En gutt i tenårene fra Sør-Helgeland som ikke var myndig på gjerningstidspunktet er i Brønnøy tingrett dømt til 360 timer samfunnsstraff med en gjennomføringstid på to år for seksuelle overgrep mot en seks år gammel gutt. Tiltalte og fornærmede kjente hverandre.

Statsadvokatene i Nordland hadde tatt ut tiltale etter straffelovens paragraf 299 bokstav a, jevnfør paragraf 300 bokstav a, jevnfør paragraf 301 bokstav c og d, for grov overtredelse av straffebudet mot seksuell omgang med barn under 14 år.

Ifølge tiltalen skal det være snakk om flere tilfeller av overgrep, i form av seksuell omgang.

Erkjente straffskyld

Tiltalte erkjente straffskyld da han møtte i tingretten. Retten mente at det totale bevisbildet var godt nok for å dømme ham. Retten fant imidlertid ikke at det var ført gode nok bevis for den alvorligste handlingen som er beskrevet i tiltalebeslutningen. Dette er særlig på bakgrunn av fornærmedes vitneforklaring i tilrettelagt avhør.

Det klare utgangspunktet i slike saker er ubetinget fengselsstraff av lengre varighet. Tiltalte er mindreårig. I Norge skal ikke mindreårige dømmes til fengsel med mindre det er «særlig påkrevd». Verken aktor eller forsvarer mente at det var særlig påkrevd med fengsel i denne saken.

Det legges videre vekt på at tiltalte bor hos sine foreldre, og at dette er en «omsorgsbase som vurderes som støttende og til stede», ifølge Kriminalomsorgens vurdering. Aktor la ned påstand om 360 timer samfunnsstraff.

Alvorlig seksuallovbrudd

– Denne saken gjelder det som må kvalifiseres som et alvorlig seksuallovbrudd. Selv om selve lovbruddet er svært alvorlig, taler både tiltaltes alder og hans situasjon med styrke for en straff i frihet, skriver konstituert tingrettsdommer Møyfrid Eggebø i dommen.

Retten mener at et unødvendig strengt regime, for eksempel i form av ungdomsstraff, kan øke problemadferd, og har lagt avgjørende vekt på tiltaltes unge alder og situasjon.

– Dersom tiltalte hadde vært over 18 år ville straffen for en overtredelse som i denne saken vært en fengselsstraff opp mot fire år, skriver Eggebø videre.

Tiltalte anker ikke

Retten valgte derfor, etter å blant annet ha inkludert tilståelsesrabatt, å dømme tiltalte til 360 timer samfunnsstraff med en gjennomføringstid på to år, og en subsidiær fengselsstraff på ett år og seks måneder, altså i tråd med aktors påstand.

Han dømmes også til å betale fornærmede en erstatning på 150.000 kroner.

Advokat Tore Walle-Jensen er forsvarer for tiltalte. Han har diskutert dommen med sin klient.

– Den blir ikke anket fra vår side, sier han til BAnett.