Sømna kommune får nå tilsendt 1000 jodtabletter. Helsedirektoratet mener de godt kan brukes, selv om de har gått ut på holdbarhetsdato.

Kan hindre kreft

Før jul ble kommunene oppfordret av Helsedirektoratet, til å skaffe seg jodtabletter. Større trafikk med atomdrevne fartøyer, eldre kjernekraftverk og økt terrorfare har gjort utslipp av radioaktivitet mer sannsynlig enn før, mener norske myndigheter.

– Jodtabletter kan hindre kreft i skjoldbruskkjertelen hos barn og unge. Men de må tas med en gang og seinest innen fire timer etter man er utsatt for radioaktivitet, sier divisjonsdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.

Mener tablettene er gode nok

Det var like før jul at kommuneoverlege Rolv-Jørgen Bredesen bestilte 1000 jodtabletter på vegne av Sømna kommune, og fikk godkjent dette.

Seniorrådgiver Kirsten Hjelle i Helsedirektoratet fastslår i svar til Bredesen,  at jodtablettene er innenfor kravet.

- Når det gjelder holdbarhet av tablettene er holdbarhetstiden overskredet for alle tablettene i beredskapslageret. Statens legemiddelverk analyserer tablettene en gang pr. år, og de er innenfor kravet til innhold av kaliumjodid. Kaliumjodid er meget stabilt i tablettform, skriver Hjelle

Legger ansvar på kommunene

Helsedirektoratet fastslår at kommunene har ansvaret for deres tilbud om jodtabletter til innbyggerne. Hjelle legger til at dette inkluderer forsvarlig oppbevaring som ikke forringer tablettene over tid, og konstaterer at  Helsedirektoratet ikke har  ansvar for utsendte tabletter.

Målgruppen for jodtablettene er barn og unge under 18 år, samt gravide og ammende kvinner.