Jo da, det er ingen tvil om at dette er en veldreid actionfilm. Helheten er langt nærmere episode syv enn det vi så fra Lucasfilm fra 1999-2005. De var, om man skal være ærlig, seriens svakeste filmer. Dette er ikke en svak film. Langt ifra.

Hva handler den om? La oss sitere rett fra PR-materialet.

«Heltene fra The Force Awakens forenes med de galaktiske legendene i et episk eventyr som åpner eldgamle mysterier om Kraften, og avdekker sjokkerende overraskelser fra fortiden.»

Jo da. Det stemmer det. Man må gi manusforfatterne Rian Johnson og George Lucas et lite klapp på skulderen for å ha laget en film som ikke føles overflødig. Filmens kjerne er Luke Skywalkers kvaler, og vonde minner fra fortiden. Dette er selvfølgelig like originalt som å la skurken i en western bruke sort stetson-hatt, men det fungerer. Vi lar oss lede inn i historien, men lar oss ikke glemme at denne filmen egentlig handler mer om den neste generasjonen, nemlig Rey og Kylo Ren. Dette er en kamp mellom en helt og antihelt, begge med mange svakheter, på hver sin side av Kraften (med stor «K»).

Skal jeg sette fingeren på noe er det at filmen litt for ofte glir inn i «comic relief» med litt for teite vitser. Det er nesten litt «James Bond møter Star Wars».

Rent visuelt er det lenge siden Star Wars-serien var nybrottsarbeid på kinolerretet. Det skulle ellers bare mangle, det har skjedd mye i filmens verden siden 70-tallet. Men det er visuelle øyeblikk i denne filmen som imponerer. Det er på den ene siden de storslåtte landskapene, scenene fra verdensrommet. Om jeg skal gjette er det brukt imponerende mengder datakraft for å tegne ut alt dette. Den tradisjonelle filmingen er også solid.

Ofte er det sammen med et svært godt designet lydbilde vi dras inn i filmen. I senere år har det blitt ganske vanlig at spillefilmer bruker lyddesign som kan minne mer om det man tradisjonelt finner i dataspill, typisk ved at lyden er litt «nærmere». Vi finner spor av dette i «The Last Jedi», men uten at det blir dominerende. Faktisk er det ett enkelt øyeblikk med stillhet som blir mest effektfullt.

Dette er helt klart en film som bekrefter kinoens opplysningsråds motto «film er best på kino».

Men til slutt er det egentlig vanskelig å bli for kritisk. Jo da, til tider er det kanskje litt langdrygt. I alle fall én gang tok jeg meg selv i å tenke at filmen var over, uten at den var det. Det kan være både bra og mindre bra, i denne filmen var det kanskje ikke helt heldig. Etter «The Force Awakens» var jeg ikke bekymret. Det er åpenbart at Disney ikke tuller når de lager stjernekrig. Vi har stort sett sterke skuespillerprestasjoner, og produksjonskvalitet uten like.

Jeg tror vi kan konkludere med at George Lucas' arv er tryggere i Disneys hender enn den var i bare George Lucas hender.

Simon Aldra