Fasaden på allbrukshuset på Berg har vært gjenstand for diskusjon omtrent siden bygget sto ferdig. Bygget har blant annet blitt omtalt som et fengsel eller under det lite smigrende navnet "reaktor 5".

Årsaken er at innsparinger medførte at selve utsmykkingen av fasaden måtte vike. Den siste tiden har det imidlertid kommet inn en rekke forslag til utsmykking, blant annet fra sømnaværingen Kyrre Nilsen.

Erfaren utsmykker leder prosjektet

"Liv i bygda"-prosjektet har også jobbet med saken og det ble etter hvert nedsatt en arbeidsgruppe bestående av Kjell Ove Johansen, Torill Bertelsen og Hans Gunnar Holand som skulle utarbeide noen forslag til politisk behandling.

Torill Bertelsen presenterte prosjektet i kommunestyret. Hun begynte med å vise til sin meget solide CV på utsmykningsarbeider.

Prosjektet som arbeidsgruppa anbefaler politikerne å gå videre med er utarbeidet av Torill Bertelsen, som er utdannet kunster og har en rekke utsmykkingsarbeider på CV-en. Hun har blant annet levert kunst til Brønnøysundregistrene.

Bertelsen presenterte prosjektet for kommunestyret torsdag. Kunstverket som foreslås består av to deler. Én del skal Bertelsen selv stå for og kunstneren jobber blant annet med ideer om å bruke korn og et melkespann som elementer.

- Melkespannet symboliserer Olavskilden. Spiralen signaliserer utvikling, det at vi er på kysten, sneglehus, matematikk. Vi er også en del av nordnorges kornkammer, derfor korn. Jeg ser behov for å dele fasaden i to, og ha noe som går over taket. Der kommer kornet inn, sa Bertelsen.

Elever skal være med som kunstnere

Kunstverket er tenkt i to deler, på hver sin vegg på fasaden av allbrukshuset.

Den andre delen skal utføres av skoleelever i Sømna. Dette ved at elevene lager egne designutgaver av "Sømnaskoen" og at disse blir satt opp på fasaden.

- Det er Sømnaskoen som bærer vår identitet, og den er veldig lite brukt. Det ble vel laget noen pins med den i forbindelse med Lillehammer-OL. Den har ikke vært brukt for det den er verdt. Til høyre, altså den minste veggen, så jeg for meg elevarbeid innenfor rammen av denne skoen. Inspirert av velkjente ord og uttrykk som har referanser til hverdagsliv og skole. For eksempel at man skal være godt skodd når man kommer ut av sømnaskolen, forklarte Bertelsen.

Det er allerede kommet inn over 100 designforslag på sømnasko fra elever ved 2.-10. trinn i Sømna til prosjektet. Du kan se noen foreløpige utgaver av disse elevarbeidene i bildekarusellen over.

- Den over 2 meter lange skoen på skissen tenkes også som elevdesign. Og 6-7 elevdesign innover mot spiralen. Sømnaskoen er utgangspunktet, sier Bertelsen til BAnett.

I stedet for å male kunsten rett på veggen, jobbes det med å få kunstverkene sveiset ut i plast hos den lokale bedriften Plastsveis og deretter montere verkene på veggen. Dette vil ifølge prosjektgruppen medføre et redusert vedlikeholdsbehov. Pris er anslått til nærmere 240.000 kroner med moms. Det antydes også i saksframlegget at det kan søkes støtte til prosjektet fra offentlige støtteordninger.

Rådmannen positiv

Rådmann Øystein Johannessen hadde innstilt positivt til å gå videre med prosjektet, og la ikke skjul på at han er engasjert i saken.

