Det sier rådmann Pål Trælvik i Brønnøy til BAnett.

Rådmannen orienterte om status for distriktsmedisinsk senter (DMS) i Brønnøysund under en næringslunsj på Thon hotell torsdag. Der informerte han om planene for fødestua og dialysen i Brønnøysund.

Fødestua og dialysen er et poliklinisk tilbud (behandling uten innleggelse) som drives av Helgelandssykehuset, men i lokaler som leies av Brønnøy kommune.

– I går besluttet vi at føden og dialysen skal pusses opp og oppgraderes. Dere er faktisk de første som får høre om dette, utenom ordføreren, sa Trælvik til de oppmøtte.

Får lokalene de selv ønsker

Etterpå utdyper han hva dette innebærer.

– Det betyr at de får de lokalitetene de selv mener de må ha. Det blir modernisert, de får større rom og kapasitet, større kjøkken, i det hele tatt en bra arbeidsplass, sier rådmannen.

Han roser enhetsdirektør Rachel Berg ved Sandnessjøen sykehus og eiendomsdirektør Bjørn Bech-Hanssen i Helgelandssykehuset for samarbeidet.

– De ansatte er hørt

Trælvik og de ansatte på fødestua uttalte seg om behovene man har i BA i oktober.

– Dette tok de ansatte opp med meg, og nå har Rachel og Bjørn hørt på dem. Samarbeidet med dem har utviklet seg, nå møter vi velvilje og kompetanse der, sier Trælvik.

Det er i praksis Helgelandssykehuset som finansierer oppgraderingen, mens Brønnøy kommune utfører dem. Oppgraderingen krever ikke styrevedtak, men er innenfor rammene for hva Helgelandssykehusets administrasjon selv kan prioritere.

Går i gang de neste månedene

– Når vil arbeidene gå i gang?

– Det skal gjøres de neste månedene, men det må ut på anbud først, fordi det er over en viss kostnad. Men dette tas altså opp i oktober, og i desember er det løst, det er raskt ordnet, mener han.

Han kjenner ikke kostnadsrammene, og viser til eiendomsdirektør Bech-Hanssen for detaljer om dette. Ifølge Helgelandssykehuset foreligger det ikke noe kostnadskalkyle ennå. Det vil bli klart når planleggingen er ferdigstilt.

Dialyse blir sammen med føden

I en pressemelding fra Helgelandssykehuset kommer det frem at dialysen skal forbli i dagens helsesenter, samlokalisert med fødestua. Det er de ansatte på føden som betjener dialysen i dag.

At man først ønsket å ta dialysen inn i DMS, og la føden være igjen i helsesenteret, skapte en del uro blant de ansatte, som mente dette gjorde dem sårbare for nedleggelse.

–  Vi har gjort en ny gjennomgang av arealene i det eksisterende helsesenteret. Dialysen har for lite plass, og det løser vi ved å bygge om oppholdsstua. Vi gjør den litt mindre, men kompenserer dette med å sette inn ei ny, åpen kjøkkenløsning. Vi vil også se på den øvrige romløsningen for å gjøre den mer hensiktsmessig. Vi kommer til å renovere store deler av arealet, slik at fødestua og dialysen vil framstå som nye og moderne, opplyser eiendomsdirektør i Helgelandssykehuset, Bjørn Bech-Hanssen.

Gir mer disponibelt rom i DMS

Ifølge pressemeldingen vil oppgraderingen bety noe høyere leiekostnader for helseforetaket, men at det vil bli langt billigere enn å bygge på en ekstra etasje på DMS.

– Fødestua og dialysen ligger i tredje etasje i helsesenteret. De ansatte der vil måtte gå ned en etasje og inn i DMS-et hvis de skal bistå i den øvrige poliklinikken. Veien ville blitt omtrent den samme om de satt i en eventuell tredjeetasje i DMS-et, men kostnadsbildet ville blitt et helt annet -  både for Brønnøy kommune som skal bekoste bygget, og for Helgelandssykehuset som skal leie lokaler, sier Bech-Hanssen. Når Helgelandssykehuset nå velger å beholde dialysetilbudet i tilknytning til fødestua betyr det at arealene som var tiltenkt dialysen i det nye bygget nå er disponible til andre formål. Vi har drøyt 70 kvadratmeter som kan omdisponeres. Det gir oss handlingsrom når DMS-et skal fylles med øvrige polikliniske tjenester, avslutter eiendomsdirektøren i meldingen.