Tirsdag åpnet Helgeland Kraft sitt nye driftsbygg i Tosbotn. Bygget, som ble påbegynt i mai, har kostet 12 millioner kroner og blir oppmøtested for fire energioperatører som etter hvert får vedlikeholdsansvar for åtte kraftverk. Kraftverkene i Kolsvik, Langfjord og Svartvatn, samt de tre operative nybygde småkraftverkene Bjørnstokk, Tosdalen og Leiråa i første omgang, og i løpet av 2019 også kraftverkene i Storelva og Tveråa som da skal stå ferdige.

Det nye driftsbygget til Helgeland Kraft i Tosbotn har kostet 12 millioner kroner. Tirsdag ble det offisielt åpnet.

De fire energioperatørene, samt en renholder, flytter denne uken oppmøtested fra Kolsvik - som er HKs største kraftverk - til Tosbotn. Det nye driftsbygget har blant annet soveplass til fire, kontorlokaler, spiserom, garasjer, verksted og lager. Spiserommet må sies å være i Helgelands-toppen når det gjelder utsikt, med panoramavinduer rett ut mot elven Tverråa.

Utsikten fra spiserommet i det nye bygget er det ikke noe å si på.

Dagens program ble startet med offisiell overrekkelse av nøkkelkort til bygget fra prosjektleder Ole-Johan Bogfjellmo til vedlikeholdssjef Gunnar Høgli i Helgeland Kraft. Deretter holdt ordfører Johnny Hanssen en tale og overrakte en gave til nybygget.

Prosjektleder Ole-Johan Bogfjellmo overrekker nøkkelkort til det nye driftsbygget til vedlikeholdssjef Gunnar Høgli i Helgeland Kraft.

- Det måtte en politisk snuoperasjon til for å få bygget på plass her. Jeg måtte dra hele planutvalget hit for å se på dette, og mange spurte seg om man virkelig skulle ha et driftsbygg her. Nå er det her, og jeg synes det er fantastisk å se naturen og elva fra bygget her. Dette ble bra, sa Hanssen.

Vedlikeholdssjef Gunnar Høgli mottar en gave fra ordfører Johnny Hanssen og Brønnøy kommune til det nye driftsbygget i Tosbotn.

Ordføreren sier han følger den pågående utbyggingen av småkraftverk i Tosen med interesse.

- Så langt er tre kraftverk i drift og vi gleder oss til å delta på åpning av de to siste i 2019 en gang. Helgeland Kraft bidrar virkelig til å skape store effekter i kommunen vår, og vi håper at det etter hvert også vil gi inntekter til en slunken kommunekasse. I dag vil jeg gratulere dere med nok en milepæl, sa Hanssen.

Fine nye lokaler for fem ansatte

Energioperatørene Odd-Ole Nepås, Steffen Dypaune og Vilhelm Smalås var godt fornøyd med sitt nye driftsbygg i Tosbotn. Ivar Smalås, som er Vilhelms sønn, og Joanna Polanska skal også ha nybygget som oppmøtested.

Fem ansatte skal ha nybygget som oppmøtested, fire energioperatører og én renholder. BAnett møtte energioperatørene Odd-Ole Nepås, Steffen Dypaune og Vilhelm Smalås under åpningen av bygget. Dypaune hadde aldri vært i bygget før denne tirsdagen.

- Dette blir fint, det ser bra ut, var den umiddelbare reaksjonen.

- Det blir kortere reisevei på jobb, da, konstaterer Smalås.

Fire av de ansatte er bosatt i Hommelstø og ved Sausvatn i Brønnøy, mens Smalås bor i Nord-Trøndelag. Fram til denne uken har de ansatte hatt oppmøtested i Kolsvik, og da må de ta båt til og fra Lande i Tosen for å komme seg på jobb hver dag.

- Dette er mer praktisk, sier Nepås.

Fornøyd med nykraftverkene

De fire energioperatørene skal altså ha vedlikeholdsansvar for åtte kraftverk. Alt overvåkes fra Mosjøen, men hvis noe fysisk må gjøres så er det operatørene i Tosbotn som rykker ut.

- Hvordan har de nye kraftverkene fungert, er det mye arbeid for dere?

- Nei, det har fungert veldig bra. Jeg er spesielt overrasket over at vannstands-reguleringen på Bjørnstokk har fungert så bra som det har. Det fungerer slik at kraftverket slår seg av og på etter vannstand, og man kan faktisk se at det begynner å skje ting nesten med én gang det blir en regnskur. Det fungerer meget bra, sier Dypaune.

- Dere bruker nærmere en milliard på dette, når går dere i pluss?

- Det vil ta noen år, men når vi bygger så tenker vi 50-årsperspektiv. Slike kraftverk holder i et 100-årsperspektiv, og de store investeringene gjøres nå. Vi mener vannkraft på Helgeland vil holde seg langt inn i framtiden, så dette har vi tro på, sier produksjonssjef Torkil Nersund.

Lysshow i Bjørnstokk kraftverk

Et av hovedmålsetningene for kraftselskapet under byggingen av de fem kraftverkene i Tosen er at byggene skal være miljøvennlig både i materialvalg og utseende. Kraftselskapet har lagt mye tid og penger i utformingen og materialvalger, slik at byggene skal være tilpasset sine omgivelser best mulig. Tirsdag ble lyssettingen inne i Bjørnstokk kraftverk slått på. Når det er mørkt, vil dette skape en varierende lyseffekt ut fra vinduene i kraftverket.

- Vi håper disse byggene kan bli attraksjoner i seg selv, og at folk stopper opp for å se og at de liker det de ser, sier Nersund.

Ordfører Johnny Hanssen fikk æren av å skru på lysene, som etter planen skal lyse videre til "evig tid".

Ordføreren skrudde på "lysshowet" i Bjørnstokk kraftverk.
Produksjonssjef Torkil Nersund i Helgeland Kraft.