Fire nye vitner skal forklare seg i løpet av torsdag og fredag denne uken. Blant dem tidligere kultur- og næringssjef i Sømna Tor Arne Bakke og Line Tjønnøy Levin, saksøkers fullmaktsinnehaver Mikael Levins ektefelle.

Vil ha eiendom tilbake

Enke Haldis Kvitting har krevd å få tilbakeført det verneverdige Ulvinghuset på parsell, men tapte på alle punkter av sitt søksmål mot Berg Vel i Brønnøy tingrett. Nå skal Hålogaland lagmannsrett ta stilling til Kvittings anke. Torsdag morgen starter rettsbehandlingen, som er lagt til Thon hotell i Brønnøysund.

I motsetning til i tingretten hvor én dommer avgjør saken, vil tvisten nå bli avgjort av et dommerkollegie på tre.  Lagdommer i Hålogaland Henriette Nazarian er rettens administrator, og følges av jordskiftelagdommer Liv Nergård og ekstraordinær lagdommer Leif Holm.

– Etter domstolloven er det anledning til å tilkalle en dommer utenom de fast ansatte. Holm har almennkompetanse, sier Nergård.

Levin henvist til vitnebenk

Ifølge Nergård blir enkens fullmaktsinnehaver Mikael Levin også denne gang henvist til vitnebenken.  Det er enken selv som skal avgi partsforklaring. Men det er gjort tilpasninger som følge av Levins tidligere fremviste fullmakter.

– Levin får anledning til å følge forhandlingene og skal vitne først. Vanligvis har ikke vitner anledning til å følge forhandlingene før etter at de andre vitnene har avgitt sin forklaring, sier Nergård.

Telefonavhør i retten

Under rettsforhandlingene vil det også bli gjennomført telefonavhør.

– Det er dette som er vanlig når folk er sykemeldt, sier Nergård, som bekrefter at en av sakens  hovedvitner, Ragnar Lien, er sykemeldt. Men han får anledning til å forklare seg. Dette i likhet med dr. Mary Helen Travers og Tor Arne Bakke, som heller ikke er til stede i retten, men som skal avhøres over telefon. Telefonavhørene foregår i full åpenhet når retten er satt.

– Telefonavhør er ikke uvanlig. Det er ganske vanlig at vitner ber om å bli avhørt på telefon. Da vil det være slik at forespørselen blir forelagt motparten, også ta man stilling til dette.  I retten blir det en høyttalende telefon de blir oppringt på. Disse vitnene blir utspurt på vanlig måte, og slik at også tilhørerne i retten får det med seg, sier Nergård