- Av og til så kommer det saker til behandling som er litt større enn selve saken. Dette handler om utsmykking av Sømna allbrukshus, men saken handler om mer enn det. Den handler om estetiske uttrykk i Sømna. Da jeg passerte denne veggen i morges så tok jeg meg ekstra tid til å se på veggen, og tro meg - den trenger noe. Vi er nå klare til å gå videre i saken. Uttrykket har en solid forankring i Sømna. Prosjektet kommer til å involvere elever, og kombinerer ulike uttrykksformer. Jeg vektlegger at Sømna kommune kan prioritere estetiske uttrykk i det offentlige rom. Man kan kanskje si at dette bør vi ikke ta oss råd til. Jeg mener vi bør ta oss råd til dette og søke støtte fra offentlige. Det er få signalbygg i Sømna, derfor er det viktig når anledningen byr seg at politikerne nytter høvet. Oppdraget går til en kunstner som har forankring i Sømna og som har gjort en rekke verk over hele Norge. Det er vanskelig å bli profet i eget land, sies det. Jeg tror ikke vi gjør feil om vi tar sjansen på Torill. Noen har gitt til uttrykk for at de ikke liker dette prosjektet. Det er selvfølgelig bra at kunsten vekker debatt, uten dette er det kanskje ikke relevant. Jeg mener imidlertid at slike ting ikke skal avgjøres av en mentometerknapp, den skal ikke tas av folkemeningen alene, sa Johannessen.

Spørreundersøkelse om kunst?

Rolf Petter Larsen fra Senterpartiet gikk på talerstolen og foreslo å utsette saken.

- Dette prosjektet har det blitt debatt om, så jeg ber om at vi utsetter dette inntil at vi kan finne ut hva folket i Sømna mener, sa Larsen, som utdypet at han med dette mente det burde gjennomføres en spørreundersøkelse i Sømna.

Rådmann Øystein Johannessen ville da vite hva det skulle spørres om. Larsen svarte:

- Kanskje kan man legge fram flere forslag, slik at befolknigen har noe å velge i. Det er ikke til å stikke under en stol at forslaget har medført en del misnøye, en del storm. Da kan man legge fram flere forslag - og så kan folket si hva de mener, sa Larsen.

Wenche Stuvland Knygh repliserte at hun ikke hadde tro på at folket i Sømna kunne bli enige om et forslag uansett hvor mange som ble presentert. Flere gikk også på talerstolen og erklærte at betongen i fasaden ikke var av en slik kvalitet og beskaffenhet at den egnet seg for malerier - slik er kommet inn forslag om.

Andrine Solli Oppegaard opplyste at rådmannens innstilling, hvis vedtatt, betyr at kommunestyret får saken tilbake til behandling når finansiering er på plass.

- Det krever en mye større byråkratisk prosess å legge noe slikt ut på anbud. I tillegg kom det opp forslag om street-art, altså malerier. Men der er sjansen veldig liten for å få offentlige tilskudd fra KORO.  Det var også tydelige signaler fra næringsstyret på at prosjektet burde gå på våre røtter som landbrukskommune, sa Solli.

Vedtok å se på andre muligheter

Arne Finseth (t.h.) foreslo et nytt punkt fem til innstillingen, der kommunestyret ber om at det "ses på muligheten for å få inn flere forslag" til utsmykning. Dette fikk han flertall for i kommunestyret.

Arne Finseth fra Fremskrittspartiet foreslo et nytt punkt i innstillingen om at "det ses på muligheten for å få inn flere forslag". Dette tilleggspunktet ble vedtatt tatt inn med knappest mulig flertall, ni mot åtte.

Deretter vedtok Sømna kommunestyre enstemmig å gå videre med Bertelsens prosjekt, med følgende vedtak i fire punkter (pluss ovennevnte om flere forslag):

1. Kommunestyret  ønsker å realisere kunstprosjektet "Utsmykning Allbrukshus".

2. Rådmannen bes om å arbeide videre med å fullfinansiere prosjektet

3. Prosjektet søkes fullført første halvår 2018.

4. Kommunestyret får saken til slutt når finansiering er på plass.