Bussen som blåste av veien på Holm torsdag kveld hadde ikke piggdekk. Det bekrefter driftsleder Per Inge Aagard i Nidaros Tours overfor BAnett.

Bussjåføren varslet

Aagard bekrefter at bussen var på vei nordover med flypassasjerer fra Værnes. Klokken 21 ble han oppringt av sjåføren.

- Han var uskadd og varslet selv. Det var holke og hadde heldigvis gått etter forholdene bra. Sjåføren ble med passasjerene til Brønnøysund og blir plukket opp av en kollega i dag.

- Har dere opplevd å bli blåst av veien før?

- Nei, dette er første gang for vår del. Det er dessverre ikke mye man får gjort når været er sånn. Sjåføren fortalte at farten var svært lav. Da de veltet stod de nesten stille, det skjedde som i slow motion.

- Hadde bussen piggdekk?

- Nei. Men nye vinterdekk. Jeg tror ikke det ville gjort noen forskjell i dette tilfellet. Det var ekstremt der. Kraftig vind og ikke et sandkorn på veien. Det mente også bergingsmannskapene som hentet to lastebiler der tidligere samme dag. Men det blir spekulasjoner, sier Aagard.

Berger varsomt

Bergingen startet i natt, men siden bussen var relativt uskadd valgte man å gjøre det varsomt.

- Vi samler inn puter, så den ikke skal bli skadet. Akkurat nå vet jeg ikke når den kommer opp.

Aagard er glad for at alle om bord brukte bilbelte.

- Det er instruks for oss at sjåførene informerer om påbudet. Bussen er to år gammel og har alt av utstyr.

Ut gjennom takluka

Passasjer Stig Arvid Schjølberg bekrefter at bussen kjørte sakte da ulykken inntraff.

- Det var gangfart. Sjåføren tilpasset farten, den var ikke avgjørende. Men det kom en vindkule.

Schjølberg beskriver ulykken som "en rar opplevelse".

- Førersiden lå ned etter velten. Jeg hang i beltet, det var det mange som gjorde. Heldigvis brukte alle bilbelte. Så gikk vi ut via takluka. Folk var veldig rolige, det gikk kontrollert for seg. Da vi var ute ble vi sjekket av ambulansepersonale, og så ble vi kjørt med to minibusser ned til ferjeleiet, forteller Schjølberg.

Lensmann: - Ekstreme forhold på stedet

Operasjonssentralen i Trøndelag politidistrikt opplyser fredag morgen at det var 34 personer og sjåfør i bussen.

- Alle ble sjekket av lege, og det var kun én person som klaget over smerter i et håndledd, sier operasjonsleder.

Lensmann Erik Stovner i Nærøy, Vikna og Bindal opplyser at det er opprettet trafikksak på hendelsen, basert på materielle skader.

- Det ser ikke ut for oss, basert på de stedlige forhold og rapportene fra våre folk på stedet, som at det har skjedd noe straffbart her. Vi må undersøke dette litt mer før vi konkluderer, men det kan se ut for at det var forholdene på stedet som ligger til grunn. Jeg ble fortalt av en bekjent som kjørte forbi der selv med sin privatbil samme dag, og vedkommende forteller at dette var første gangen han fryktet å bli blåst av veien. Det var helt ekstreme forhold, sier Stovner.

- Vi priser oss lykkelige over at det faktisk gikk så bra som det gjorde. Når man får melding om bussvelt med 40 personer om bord så kan det jo være en katastrofemelding. Men her har det vært veldig lav hastighet og bussen var faktisk så lite skadet at bergingsmannskapene velger å gjøre en varsom berging for ikke å gjøre mer skade på den, sier lensmannen.