Brønnøy Senterparti skriver på debattplass i Brønnøysunds Avis fredag 1. desember at de stiller seg tvilende til Helgelandssykehusets forsikringer om at det ikke foreligger planer for nedlegging av fødestua i Brønnøysund. De viser til uttalelser fra daværende Helgelandssykehus-direktør Per Martin Knutsen i fjor.

"Konstituert administrerende direktør ved Helgelandssykehuset Fred Mürer stiller seg uforstående til denne bekymringen, og sier til Brønnøysunds Avis at Helgelandssykehuset ikke har noen planer om å legge ned fødestuen i Brønnøysund på nåværende tidspunkt. Imidlertid har tidligere administrerende direktør Per Martin Knutsen, i et allmøte på Mo i Rana 17. november 2016, uttalt at fødestua i Brønnøysund skal legges ned innen kort tid. Hvem skal vi velge å feste vår lit til her?"

Knutsen: - Ordla meg ikke på den måten

BAnett har siden 1. desember forsøkt å få svar på hva som egentlig ble sagt på møtet. Per Martin Knutsen er i dag adminstrerende direktør ved Stiftelsen Betanien Bergen, som blant annet driver sykehus og sykehjem. Han sier følgende om Senterpartiets påstander:

- Allmøtet du sikter til var et medvirkningsmøte for arbeidsgruppene i 2025-prosjektet. Da DMS i Brønnøysund kom opp ble også fødetilbudet der et tema. Jeg ordla meg ikke på den måten som har blitt gjengitt – at fødestua skulle legges ned innen kort tid. Det jeg imidlertid sa var at fødetilbudet i Brønnøysund, på lik linje med alle andre tilbud i Helgelandssykehuset, må vurderes ut fra forsvarlig kvalitet, aktivitet og økonomiske rammer. Den faglige kvaliteten i tilbudet vil det alltid være medisinskfaglig ansvarlig som vurderer. Bakteppet var at fødetilbudet i Mosjøen ble lagt ned ikke lenge før dette møtet, ut fra ei kvalitetsmessig vurdering av tilbudet. Samtidig er det er viktig å understreke at fødselstallene var lavere der enn i Brønnøysund, skriver Knutsen i en epost til BAnett.

- Kan det du sa ha blitt oppfattet – eller vært ment - som en hentydning til at Brønnøysund antakelig ikke ville ha et fødetilbud i framtiden, sett i lys av bakteppet du nevner?

- Kanskje, må kanskje se på hvordan det ser ut i resten av Norge? svarer Knutsen.

- Medisinskfaglig ansvarlig var på dette tidspunktet nåværende direktør Fred A. Mürer?

- Faglig sett knyttes dette også i stor grad til de som til enhver tid har faglig ansvar for det enkelte tilbud – eksempelvis gynekolog, svarer Knutsen.

Mürer: - Fødestua er under kontinuerlig vurdering

Fred A. Mürer er i dag konstituert direktør for Helgelandssykehuset, og har i høst ved flere anledninger slått fast at det ikke eksisterer planer for nedleggelse av fødestua i Brønnøysund. Mürer var også til stede på det nevnte medvirkningsmøtet, den gang som medisinsk direktør i Helgelandssykehuset. Han sier følgende om saken:

- Det er riktig at jeg var til stede på medvirkningsmøtet 17.11.2016. Jeg kan derfor opplyse at jeg ikke tolket daværende direktør Per Martin Knutsen dithen at fødetilbudet i Brønnøysund står foran nedleggelse. Det som ble uttrykt av direktøren, var at fødestua i Brønnøysund er under kontinuerlig vurdering med utgangspunkt i kvalitet, aktivitet, og økonomiske rammer.  Det kom imidlertid reaksjoner under møtet på at dette ble problematisert uten at lederlinjen for fødestua var informert på forhånd. Når det er sagt, så finner jeg grunn til å gjenta det som tidligere er sagt fra vår side, nemlig at alle tilbud og tjenester som Helgelandssykehuset leverer er under samme kontinuerlige vurdering. Det er å anse som en del av den løpende drifta vår og viktig for å ivareta kvalitet, pasientsikkerhet og økonomisk drift på best mulig måte opp mot de krav som stilles. Det foreligger altså per i dag ingen plan i Helgelandssykehuset for nedlegging av fødetilbudet i Brønnøysund, skriver Mürer i en epost til BAnett.

Områdesjef viser til direktøren

BAnett har fått opplyst at én av de som skal ha reagert på Knutsens uttalelser var områdesjef for akutt og kirurgi ved Sandnessjøen sykehus Svein Arne Monsen. Han bekrefter på telefon med BAnett at han var til stede på møtet. På spørsmål om hvordan han tolket Knutsens uttalelser og om det faktisk var slik at han stilte spørsmål ved uttalelsene får avisen til svar at Monsen vanligvis tar notater under slike møter og at han ville sjekke disse før han svarer på spørsmålet. Senere samme dag får BAnett følgende melding fra Monsen:

- Jeg har ingen kommentarer og viser til direktør Fred Mürers uttalelser i denne saken.

Torsdag i forrige uke orienterte rådmann Pål Trælvik i Brønnøy kommune et samlet næringsliv i Brønnøy om at fødestua nå - med medvirkning og finansiering fra Helgelandssykehuset - vil få en renovering og at dialysen fortsatt skal være samlokalisert med fødestua etter at DMS-et er på plass.