Arntzen, som driver Handelsstedet Forvik med tilhørende kaffebrenneri, er på en syvdagers tur til Nicaragua for å lære mer om kaffe. To døgn går til reising, tre til kaffestudier og to til mer vanlig turisme i Leon.

Lærer om kaffe

– Kort oppsummert så skal vi få innblikk og info fra kaffebønne til kopp, og på jakt etter den gode smaken. Vi besøkte to plantasjer i går torsdag, da var vi oppe i fjellet på cirka 1.500 meter, og overvar sortering av kaffe. Senere på dagen var vi med på vasking av kaffen også, forteller hun til BAnett.

Det er en stor tidsforskjell mellom Norge og Nicaragua på syv timer, og da BAnett snakket med Arntzen var hun ferdig med frokosten, og ventet på transport.

Verten eier åtte plantasjer

– Det er en kar som eier åtte plantasjer, som viser oss rundt. Det er ganske svært her, vi kjøres rundt i to Land Rovere. Vi ser hvordan plantene vokser, og hvordan de plukkes. Vi fikk også sett hvordan forholdene er på plantasjene. De som er innleid for å plukke får betalt per bøtte, sier hun.

For virkelig å illustrere at Nicaragua ikke er Norge peker hun på én detalj.

– Vi fikk overvære hvordan plukkerne fikk betaling. Da er det væpnede vakter fra kommunen som sikrer at det går riktig for seg.

Prøvesmaking

Fredag skal de se på hvordan kaffen blir tørket, og fjerning av ennå et skall-lag på kaffebønnene. Så skal den pakkes i sekker.

– Etter det skal vi være med på «cupping», som er prøvesmaking. Da har man brent prøver av kaffebønnene, og vi skal cuppe, smake. På bakgrunn av slike smakeprøver velges kaffe ut, sier Arntzen.

Det er også med en kaffebrenner og en som jobber med kaffemaskiner på turen.

30 varmegrader

Hanne Arntzen er oftere å finne på Forvik, der hun blant annet brenner kaffe. Men nå er hun i Nicaragua for å lære mer om kaffe. Foto: Ann Helen Moen

Der hun oppholder seg nå er det godt og varmt, mellom 18 og 30 varmegrader.

– Savner du klimaet i Forvik nå?

– Nei, takk som byr! ler hun.