Tirsdag besøkte sømnaordfører Andrine Solli Oppegaard (Ap), fylksråd for samferdsel Svein Eggesvik (Sp), brønnøyordfører Johnny Hanssen (Ap), alstahaugordfører Bård Anders Langø (Ap) og  vefsnordfører Jann Arne Løvdahl (Ap) samferdselsdepartementet, for å legge frem et forslag til ny «melkerute» på kortbanenettet.

Der møtte de statssekretær Knut Morten Johansen (FrP).

– På ordførermøte i Vefsn hadde jeg en presentasjon om flytilbudet, og denne orienterte vi statssekretæren om. Vi hadde sendt et brev der vi krevde et møte med departementet for å se på flyrutene vi har. Da spesielt det å få til en tidligere avgang nordover til Bodø, sier ordfører Johnny Hanssen til BAnett.

Foreslår bytte av ruter

Ifølge Hanssen er forslaget som følger:

  • I dag går det to fly til samtidig morgenen klokka 7, fra Brønnøysund og Sandnessjøen til Værnes.

  • Ordførerne foreslår at man heller kan fly ett av disse flyene Værnes-Brønnøysund-Sandnessjøen-Bodø, og det andre Bodø-Sandnessjøen-Brønnøysund-Værnes.

  • Dette kan prøves ut på tirsdager og torsdager.

  • Ideen er diskutert med Widerøe, som ifølge Hanssen har kapasitet for dette i begge endene på nettopp tirsdager og torsdager.

  • Tanken er at man på den måten kan ha tidligere avganger både til Bodø og Trondheim.

Vil koste mer penger

Forslaget har imidlertid ett hinder. Det vil koste mer enn dagens anbud legger opp til.

– Widerøe sier at det vil kreve 12-13 ekstra landinger, siden det skal samhandle. De ber om å få den ekstra kostnaden kompensert av departementet, og mener at det er en mindre endring av avtalen som kan gjennomføres uten at det betyr noen større endring i anbudskontrakten, sier brønnøyordføreren

Ekstra penger en utfordring

Dette skaper et problem for departementet.

– Departementet er klare og tydelige på at ekstra millioner til dette fra departementet er en for stor endring sett mot totaliteten i anbudet, og da vil de komme til å få klager. De skjønner ikke at det skal bli så dyrt å gjøre en slik endring, som Widerøe har skissert, sier Hanssen.

Han understreker at prisen er et anliggende mellom departementet og Widerøe, og ikke noe han har oversikt over.

– Hvordan tok statssekretæren i mot dere?

– De tar utfordringene, særlig knyttet til sykereiser nordover, på alvor. Vi skal ta et nytt møte med Widerøe for å diskutere dette, sier han.