Norsk havbrukssenter visning AS ønsker å ha 300 tonn torsk ved lokaliteten Lamholmen i Toftsundet. Lokaliteten har i dag godkjenning for laks og har tidligere hatt godkjenning for torsk. Det søkes nå om en samlokalisering mellom godkjenningen for laks som er i kraft nå, og om ny godkjenning for torsk. Det kommer frem av søknadsdokumenter datert i mai i år, som nylig ble lagt ut i kommunens postlister.

Tilvekst, dødelighet og lønnsomhet

Formålet fra Norsk havbrukssenter visning AS' side er å teste ut tilvekst, dødelighet og lønnsomhet i torskeoppdrett i kommersiell skala, samtidig som prosjektet vil bidra til å supplere og styrke grunnlaget for visningssenteret.

Fylkesmannen i Nordland vedtok 31. mai i år å tillate dette midlertidig frem til 31. desember 2018. I grunnlaget for avgjørelsen står det at 100.000 torskeyngel etter planen skulle settes ut i mai, og disse skal stå på lokaliteten Lamholmen til 4. kvartal 2018 for slakting ved en slaktevekt på 3,5 kg.

Fra minus til pluss

Ifølge et notat som ble utarbeidet i mars i år regner man med at resultatet fra prosjektet vil være mellom 849.000 i underskudd og 3,24 millioner i overskudd. Dette avhenger av salgspris per kilogram sløyd torsk, som mellom scenarioene «pessimistisk», «realistisk» og «optiministisk» varierer mellom 38 og 48 kroner. Det har også betydning hva slaktevekten blir, når det kan slaktes, dødelighet og diverse uforutsette utgifter.

Dødeligheten estimeres «usikkert» ut fra erfaring til å være mellom 10 og 20 prosent.

Prosjektet er et samarbeid mellom Nofima Marin AS, Norsk havbrukssenter/Aquaculture innovation AS, Skretting AS og Insula AS.

Lenger i avlsprosessen

Rolf Nordmo er daglig leder i Aquaculture Innovation, som er heleid av konsernet Norsk havbrukssenter AS, og sa dette til BAnett om torskeoppdrett i september:

– Dette er en videreføring av det vi har holdt på med frem til nå. Vi eier også Codfarm AS som har en konsesjon på oppdrett av torsk her på Toft. Vi vet at mange prøvde torskeoppdrett tidligere og gikk mer eller mindre konkurs. Vi mener man har kommet lenger i avlsprosessen nå med 4. generasjon avlstorsk som har en avl som er egnet for oppdrett, sa han da. Nordmo er også utdannet veterinær.