1. juledag får den nye norske storfilmen "Den 12. mann" premiere. Den er basert på motstandsmannen Jan Baalsruds legendariske flukt fra tyskerne i Troms i 1943.

Thomas Gullestad spiller Baalsrud i Harald Zwart-filmen, som også har hollywoodstjernen Jonathan Rhys Meyers på rollelista. Litt lengre nede på lista (faktisk helt nederst på filmdatabasen IMDBs liste) står Åsgeir Johansen fra Brønnøysund. Han bor i Tromsø, hvor han jobber som journalist i Mediehuset iTromsø.

Startet med intervju

- Ja, jeg er skuespiller i "Den 12. mann", bekrefter Johansen overfor BAnett.

- Eller statist. Jeg hadde replikker, men vet ikke om de blir med, så statist er vel mer korrekt.

Ifølge Johansen var det en ren tilfeldighet at han havnet i filmen. Det startet med at han intervjuet Nina Erdahl, som jobbet med rollebesetningen i filmen.

- Hun er ei tøff dame som satser på sin egen landsdel, så jeg ville gjerne støtte henne. Etter første audition ble jeg uforståelig nok kalt inn til en ny. Og deretter var rollen min.

Tok skjegget

På grunn av rollen måtte han barbere bort skjegget for første gang på 20 år.

- Hvordan var det uten skjegg?

- Kaldt. Det var så iskaldt i Tamokdalen på første innspillingsdag at de elektriske skovarmerne kortslutta. Men da var jeg faktisk glad barten var borte, ellers hadde den bare frosset til. Det verste med å være skjeggløs var den fremmede mannen som fulgte meg fra speil til speil. Tok meg lang tid å bli kjent med ham igjen. Men nå er han heldigvis borte, smiler Johansen.

Helter i nord

Hans rollefigur Amandus Lillevold var en av de fire furuflatingene som førte Baalsrud opp til fjellet. Furuflaten er ei bygd i Lyngen i Troms. Det var der Jan Baalsrud fikk hjelp av lokalbefolkningen da han var utmattet og hadde tyskerne i hælene. Les mer om Baalsruds utrolige historie her.

Ifølge Åsgeir Johansen er filmen like mye en hyllest til lokalbefolkningen i nord som til Baalsrud selv.

- Baalsrud var helt klart en "survivor", men uten hjelpa fra nordlendingene ville ikke den egenskapen vært noe verdt. Den innsatsen som ble lagt ned for å få ham trygt til Sverige var formidabel. Og da snakker vi ikke bare om fysiske strabaser. Ble de oppdaget, ville de ha blitt henrettet. Denne innsatsen er da også et av hovedpoengene til Harald Zwart med å lage den nye filmen, påpeker han.

Åsgeir Johansen. Foto: Marius Hansen