Til Helgelands Blad opplyser Coop Helgelands ledelse at man over tid har sendt signaler til nabo-lagene om at man ønsker å diskutere strukturer på Helgeland.

Ser mot hovedlaget

Styreleder Wenche Stuvland Knygh i Coop Sør-Helgeland bekrefter overfor BAnett at man har arbeidet over tid med en fusjon mellom Coop Sør-Helgeland og Coop Nordland. Dette kom frem da det ble sendt en melding til medlemmene i Coop Sør-Helgeland.

– Prosessen har pågått over noe tid, i vedtektene har styret et pålegg om å se på fusjoner og slike muligheter, det har vi snakket om i flere år. Nå har vi gjort vurderinger av både å stå alene og å fusjonere, og vi har fått vedtak fra årsmøtet om at vi skulle vurdere en mulig fusjon slik vi så det som mest naturlig, sier hun.

På sikt bør det være ett lag

Knygh peker på at Coop sentralt har en strategiplan som sier noe om fremtiden. I dag er det 87 lag i Coop, og Coop mener det er behov for endringer, og nye måter å organisere seg på. Målet for Coop er at det skal være tre kjernelag i Nord-Norge; Coop Finnmark, Coop Nord (som inneholder Troms samt deler av Lofoten og Vesterålen), og Coop Nordland.

– Vi tenker at det er fornuftig å fusjonere mot Coop Nordland som er det største laget i Nordland. På sikt bør vi være ett lag i Nordland, sier Knygh.

Coop Helgeland undrer seg

Styreleder Toril Valla og administrerende direktør Per B. Brochmann i Coop Helgeland vil gjerne snakke med naboene om struktur, men hørte aldri noe før en fusjonsavtale ble presentert. Foto: Pressefoto

På spørsmål fra Helgelands Blad om Coop Helgeland har blitt kontaktet i forkant av meldingen som gikk ut til Coop Sør-Helgeland-medlemmene, svarer styreleder Toril valla i Coop Helgeland:

– Nei, vi har ikke hørt noen ting, sier styreleder i Coop Helgeland, Toril Valla.

– Er du overrasket over det?

– Vi hadde kanskje forventet å bli kontaktet, siden dette er våre nærmeste Coop-naboer, så vi er litt overrasket.

– Hvilke utfordringer for Coop Helgeland reiser en eventuell sammenslåing nord og sør for dere?

– Det vi tenker, og stiller oss undrende til, er hvorfor man ikke vil se nærmere på en samordning og styrking av lagene på Helgeland – i første omgang. Nå kan vi i stedet få et mer fragmentert Helgeland med ei bru mellom Sør-Helgeland og Bodø. Det er litt rart.

– Fusjoner i Coop-systemet kan ligge i løypa, det er ikke lett å unngå. Men da burde man stå sammen på Helgeland. Dette har vi ikke fått anledning til å diskutere, det har åpenbart ikke vært ønsket.

– Har prøvd å få til dialog

– Er det aktuelt å ta kontakt med ledelsen i Coop Sør-Helgeland?

– Vi har prøvd et par ganger å få i gang en dialog. Vi er undrende til at de ikke har tatt kontakt med oss. Vi kunne strukket oss langt for å få til en løsning for et sterkere og mer livskraftig Helgeland.

– Hva kunne Coop Helgeland eventuelt tilby i en forhandling?

– Hvis vi hadde kommet i en dialog hadde for så vidt «alt» vært i spill, det blir en vurdering av fordeler og ulemper. Et vilkår for en vellykket fusjon er at begge parter oppnår fordeler, sier Toril Valla.

Registrerer at Coop Helgeland er uenige

– Coop Helgeland har i Helgelands Blad reagert på planene, og lurer på hvorfor dere ikke ser mot dem?

– Det er ikke sånn at når to lag fusjonerer at man må inkludere andre lag, det er noe som kan komme suksessivt. Jeg registrerer at Coop Helgeland er uenige i det vi har gjort så langt, det får stå for deres regning. Alle har ansvar for å vurdere selv hva de skal gjøre, sier Wenche Stuvland Knygh.

– Betyr det at du mener det er naturlig at Coop Helgeland selv ser på en fusjon med Coop Nordland?

– Jeg vil ikke uttale meg om hva Coop Helgeland skal gjøre. Det må de finne ut selv. Skulle vi gått veien om Coop Helgeland kunne det vært en forsinkelse for å få til ett lag i Nordland.

– Så det var ikke naturlig for dere å bringe Coop Helgeland med i denne prosessen?

– Vi forholder oss til ett lag. Det må føyes til at det er flere lag på Helgeland, Coop Helgeland er størst, vi er nest størst, så er det flere mindre lag på Helgeland. Det vi har tenkt er at det er det beste for eierne våre på både kort og lang sikt, når vi har vurdert mulighetene som var.

Hovedkontor blir nok i Bodø

– Hvilke fordeler vil fusjon gi?

– Det skal vi komme tilbake til. Vi skal først presentere det for årsmøtet. Etter det kan vi gå mer i detaljer. Det er klart at vi mener dette er riktig på kort og lang sikt.

– Det er vel neppe sannsynlig med et hovedkontor på Sør-Helgeland?

– Det er ikke sannsynlig, nei. Det er en stor administrasjon i Bodø i nye lokaler. Det har vi og, men vi har en veldig liten administrasjon. De har et stort støtteapparat, som er gunstig for oss.

– Ingen reduksjon i ansatte

– Vil fusjonen bety en reduksjon i antall ansatte?

– Nei, det ser vi ikke for oss i det hele tatt.

– Coop Nordland er større, frykter dere å bli små i den nye organisasjonen?

– Nei, vi skal ferdigstille en avtale som regulerer flere forhold, den skal godkjennes av styret og årsmøtet, så skal Coop Nordland godkjenne dette.