Toft-selskapet Aquaculture Innovation AS har laget en mulighetsstudie av landbasert oppdrett. "Masterplan for næringsområde på Toft" er undertittelen på brevet administrerende direktør Rolf Nordmo har sent Brønnøy kommune.

Vil i arealplanen

Nordmo skriver at selskapet igangsatte en omfattende prosess etter at Stortinget i fjor endret loven slik at tillatelser til oppdrett  av laks i landbaserte anlegg kan tildeles fortløpende og vederlagsfritt. Selskapet har kartlagt aktuelle områder og kommer til at en lokalisering i forbindelse med kommunens planlagte næringsområde ved Toftøya er meget aktuell.

Etter et møte i sommer ba kommunen Aquaculture Innovation, som er et heleid datterselskap av Norsk Havbrukssenter, om å utarbeide en mulighetsstudie. Med hjelp fra Norconsult er den nå fullført. Aquaculture Innovation ber om at den vurderes og innarbeides i arealplanen for Brønnøy.

Lakseslakteri

Ifølge Nordmo er det fortsatt tidlig i prosessen, men man ser for seg et anlegg med årsproduksjon på 10.000 tonn. Anlegget skal være nedsenket i terrenget, fordi dette minsker energikrevende pumping av sjøvann over havnivå, i tillegg til at anlegget slik ruver mindre i terrenget.

Inntaksvann og avløp vil bli renset. I tillegg til matfiskproduksjonen planlegges smoltanlegg, anlegg for slakting og prosessering av laks samt anlegg for kommersiell utnyttelse av slam og avløpsvann. Det legges opp til at transport skal skje via sjøveien.

"Investeringen i det landbaserte anlegget som er under planlegging vil bli energikrevende, og vil mest sannsynlig skje gjennom et eget datterselskap hvor også eksterne investorer blir invitert til å delta.", skriver Nordmo avslutningsvis.

Rolf Nordmo Foto: Hildegunn Nielsen