Torsdag skal Bindal kommunestyre behandle budsjett 2018 og økonomiplan 2018-2021. I forslaget står det følgende om Bindalseidet skole:

"Eksisterende avtale mellom Bindal kommune og Bindalseidet skole løper fram t.o.m. 2021. Gjensidig oppsigelsestid er på 12 mnd., og partene må gå i dialog slik at Bindalseidet skole kan gi større dekningsbidrag. Regnskapsinformasjon for Bindalseidet skole viser gode resultater. Det er lagt inn økning i husleie med kr 500.000 i 2021. Det er lagt økning i avskrivning på kr 478.000".

Forslag om oppsigelse

I formannskapsmøter 23. november kom følgende benkeforslag:

"Husleieavtalen med Bindalseidet skole sies opp med virkning fra 01.01.2018 og reforhandles med virkning fra 01.01.2019."

Nå er det opp til kommunestyret torsdag.

Nåværende avtale mellom Bindalseidet skole SA og kommunen ble vedtatt i kommunestyret 16. juni 2016. Den fastsetter at skolen fra 1. januar 2017 betaler alle driftskostnader, inkludert renhold og vaktmester.

Skolens årlige husleie er på 300.000 kroner. Men siden skolen har en del nærmiljø-funksjoner som kommnuen skal dekke, så trekkes bassengdrift på 222.000 kroner samt kommunal bruk av skolen og lag og foreningers bruk av skolen på 200.000 kroner fra dette. I sum betyr det at kommunen regnskapsmessig blir skyldig skolen 122.000 kroner årlig.

- Det har vært flere runder om denne avtalen. For meg er det viktig at politikerne gir et mandat torsdag: Delegerer de forhandlingene til meg eller skal de foretas av et politisk utvalg, sier rådmann Knut Toresen til BAnett.

Største bedrift

På Bindalseidet vekker det harme at politikerne vil si opp en fersk kontrakt. Foreslått redusering i spesialundervisningen vil også ramme skolen.

- Ingen gjør seg rik på skolens drift, sier FAU-leder Knut Arne Busch ved skolen. Han og resten av foreldreutvalget ved skolen frykter for hva som vil skje med barnas skoletilbud.

- Det kan hende at det offentlige kan lære litt av driften av privatskolen, i stedet for å senke den, mener Vegard Moen Pedersen. Skolen er en grunnmur i lokalsamfunnet på Bindalseidet, og den største private bedriften der. FAU-styret framhever at den gir barna en trygg start på livet før de må flytte ut ved 16 år for videre skolegang. Foreldre er usikre på hva de skal svare når barna spør om skolens framtid; om de fortsatt blir å ha en skole å gå til på Bindalseidet.