansatte legene har gjennomført lovpålagt akuttmedisinkurs. Vi har ennå ikke gjennomført kurs i volds- og overgrepshåndtering, som skal være på plass innen 1. mai 2020, men regner med å ha dette i orden i løpet av våren 2018. Sistnevnte er et nettbasert kurs. To av legene fyller i dag kompetansekravene til legevakt, mens den tredje legen fortsatt må ha bakvakt. Det samme gjelder for turnuslegen, sier Bredesen, som er optimistisk til de nye kravene.

– Vi har felles legevakt med Brønnøy kommune, som er i ferd med å fylle kompetansekravene til sine legevaktleger. Jeg er ikke så bekymret for den framtidige legevakta. Denne helsetjenesten er så pass viktig at myndighetene uansett ikke vil la den falle. Det er jo derfor de har tatt seg så god tid til å implementere lovverket. Akuttmedisinforskriften kom i 2015, men så trer ikke kompetansekravene i kraft før fem år senere. Egentlig er jeg glad for at det settes krav til legevakttjenesten. Det er ikke uten grunn at den har blitt kalt en «akuttmedisinsk tjeneste i bakevja», sier Bredesen.

Vevelstad: Klar

Kommunelege John Lockhart i Vevelstad. Foto: Greta Karlsen

Kommunelege John Lockhart i Vevelstad sier hans kommune foreløpig er heldig stilt foran implementering av akuttmedisinforskriften.

– Enn så lenge. Jeg har vært spesialist i allmennmedisin siden 1995. Det er en delt vakt og ingen bakvakt ordning. Den dagen jeg slutter kan det være en utfordring for Vevelstad å skaffe seg en ny lege som har spesialitet i allmennmedisin, sier Lockhart.

Brønnøy: Klar

Helse- og velferdssjef Tove Karin Solli i Brønnøy. Foto: Bård Pedersen

Helse- og velferdssjef Tove Karin Solli opplyser at Brønnøy kommune vil ha ni leger som oppfyller de nye kravene innen 1. mai.

– Slik situasjonen ved Brønnøy legesenter er nå, vil alle våre faste leger være innenfor kompetansekravet som gjelder fra 1. mai. Kurs i akuttmedisin og volds- og overgrepshåndtering skal alle legene gjennomføre innen 1. mai 2020. Hos oss har alle faste leger per dags dato kurs i akuttmedisin, og kurs i volds- og overgrepshåndtering planlegges gjennomført innen fristen, sier Solli.

– Jobbes det for å få på plass et interkommunalt legevaktsamarbeid i regionen?

– For noen år tilbake pågikk det en prosess for å etablere en felles legevakt/legevaktsamarbeid mellom kommunene på Sør- Helgeland. Per i dag er det kun Brønnøy og Sømna som har inngått avtale om legevaktsamarbeid, svarer Solli.