Allerede tirsdag ble det kjent at posisjonspartiene på fylkestinget, etter press både fra politikere og næringsliv på Sør-Helgeland, valgte å opprettholde TIP i Brønnøysund – på bekostning av medier og kommunikasjon. Selv om elever og ansatte på TIP ikke var tilfreds med at medier og kommunikasjon legges ned så ble det kakefeiring på Salhus, like før fylkestinget gjorde det formelle vedtaket som sikrer fortsatt drift av TIP-tilbudet i Brønnøysund.

Inne på kontoret hos fagleder Karl Petter Jørgensen er stemningen god på torsdag. Jørgensen opplevde fylkesrådets ønske om å legge ned TIP som et sjokk.

—Jeg må innrømme at jeg hadde problemer med å ta det seriøst. Det framstod som uvirkelig for meg. Nå kan det imidlertid se ut som at fornuften råder. Det er synd at medier og kommunikasjon legges ned, men jeg mener det er riktig å ivareta TIP, sier Jørgensen.

Tar vare på mennesker

Karl Petter Jørgensen (t.h.) har tatt over som fagleder ved TIP etter Petter Knoph (nr. 2 f.h.). Begge er lettet og fornøyd over at fylkestinget har vedtatt å opprettholde linjen.

Han har besøk av tidligere fagleder Petter Knoph, som har jobbet ved linjen gjennom 40 år og en rekke navneendringer. Han er innom for å rydde ut av kontoret, og sier at til tross for at han nå selv har gått over i pensjonistenes rekker så er skuldrene justert ned flere centimeter.

—Jeg er veldig lettet og glad. Jeg synes fylkestinget har gjort et meget fornuftig valg, det er nesten så man får troen på politikerne igjen når man ser dette. Det har vært et stort engasjement for dette, både fra regionrådet og fra næringslivet - og fra media. Det er vi veldig takknemlige for, sier Knoph.

Jørgensen, som selv hadde Knoph som lærer på yrkesskolen rundt 1979-1980, nikker samtykkende.

—Vår hverdag her går ut på både å ivareta elevene sosialt og faglig. Å få dem inn på rett spor. Det virker ikke som om dette er vurdert engang i hele prosessen, det framstår som merkelig for meg, sier Jørgensen.

—Innerst inne hadde jeg vel ikke trodd at de skulle legge dette ned. Det hørtes vanvittig ut for meg, en linje som har eksistert i over 60 år. Gleden og lettelsen er likevel stor, for dette har opptatt meg stort - dette er en linje jeg mener har stor verdi. Man ser TIP-elever overalt på Sør-Helgeland, og det er godt å se hvor mange vi har fått ut i arbeidslivet på en god måte, sier Knoph.

Gleder seg over vedtak

Avdelingsleder Arnstein Brekk er også svært fornøyd med støtten fra lokale krefter:

—Vi er kjempeglade for dette og takker for all hjelp vi har fått både fra regionrådet og næringslivet. Jeg synes de har gjort en kjempejobb. Allmøtet vi hadde der så mange både fra politisk og næringsliv møtte opp, i regi av næringsforumet, dro det hele i gang. Vi har fått utrolig mye backing, og jeg kjenner at vi antakelig ikke hadde hatt en sjanse uten dette.

Regionrådsleder Andrine Solli Oppegaard synes fylkestingets vedtak er bittersøtt.

—Jeg er glad for at vi fikk gjennomslag for å berge TIP. Dette særlig fordi næringslivet har uttrykt hvor viktig dette er for vår region. Jeg er ikke glad for at fyllket velger å legge ned medier og kommunikasjon. De skulle legge ned 18 linjer, og vi mister én. Det synes jeg er veldig uheldig. Jeg håper at vi i framtiden kan evne å få til en ordning som kompenserer for bortfallet av medier og kommunikasjon. Med andre ord er jobben bare halvgjort, vi trenger et bredere utdanningstilbud på Sør-Helgeland sier Oppegaard.

Økonomi og lærlinger

Hun mener TIP er viktig på flere områder.

—Jeg har fått inntrykk av at de er veldig flinke til å ta vare på elever ved TIP. Det har gode systemer og et bra opplegg. Jeg har fått vitnesbyrd både fra ansatte og foreldre til elever ved TIP om elever som har funnet igjen gleden og flyten der. Vi hadde blitt et fattigere samfunn uten et slikt tilbud, og skal vi ha som mål å øke gjennomføringsgraden så trenger vi TIP, sier ordføreren i Sømna.

Da Oppegaard og flere andre ordførere og næringslivsaktører reiste til Bodø i helgen for å tale Brønnøys sak for fylkestingspolitikerne var økonomi også et viktig argument.

—Vi er så nært Trøndelag at for mange blir nok alternativet å ta en praktisk rettet utdanning i Trøndelag. Da må Nordland fylke betale gjesteelevsgaranti, og det koster mellom 140.000 og 180.000 kroner per elev, mens det for én yrkesfagselev ved Brønnøysund videregående skole koster cirka 90.000. Hvis formålet var å spare penger, så vil man risiskere å gjøre det motsatte ved å legge ned. Dette, koblet med at næringslivet stilte opp og forpliktet seg til å skape flere lærlingplasser, tror jeg har vært viktige argumenter for å berge TIP. Her har mange gode krefter spilt på lag, sier Oppegaard.