På Syltern gård ligger Hjertebua. Dette er Ann-Kristin Johansens prosjekt, som åpnet siste helga i november.

Måtte finne bruk for uthus

– Vi brukte sommeren på å restaurere det gamle uthuset. Det ble nok brukt til oppbevaring av verktøy og utstyr før, og til tørking av kjøtt. Vi åpnet dette mest for å ha noe å gjøre med bygget, hvis ikke måtte vi nok ha revet det. Det var falleferdig, forteller Johansen da BAnett besøker butikken.

– Hva er folk ute etter?

– Det er jo juleting, men litt av hvert. I begynnelsen gikk det mye saueskinn, men de er det ikke så mange igjen av nå.

Ann-Kristian Johansens Hjertebua har utsalg av forskjellige husflidsvarer. Foto: Simon Aldra

Ønsker å selge hjortekjøtt

Inne i det koselige lokalet er det alt fra fotografier og malerier til håndarbeid. Og det er nok håndarbeid som er hovedfokuset nå.

– I sommer håper vi å få til mer antikviteter og gamle ting, vi har en del liggende som jeg må gå gjennom, sier hun.

Hun lager ikke håndarbeidsproduktene selv, men forhandler dem for andre.

– Vi tar en liten prosent, og resten går til dem.

Hun forteller at Hjertebua ikke er noe levebrød, det har hun en fulltidsjobb for. Men på sikt håper de å kunne satse på litt mer enn håndarbeid. Mannen hennes Jøran driver nemlig med oppdrett av hjort.

– Det er flere som har spurt om vi har hjortekjøtt til salgs. Målet er at vi skal få slaktet og solgt fra denne butikken, men da kreves det godkjenninger fra Mattilsynet, sier hun.

Denne kjøpmannsdisken sto opprinnelig på Heimdal. Foto: Simon Aldra
Det er mest håndarbeid og husflid i butikken. Foto: Simon Aldra

Butikk for to gårder

Laila Hallvig er nabo til Friarstein gådsbutikk, og syns det er kjekt å ha gårdsbutikk i nabolaget. Foto: Simon Aldra

Tar man av ved Friarsteinen ved fylkesvei 17 på vei mot Horn, kommer man til Krakje gård. Der har Kristin Fjellsøy sammen med Margrethe Moe fra Moe gård utsalget Friarsteinen gårdsbutikk. Moe og Fjellsøy har hver sin bedrift, men samarbeider om utsalget.

Da BAnett kommer inn døra er Laila Hallvig innom for en rask handel.

– Jeg er nabo til butikken, og det er jo kjekt å ha butikk i nabolaget, ler hun.

Hun handler gjerne brød, men søndag er det julekaker hun sikrer seg.

Kaker i undertøysdisken

Margrethe Moe og Kristin Fjellsøy henholdsvis foran og bak disken som opprinnelig var undertøysdisk hos Sanna Brønmo. Foto: Simon Aldra

Kundene kan blant annet handle kaker fra butikkens disk. Den har sin historie.

– Det er faktisk undertøysdisken fra Sanna Brønmo, ler de.

Før har det stått «silketruser» på én av skuffene. De selger imidlertid hverken silketruser eller annet undertøy. Men mye egenprodusert mat.

– Jeg har laget krakjelfsa som er min egen oppskrift, og ellers rulle og leverpostei, sier Fjellsøy.

– Men egentlig er hun mer inne på mat, mens jeg gjør bakeverk, legger Moe til.

Og det er ikke fritt for at det er spesielt lokale råvarer som brukes til mye av matproduktene.

– Vi hadde to griser hver gående her. Jeg sendte mine to til slakt på Bjerka, sier Moe.

Ifølge henne får man vanligvis 80 kilo slaktevekt fra en gris. De to kom til sammen på 220 kilo.

– Så de har vel hatt det bra, tenker hun høyt.

Adventstradisjon

Inger Johanne Amundsen, Einar Brattland, Elin Anita Sandvik, Thea Amundsen og Savannah Amundsen-Brattland (3) koser seg på adventskafé hos Hildurs. Foto: Simon Aldra

Hos Hildurs urterarium er det adventskafé og åpen butikk fire helger før jul.

– Det er sikkert en tradisjon som går tyve år tilbake i tid, og jeg tror mange har som tradisjon å komme innom. De sier gjerne at det ikke blir jul før de har vært innom, og vi kan ha mellom 30 og 70 kunder innom på én dag, sier Laila Tilrem hos Hildurs til BAnett.

I en sofagruppa finner vi en gruppe som kan bekrefte det.

Der sitter Inger Johanne Amundsen, Einar Brattland, Elin Anita Sandvik, Thea Amundsen og Savannah Amundsen-Brattland (3).

– Det gir skikkelig førjulsstemning. Vi må være med hvert år, sier Elin Anita Sandvik.

Inger Johannse Amundsen er på besøk hos datteren Thea.

– Jeg kommer fra Gildeskål der jeg er fra, men bor nå i Oslo. Det er en fin tradsjon å besøke dem, og her på Hildurs er det som i barndomshjemmet mitt, ler hun.

Marit Knoph har jobbet hos Hildurs siden 2010. Foto: Simon Aldra