Tirsdag ettermiddag ble det kjent at et flertall på fylkestinget går inn for å bevare TIP-linja i Brønnøysund.

– Ordførerne på Sør-Helgeland besøkte fylkestingsgruppene søndag og fremhevet behovet for TIP-fag, samt de store avstandene fra Sør-Helgeland til andre videregående skoler. De foreslo også ei alternativ løsning, der media og kommunikasjon avvikles i stedet for TIP. Vi har valgt å lytte til dette, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Bjørnar Skjæran til BAnett.

- Dramatiske kutt

Dermed ligger det an til at medialinja ofres for å bevare TIP-tilbudet på Sør-Helgeland. Det reagerer Merethe Paulsen Blomstervik, leder for Utdanningsforbundet Brønnøy, på.

- Jeg er veldig glad for at vi berger TIP, som vi alle er enige om er førsteprioritet. Men jeg kan ikke si at jeg er fornøyd med at medier og kommunikasjon kuttes. Dersom Medier og kommunikasjon legges ned, forsvinner 30 elevplasser første året, over en tre-årsperiode hele 90 elevplasser, som i realiteten vil berøre cirka 50-70 elever. Medier og kommunikasjon er en studieforberedende linje som er populær og som mange søker for tiden. Så hvorfor legge ned en linje som så mange av våre elever i distriktet velger og søker på? Det blir sagt at det er fordi det er nedgang i elevtallet i Nordland. Ja, men på Sør-Helgeland har vi ikke nedgang, så derfor er det urimelig at det skal kuttes så mange skoleplasser hos oss. Fra 2019-20 har vi faktisk økning i elevtallet. Med nedleggelse av Design og håndverk i fjor pluss nedleggelse av medier og kommunikasjon til neste år, har vi mistet 45 elevplasser på to år. Dette er dramatiske kutt i vår region, mener hun.

Var med i Bodø

Blomstervik mener at dersom linjer må kuttes, så bør fylkespolitikerne i stedet se på om det er studieretninger som har liten søknad, og der grunnlaget for neste års klasse er svært svakt.

- Her kom vi med et alternativt forslag. Dette forslaget ble spilt inn fra vår delegasjon på Sør-Helgeland, både i møtene vi hadde med posisjon og opposisjon. Så hvorfor posisjonen på fylkestinget likevel går for nedleggelse av medier og kommunikasjon, ser jeg ingen god forklaring på, sier hun.

Blomstervik representerte Utdanningsforbundet i delegasjonen som søndag var i Bodø og møtte posisjonen og opposisjonen i fylketinget for å redde TIP.

- Men jeg var ikke med på formøtene hvor ordførerne diskuterte en slags hestehandel med medialinja. Fra Brønnøysund videregående skole fikk jeg innspill om at man da heller i verste fall burde legge ned service og samferdsel. Der går det fem elever i år, og det ser foreløpig ut til være sju interessserte for neste skoleår. Det mente skolen - og jeg er enig. Som representant for Utdanningsforbundet ønsker jeg ikke å foreslå å legge ned linjer, men jeg spilte inn til fylkespolitikerne hva skolen hadde sagt.

Ville berge TIP

Paulsen Blomstervik presiserer at førsteprioritet i Bodø var å redde TIP.

- Etter det er det viktig å berge flest mulig elevplasser. Det er urimelig at Sør-Helgeland skal blø fordi det er nedgang i elevtallet andre steder, sier Utdanningsforbundet-lederen, som fortsatt håper at det kan bli utfallet onsdag.

- Saken vil bli avgjort først på fylkestingsmøtet i morgen. Jeg både håper og appellerer om at BVS også til neste år vil kunne gi tilbud om medier og kommunikasjon for vår ungdom på Sør-Helgeland. Det går 24 elever på medier og kommunikasjon i år. Etter hospitering ved BVS nylig er det 25 elever som har sagt de ønsker å søke på denne studieretningen.