Brønmo sitter i styret i AkvaDesign AS der hennes ektemann Anders Næss er daglig leder og største eier. Sigbjørn Gladsø er også medeier i AkvaDesign og sitter i styret. Avisen har spurt Mette Siri Brønmo og registerdirektør Lars Peder Brekk hvilke vurderinger som ble gjort i forhold til habilitet, da Brønmo har vært med i gruppa som gjorde innstillingen til en milliardtildeling til firmaet Gladsø leder.

Ble vurdert i gruppen

Brekk svarer at Brønnøysundregistrene i forbindelse med arbeidet i styringsgruppen har vurdert om Mette Siri Brønmo, på bakgrunn av nevnte forhold, var inhabil til å sitte i styringsgruppen.

- Brønmo har etter Brønnøysundregistrenes syn ikke en så nær tilknytning til Gladsø at hun må anses inhabil til å sitte i styringsgruppen for anskaffelse av nye kontorlokaler. Det å sitte i styret med Gladsø i et selskap som ikke har tilknytning til denne anskaffelsen, er helt klart ikke et forhold som er egnet til å svekke tilliten til Brønmos upartiskhet etter forvaltningslovens habilitetsbestemmelser, skriver Brekk i en epost til BA.

Mette Siri Brønmo selv henviser til Brekks svar.

- Habil, men problematisk

Avisen har kontaktet to av Norges ledende eksperter på forvaltningsloven og habilitet, professor Erik Magnus Boe ved Universitetet i Oslo og Jan Frithjof Bernt ved Universitetet i Bergen. Boe anser tilknytningen mellom Brønmo og Gladsø til å være for fjern for å begrunne inhabilitet etter Forvaltningslovens § 6.

- For det første har Brønmo ingen direkte tilknytning til parten, Søren Nielsen AS. Hun sitter bare i styret for et selskap som ikke har med anbudssaken å gjøre, AkvaDesign AS. Riktignok sitter hun i dette styret sammen med den daglige lederen av Søren Nielsen AS, Sigbjørn Gladstø, som i tillegg eier en liten del av AkvaDesign AS. Jeg utelukker ikke at en slik tilknytning kan gi motiv til å komme sitt styremedlem og sin medeier til unnsetning, men i så fall måtte fordelen ha vært mer personlig for Gladstø. Det er ikke nok til å være «egnet til å svekke tilliten til [hennes] upartiskhet» at Gladstø er daglig leder av Søren Nielsen AS, han måtte i tilfelle ha vært eier av foretaket, sier Boe.

Han viser også til at det i tillegg er slik at en eventuell inhabilitet ikke nødvendigvis ville ha gjort departementets beslutning ugyldig. Dels fordi Mette Siri Brønmo bare er én av fire som avga innstillingen, og dels fordi departementet av andre grunner mente at det var rett å la Søren Nielsen AS vinne anbudsrunden. Boe mener det er lite som tyder på at mulig inhabilitetssvikt var grunnen til at anbudsrunden endte som den endte, men presiserer at han med dette ikke sier at det var uproblematisk av Brønmo å ta del i saksforberedelsen.

- Det hadde vært en fordel om hun ikke hadde engasjert seg i saken. Men hva som er klokt og etisk rett, er noe annet enn hva som skaper rettslig inhabilitet etter loven.

Ekspert II: - Habil

Professor Jan Frithof Bernt slår fast at inhabilitetsreglene i Forvaltningsloven gjelder for medlemmene av styringsgruppen. Ifølge Bernt må det i denne saken stilles strenge krav til habilitet på grunn av verdiene som inngår, men han mener at Brønmo er habil og viser til samme paragraf i Forvaltningsloven som kollega Boe.

- Så vidt jeg kan se vil ingen av disse forholdene være tilstrekkelig til at vedkommende medlem av styringsgruppen blir inhabil. Det måtte ha vært et mye nærmere personlig eller forretningsmessig forhold for at det kunne bli spørsmål om inhabilitet, sier Bernt.

Daglig leder Sigbjørn Gladsø (t.v.) og styreleder Jon Christian Syvertsen presenterte Søren Nielsen AS-forslaget for kommunestyret i fjor høst.